Nyáron, amikor elkezdődött a Bozsó Gyűjtemény helyszínének átalakítása Kecskeméten a Klapka utca 34. szám alatt, azt ígértük, hogy tudósítjuk olvasóinkat arról, hogyan haladnak a munkálatok. Most elérkeztek a projekt záróeseményéhez.

Október 26-án a megújult helyszínen Mák Kornél alpolgármester úr az új kiállítóterekről és az európai színvonalú szolgáltatásokról beszélt. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára elismeréssel szólt a megvalósult fejlesztésről.

Ezt követően dr. Zombor Gábor polgármester ünnepélyesen lezárta a projektet, és ezzel átadta a Gyűjtemények Házát a Bozsó Gyűjteménynek és a Hanga Óragyűjteménynek.

A Bozsó Gyűjtemény korábban is az ország egyik legnagyobb magángyűjteménye volt, amely egyidejűleg képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kiállítás szerepét is betöltötte. Most számos új múzeumi látogatóbarát szolgáltatás jött létre. Az volt a cél, hogy különleges és egyedinek számító multikulturális, interaktív és családbarát múzeumot teremtsenek, mely akár országos érdeklődésre is számot tarthat.

Mind az egészséges emberek mind a fogyatékkal élők számára látogatóbarát, interaktív szolgáltatásokat alakítottak ki. Ilyen például a tapintható makett, az érintőképernyős információs pultok, akadálymentesítés, „braille” feliratok, többnyelvű audio-guide rendszer.

Az új időszaki kiállítótér lehetőséget biztosít helyi, illetve fiatal művészek bemutatkozása mellett úgynevezett „Brand-kiállítások” megszervezésére is.

A projekt eredményeként olyan családi programokra lesz lehetőség, amelyek keretében a gyermekek és szüleik különböző művészeti, kézműves és gasztronómiai foglalkozásokon vehetnek majd részt, autentikus környezetben. Ezen kívül óvodai és iskolai csoportok számára gyakorlati művészeti órákat lehet tartani szakemberek irányítása mellett. A fejlesztés lehetőséget ad a vendéglátó funkció kialakítására is.

Október 27-én, szombaton a nagyközönség számára nyílt napot tartottak a Klapka utcai megújult házban, ahol óránkénti vezetéssel megismerkedhettek az újításokkal.

Az elkövetkezendő hetekben megtörténik a kiállítóterek végleges berendezése, az új szolgáltatások létrehozása.

Arról, hogy a látogatók mikor vehetik végleg birtokukba a megújult múzeum-birodalmat, ismét hírt adunk majd.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások