Medvék, farkasok, rénszarvasok, gólyák, mosó-és ormányos medvék várják az állatokat szerető látogatókat a veresegyházi Medveotthonban. Kora tavasztól késő őszig egyre többen kíváncsiak Közép-Európa egyetlen látogatható medveotthonára, és ott jártunkkor azt tapasztaltuk, hogy a téli időszak sem veszi el a kirándulók kedvét.

A kellemetlen szél és a barátságtalan időjárás ellenére szombat délre félig megtelt a Medveotthon parkolója. Nem is számítottam januárban ennyi látogatóra, mégis egymás után érkeznek a családok. A kerítésen keresztül a gyerekek izgatottan nyújtogatják a mézzel bekent hosszú fakanalat a medvék felé, akik szívesen fogadják a finom falatokat.

Az egyik barnamedve komótosan töri fel a hártyásan befagyott kis tó tetejét, majd jólesően mártózik egyet a vízben. A nedves bundájú maci láttán megborzongunk, ő azonban szemmel láthatóan élvezi a metsző szélben és a néhány fokban vett fürdőt.

1998. november 24-én nyitotta meg kapuit az otthon –válaszol kérdésemre Kuli Bálint, a Medveotthon igazgatója. – Az állatok részben Gödöllőről, a MAFILM régi telephelyéről kerültek ide. Ott szűk helyen éltek, és a takarmányozás sem volt megfelelő. A Fehérkereszt Állatvédő Liga és a WSPA (World Society for the Protection of Animals – Világ Állatvédő Szövetsége) segítettek az alapításban, Veresegyház önkormányzata pedig egy közműves, fenyőfás telket ajánlott fel.  Az állatok élelmezése kezdettől fogva adományokból történt, a környék vállalkozói ajánlottak fel emberi fogyasztásra nem alkalmas élelmiszereket. A megnyitónak azonnal jelentős sajtóvisszhangja volt. Több állatkert is megkeresett minket, kérték, hogy fogadjunk be tőlük medvéket.

Algyőről és Ukrajnából is mentettek ki állatokat a nem megfelelő tartás miatt. 2010 őszén pedig bejárta a sajtót annak a medvének a története, akit egészen kis kora óta tartottak méltatlan és egészségtelen körülmények között. Miután a Fehérkereszt Állatvédő Liga elkobozta, Döme maci Veresegyházra került, ahol azóta jól megérdemelt medveéletét éli a kifutóban.

A farm első igazgatója Horkai Zoltán volt, aki az állatokkal való filmezés területén ért el jelentős eredményeket. Mivel őt egyre inkább ez a tevékenység kötötte le, az igazgatói tisztet 2001-ben Kuli Bálint vette át tőle. Ő kezdeményezte egy kis büfé felállítását is, amely az évek során kerthelyiséggel is rendelkező étteremmé bővült. A belső terem falain stílusos, állatokat ábrázoló festmények fogadják az éhes vendégeket.

Kezdetben nem kértünk belépődíjat a látogatóktól. Kihelyeztünk egy adományládát, ahová mindenki bedobhatta a hozzájárulását. Ebből egy-egy hétvégén akár több százezer forint is összegyűlt. Ez az összeg azonban nem fedezte az otthon fenntartási költségeit, ezért az önkormányzattal egy alacsony belépődíj- összeget (300 forint a felnőtteknek, 200 forint a gyerekeknek) állapítottunk meg.

Jelenleg a felnőttek 500, a gyerekek 400 forintért jöhetnek be, a parkolásért pedig 300 forintot kell fizetni.

2010-ben 152 000-en, 2011-ben pedig már 168 000-en látogatták meg az otthon állatait – folytatja Kuli Bálint.  – A számokat tekintve csak a budapesti, a nyíregyházi és a veszprémi állatkert előzi meg a veresegyházi medveotthont, mely 2009-től egyébként szintén megkapta az „állatkert” címet, mivel minden szükséges feltételt teljesítettünk. A Veresegyházi Medveotthon Fejlesztéséért Kiemelten Közhasznú Közalapítvány számára beérkező 1 százalékos felajánlásokból fontos fejlesztéseket valósítunk meg. Évente kb. 10 millió forint gyűlik össze ezekből az összegekből. Ebből építettük a kilátót és a játszóteret, valamint a mosó- és ormányos medvék kifutóját.

A farkasok 2000-ben átadott, másfél hektáros kifutója mellett haladunk a szűk ösvényen. Egyszer csak rákezdi a „vonítókórus”: félelmetes, filmekben hallható hangeffektusok tanúi vagyunk. A falka tagjai mind velünk ellentétes irányba futnak. Nem látjuk, mi keltette fel az érdeklődésüket. Mindössze néhány lassan poroszkáló farkast sikerül lencsevégre kapnunk.

