2017. január 14-én, szombaton 10-17.00 óra között Kecskeméten, a Ráday Múzeumban újra az ásványoké lesz a főszerep. Az Ókollégiumban délelőtt is, délután is lesznek érdekes programok. A jövő év májusáig tartó múzeumpedagógiai sorozat novemberben indult Ásványokról kicsiknek és nagyoknak címmel. Az előadásokat minden alkalommal Dr. Fuxreiter Mónika biokémikus, a gyűjteményalapító leánya tartja. 

  • 10.00 órától – Gyerekeknek (4-12 év)
    Világító kristályok – Hogyan nőnek a kristályok? Mi van egy kristály belsejében? A hibák szépsége. Hogyan világít egy kristály?
  • 16.00 órától – Felnőtteknek, középiskolásoknak, egyetemistáknak
    Világító kristályok – A kristályok tökéletessége. Tekintsünk egy kristály belsejébe! Amikor a hiba az izgalmas. Mitől kezd el világítani egy kristály?

A programról:
A nemrég elhunyt Fuxreiter András (1942-2016) gazdag ásvány- és kőzet gyűjteményét évekkel ezelőtt a Ráday Múzeum fogadta be, ahol azt annak gyarapítója és gondozója élete utolsó napjáig rendszerezte. András célja a kezdetektől fogva az volt, hogy az érdeklődő nagyközönség folyamatosan és minél közelebb kerülhessen az élettelen természet csodáihoz itt, Kecskeméten is. Az ő szellemét viszi tovább az immár nevét viselő Kecskeméti Ásványgyűjtők Baráti Köre mellett a befogadó-őrző Ráday Múzeum az Ókollégium patinás épületének folyamatosan megújuló kiállító- és közösségi tereiben.

DR. FUXREITER Mónikáról

Született Kecskeméten (1969), a Debreceni Egyetem professzora és a MTA doktora. Az ELTE-n PhD fokozatot szerzett a kémia tudományok területén. Oktató, témavezető munkát egyaránt folytat. Ösztöndíjas vendégkutatóként Izraelben és Angliában töltött időt. A Magyar Biokémiai Társaság és az Amerikai Biofizikai Társaság tagja. Többszörös Bolyai ösztöndíjas. 2009-ben elnyerte a Bolyai Aranyérmet, valamint a L’Oreal-UNESCO ”Nők a tudományért” díjat. 2014-ben az Év Női Kutatója elismerésben részesült. Szakterülete a fehérjekutatás. Két gyermek anyja.

 

 

Hozzászólások