Az előkészítő bizottság elhatározta, hogy egy virágkorzót rendeznek, melynek bevételét egy mentőkocsi vásárlására fordítják. A 23 kocsiból álló menetnek óriási sikere volt, 1600 korona bevételt hozott, melyből természetesen megvették a kocsit. Mégis ezután hat évtized telt el, míg újra megrendezték a felvonulást.

A 60-as években Debrecen városában vitát indítottak arról, hogy milyen kiemelkedő, művészeti ágat is felvonultató programötletet találjanak ki, amely a város hírnevét erősíti. Végül a Debreceni Népi Együttes genfi virágkorzón való fellépése után döntötték el, hogy virágkorzót rendeznek.

1966-ban indult el az első karneváli menet. Az évek során egyre több város képviseltette magát és a kísérőrendezvények száma, így az idelátogató turisták száma is folyamatosan növekedett. Mára a korzó karneváli hétté bővült, a virágokkal feldíszített hazai és külföldi kocsik végigvonulnak a város főutcáján, a Piac utcán, majd megérkeznek a Nagyerdei Stadionba. A karnevált hagyományosan esti felvonulás, tűzijáték és utcabál zárja.

Debrecen és Kecskemét a debreceni 2012. évi turisztikai és kulturális rendezvények kapcsán lépett együttműködésre. Az erről szóló megállapodás a 2011-es Hírös Hét Fesztivál keretében, augusztus 23-án köttetett meg Kecskeméten. Mindkét város vezetése kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar városok országon belül is bemutassák egymás értékeit, a helyi hagyományokat. Számos közös rendezvény, kölcsönös látogatás, kiállítás, táncos fellépés, irodalmi est fémjelzi a két város szoros kötődését.

A 43. Debreceni Virágkarnevál zsűrijében helyet kapott Bán Teodóra, igazgató (Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.),  Gazsó L. Ferenc, vezérigazgató-helyettes, MTVA, Gróf Nádasdy Borbála, balettmester és memoáríró, Risztov Éva, hosszútávúszó olimpikon, Shell Judit, Jászai Mari-díjas színművész, Ungvári Miklós, cselgáncsozó, Váradi József, ügyvezető igazgató, Wizz Air Hungary Kft.

A zsűri a következő virágkocsikat jutalmazta:

I. helyezett: Híd a városaink között – Cegléd – Balatonfüred – Debrecen kocsija. Jutalma: 250 000 Ft

II. helyezett: Mókusok a Nagyerdőn; Debreceni Egyetem kocsija. Jutalma: 150 000 Ft

III. helyezett megosztva:
•    Debrecen – London. A Wizz Air és a Debreceni Nemzetközi Repülőtér virágkocsija
•    Hírös népmese a Hírös városból; Kecskemét város kocsija. Közös jutalmuk: 100 000 Ft

A ”Hírös népmese a Hírös városból” kompozíciót Horváth Mari tervezte, kivitelezői pedig Pikó Sándor képzőművész és Szabó Erzsi virágdesigner voltak. Kecskemét virágkocsija a Magyar Népmesék sorozat közismert dallamára vonult végig Debrecen utcáin, a kocsit a Kecskemét Táncegyüttes kísérte. A két alföldi város vezetése rendkívül elégedett a gyümölcsöző együttműködéssel.

Weninger Endréné

Hozzászólások