Bern és a macik
Mégis Svájc a legjobb úti cél annak, aki – mint én is – elsősorban a természeti szépségek, érdekes régi városok iránt érdeklődik. Középkori hangulatot áraszt Luzern belvárosa, és a természeti környezet is gyönyörű az óriási Vierwaldstätti-tónál az azt övező hegyekkel. A fővárosban, Bernben hangulatos kép fogad a medvékkel, a város címerállataival. Goethe azt állította, hogy ez a világ legszebb városa, ami azért meglehetősen erős költői túlzás. Kétségtelen, hogy nagyon érdekes az utcák mindkét oldalán végighúzódó árkádsor, de az épületek egyformasága, egyszerűsége ridegséget áraszt. Ennek ellenére az egyik legjellegzetesebb város a világon.
A program Freiburgot úgy harangozta be, mint az ország legszebb városát. Ám kevés a látnivaló, a szűk utcákon nagy a forgalom, még a gyalogosok közlekedése sem megoldott. Genf városa nem igazán svájci város, érződik rajta a francia hatás. Külön hangulatot ad neki a tó, de ezen kívül is sok a látnivaló, és érződik rajta, hogy óriási szerepe volt a nemzetközi politikában. Legmélyebb benyomást Svájc természeti szépségei tették rám. Lélegzetelállító az utazás a fantasztikus és félelmetes szerpentineken, a hegygerinceken a nyárból a télbe érkezni.

Varázslatos látvány a Gornergraton

A legcsodálatosabb élmény a Zermatt feletti Gornergrat kilátóra tett látogatás volt. Már maga a kisváros is gyönyörű, mesebeli hangulatot áraszt. A 3000 méter magasan lévő kilátóról bámulatos látkép nyílik a Monte Rosa hegyvonulat gleccsereire, a 4000 méter fölé emelkedő csúcsokra, a mély völgyekben megbúvó kis tavakra. Akinek szerencséje van, gyönyörködhet a Matterhorn elképesztő alakú csúcsában, ha nem takarják el a felhők. Nekünk nem volt szerencsénk.

Mindent összevetve, a negatív érzések ellenére is felejthetetlen élmény volt az utazás. Szeretnék még egyszer visszatérni és megnézni a Matterhornt, amikor éppen nem bújik el a felhők mögé.

Weninger Endre

Hozzászólások