Budapest – Konstantinápoly autóverseny (1912) – Hosszú utazás után végre Budapesten, a Gül  Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen is látható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Kalandra fel” Budapest – Konstantinápoly autóverseny (1912) című kiállítása a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány jóvoltából.

1912-ben került sor a Magyar Királyi Automobil Club egyik első hivatalos megmérettetésére, a Budapest-Konstantinápoly autós versenyre.

A látogatók korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek által ismerhetik meg az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt, amely a Magyar Királyi Autómobil Club (MKAC) első nagyobb nemzetközi rendezvénye volt. A futam emlékére a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereinek közreműködésével összeállított kiállítás kurátora Négyesi Pál.

budapest-konstantinapoy

A verseny a Ferenciek teréről, az MKAC székháza elől indult az Oszmán Birodalom fővárosába, Isztambulba. 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot.

Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út. A versenyen helyezetteket nem hirdettek, a futamnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, így a fejlődő magyar-török baráti kapcsolatok propagálása, valamint az egyes autók működőképességének, megbízhatóságának a  demonstrálása.

A tárlat először 2018-ban mutatkozott be az Isztambuli Magyar Intézetben, utána a szintén isztambuli Koç Museum-ban, majd Bukarestben, Szófiában, számos bulgáriai múzeumban is látható volt, a verseny egykori helyszíneit érintve.

A Budapest-Konstantinápoly autóversenyt bemutató kamaratárlat anyaga 2021. május 30-tól tekinthető meg Budapesten, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen keddtől vasárnapig minden nap 10.00 és 18.00 óra között Budapesten, a II. kerület Mecset utca 14. szám alatt.

budapest-konstantinapoly

További információk a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány honlapon.

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

 

Korábbi hasonló cikkünk:

A „Rózsák Atyja”, azaz Gül Baba sírhelye Budapesten

 

 

Hozzászólások