A farkasoknál nagyon komolyan kell venni a falkában kivívott rangot. Vannak olyan egyedek, akiket egyszerűen kilök magából a falka. Ilyenkor nem tudunk beavatkozni, minden próbálkozásunk sikertelen. Ezeket az alacsony habitusú farkasokat, szám szerint ötöt, a medvekifutóba telepítettük. Jól megvannak egymással, a farkasok tisztelik a medvék erejét, azok viszont a farkasok gyorsaságát. A farkasok szaporodtak is, néhány egyed a szegedi Vadasparkba és a Hortobágyi Nemzeti Parkba került. Másokat kezdettől fogva hozzászoktattunk az ember jelenlétéhez.  Amíg kisebbek voltak, sétálni is vittük őket. Ma már nem lehet, mert a nyakörvet nem tűrik, és a nyomozóhámmal egy embert könnyedén elhúznak, de gondozói felügyelet mellett a saját kifutójukban látogathatók.

Arról is érdeklődöm, hogy vajon a medvék között is szigorú és megmásíthatatlan rangsor alakult –e ki egy ilyen, a természetes élőhelyüknél szűkebb területen.

A nagy veszekedések nem jellemzők rájuk. Néha két medve összecsap, de nem verődnek „bandákba”, nem terrorizálják egymást. A másik elleni „összefogás” is csak testvéreknél fordul elő, de nem vezet komolyabb összetűzésekhez, mivel ha a gyengébb medve behódol, a többiek nem bántják, békén hagyják.

Az állatkert igazgatóját a jövőbeli fejlesztésekről és programokról is kérdezem.

Tervezzük egy fűtés nélküli temperált helyiségekből álló madárház létrehozását, ahol díszpapagájok, dísztyúkok és fácánok várnák az érdeklődőket, a közelükben pedig kisebb rágcsálók, tengerimalacok, illetve nyulak kapnának helyet.
Szinte minden hétvégén arcfestéssel és színes programokkal várjuk a gyerekeket. A nagyobb rendezvényeink közül az első a „Medveébresztés”, melyet mindig a március 15-hez legközelebb eső hétvégén tartunk (idén március 16-17-18-án lesz).  Ennek keretein belül megrendezzük a harmadik kutyafogathajtó kupát (szánkó helyett a kutyák kocsit húznak majd), lesz kutyafrizbi- verseny és bemutató; gyermekek, családok, valamint csapatok pedig benevezhetnek az első „Mackó maraton” futóversenyre, ahol a táv a medvekifutó körül megtett egy kör lesz.
A Húsvét, május 1-e, a Pünkösd, a Gyermeknap és az Állatok világnapja (az október 4-hez közelebb eső szombaton) szintén kiemelt rendezvények.

Február másodikához kapcsolódik a hiedelem, mely szerint a medvék ekkor előbújnak a barlangjukból, megszakítva téli álmukat. Ha meleg, napos idő fogadja őket, rosszkedvűen ballagnak vissza, mert érzik, hogy a tél még elhúzódik. Ellenben ha zimankós hideg várja őket a barlang előtt, a rossz idő ellenére kint maradnak, mert ez azt jelenti, nem kell már sokáig várni a tavaszra.

Kuli Bálintot is megkérdeztem a macik téli pihenéséről és időjósló képességéről.

A téli álmot a macik nem a naptárhoz igazítják –oszlatja el tréfásan a széles körben ismert legendát. – Akkor alszanak, ha hó borítja a tájat, és nagy a hideg, mivel akkor nem jutnak takarmányhoz. A téli álomra készülés jelei egyértelműek medvéinknél is: a száraz aljnövényzetet lassanként a barlangjukba gyűjtik és elrendezik. Szalmával azért rá szoktunk segíteni, hiszen a területükön nincsen elég felhasználható növényzet. Jelenlegi környezetük nagymértékben eltér a természetes élőhelyükön tapasztalható körülményektől, hiszen itt soha sincs teljes nyugalom. A látogatók tehát nyugodtan jöhetnek télen is. Mindig vannak medvék a kifutóban, legfeljebb kicsit tovább alszanak. A vendégek érkezésére azonban úgyis előbújnak, nem hagyják ki a mézes csemegét.

Kíváncsi voltam, érkeznek-e érdeklődők hazánkon kívülről is.

A külföldről érkező látogatók száma egyelőre alacsony, bár egyre többen ismerik a medveotthont. Nem is vagyunk még rá felkészülve. Ennek ellenére számolunk a lehetőséggel. Idén tervezzük az ismertető táblák angolra és németre fordítását, a jegypénztárban pedig idegen nyelven beszélő kisegítő munkatársakat is szeretnénk alkalmazni.

Különleges, egyedi állatkert a veresegyházi Medveotthon. Honlapján a lakók egy része hosszasabban is „bemutatkozik”: megtudhatjuk többek között, hogy néhányan közülük még filmekben is szerepeltek. A „maciszínészek” azonban új otthonba költözésük óta nem vállalnak újabb felkérést. Legfeljebb a látogatóknak produkálják magukat.

 

Weninger Nóra

 

Nézzétek meg a galériában a többi képet is!

{gallery}medveotthon{/gallery}

 


Hozzászólások