„Lovat! Lovat! Országomat egy lóért! – így hangzanak egy bukott angol király keserű utolsó szavai a csatamezőn. Az utódai által púposnak, gonosznak és kegyetlen gyilkosnak beállított III. Richárd valószínűleg sosem mondta el ezt a mondatot, Shakespeare királydrámájában azonban a mindenét elvesztő zsarnok megsemmisülését jelképezik.

Hol nyugszik III. Richárd? Testét halála után egy fogadóban tették közszemlére, ennek ellenére az angol király nyughelye ismeretlen. Kutatók egy régi kolostor romjai között nyomoznak utána.

Richard Buckley, a Leicester-i Egyetem archeológusa azt gyanítja, hogy a Plantagenet-ház utolsó uralkodója Leicester városának egyik parkolója alatt nyugszik.
Amikor Richárd 1485-ben, a bosworth-i csatában életét vesztette, még nem parkolt ott egyetlen autó sem. A területen a Greyfriars ferences kolostor állt, melybe a halott király testét vitték és a templom oltára alá eltemették, de csak azután, hogy  a The New Wake fogadóban csupaszon kiállították és meggyalázták.

Legyőzője és követője a trónón, a Tudor-dinasztiát megalapító VII. Henrik csak 10 évvel később áldozott arra, hogy Richárd csontjait márványszarkofágba helyezzék, és a kolostorban egy alabástrom-emlékművet készítsenek róla.
Változatos elméletek láttak már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi lett később a király csontjaival. Az egyik verzió szerint a kolostorok bezárásakor kiásták őket és a Soar folyóba dobálták. Ismét más források azt állítják, hogy a szarkofágot végül lóitatóként használták.

Az ásatások megkezdése után az említett helyen a régészek falmaradványokra leltek. Hogy ezek a kolostorhoz tartoztak-e, még nem egyértelmű, de ha a parkoló alatt tényleg csontokat találnak, azokon DNS-teszteket fognak végezni, hátha fény derül a szerencsétlenül járt király földi maradványainak sorsára.

 

Forrás: www.spiegel.de

Weninger Nóra

2012. október 4.

Hozzászólások