Jandácsik Pál abonyi szerző Állatok maszkabálja című regénye április elején jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A történet a 2015 augusztusában megrendezésre került Gyöngyhalász szerzőválogató piknik egyik nyertes pályamunkája, ami a négy legjobb közül elsőként debütált.

 

jandacsik5

 

A 26 éves író első könyve nem kis feladatra vállalkozott: egy Magyarországon szinte teljesen ismeretlen műfaj meghonosítására, amit furrynek neveznek. A furry olyan – elsősorban grafikai alapú – műfaj, amely emberi fizikummal (emberi felsőtesttel, de állati fejjel, mancsokkal, farokkal) és gondolkodásmóddal ruház fel állatokat. Magyar viszonylatban érdemes megemlíteni a Macskafogót, amely idén ünnepli 30 éves évfordulóját.

 

jandacsik1

 

Bár a furry elsősorban internet alapú szubkultúraként ismert, valójában sokkal ősibb: végigkísérte az emberiség történetét az egyiptomi állatfejű istenektől kezdve az indián totemállatokig. Rengeteg grafikus, képregényíró, író alkot ebben a műfajban szerte a világon. Az Állatok maszkabálja, mint a műfaj első magyar úttörője arra vállalkozik, hogy a furry világot a krimi és thriller elemekkel vegyítse, és nem riad vissza a horror és erotikus elemektől sem. A végeredmény egy olyan ízig-vérig felnőtteknek szóló mese lett, amely a történeti megvalósításban kiemelkedik a hasonló zsánerű regények közül.

 

 

jandacsik3

 

A regény egy olyan alternatív világban játszódik, amit felegyenesedett, civilizált állatok népesítenek be egy hozzánk hasonló, modern társadalmat hozva létre. Hasonló volt a koncepciója a Zootropolis című animációs filmnek is. Csakhogy amíg a Disney meséje családbarát, addig az Állatok maszkabálja nem nélkülözi a kendőzetlen realitást. Egy sötét, hátborzongató világban ered egy róka és egy párduc egy állatokat megnyúzó sorozatgyilkos nyomába.

A regény újszerűsége az állati karakterek és a kifordított, alternatív világ. A könyvben ábrázolt véres cselekmény mögött azonban velős társadalomkritika húzódik meg olyan témákat boncolgatva, mint a rasszizmus és a hedonizmus. Ráadásul a váratlan csavar után az olvasóban felmerülhet a gondolat, hogy valójában nem krimit, hanem egy okos sci-fit olvasott. Minden állat egy-egy metafora, felnagyított emberi karakter.

 

jandacsik7

 

A könyv a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, az egyik legrangosabb magyar könyves eseményen mutatkozott be, ahol a szerzővel Szurovecz Kitti író, újságíró beszélgetett. A könyvbemutatót „valódi” állatok tették még érdekesebbé. Amerikában nem csak az AnimeConok, hanem az AnthroConok is nagyon népszerűek, amely során a furry rajongók tetőtől talpig jelmezbe öltöznek. A könyvfesztiválon először jelentek meg ilyen „óriás plüssök” teljesen egyedi, házi készítésű jelmezekkel, és lelkesen ajánlgatták a könyvet a Millenáris valamennyi látogatójának.

Az Állatok maszkabálja következő állomása a júniusi Ünnepi Könyvhét lesz.

 

Fotók: Athenaeum Kiadó

Hozzászólások