Csak egy a sok közül az Első Sárréti Regionális Állatvédő Egyesület és állatmenhely Püspökladányban, amelyet magánszemélyek működtetnek. Mi több, az életüket teszik rá, hogy segítsenek a rászoruló, beteg, kidobott vagy elveszett állatoknak. Gyógyíttatják, ivartalaníttatják őket, majd gazdit próbálnak találni nekik. Joó Attilánét kérdezzük a részletekről.

allatmenhely

Püspökladány, állatmenhely

Hogyan jött létre az egyesület? Miért döntöttek úgy, hogy saját költségükön létrehoznak egy állatmenhelyet?

2003-ban álltam Püspökladány központjában a lámpánál, és láttam a gyepmesteri telep autóját elhaladni. Egy kutya volt a platón. Gyorsan kocsiba szálltunk a férjemmel, és elkezdtük követni, a gyepmesteri telepre ment. Meg akartuk menteni a kutyát. Azt mondta a gyepmester, hogy két hetem van gazdát találni a kutyának, mert ha a gazdija nem jelentkezik, az akkori törvények szerint el lehet altatni.

Ezerrel elkezdtem gazdit keresni neki. Pont két hétre rá sikerült. Rohantam a gyepmesteri telepre, hogy kihozzam, de rossz hírt közöltek velem: két órával azelőtt elaltatták… Elkéstem… Még meleg volt a teste a kutyusnak. Nagyon el voltam keseredve! Ekkor értettem meg, hogy nem csak beszélni kell a kutyák érdekében, hanem tenni is! Ezért alakítottam meg az egyesületet.

Ennek már 18 éve. Az Elhagyott állatokért Első Sárréti Regionális Állatvédő Egyesület 2004. január 5-én alakult állatbarátok összefogásával Püspökladányban. Sajnos, mint ahogy más településeken is tapasztalható, itt is nagyon sok a kóbor, gazdátlan kutya, cica. Fő célunk egy állatmenhely létrehozása volt, és sikerült!

Az állatmenhelyet munka mellett a férjemmel, anyukámmal és 2 segítővel látjuk el. Én is, a férjem is ápolók vagyunk már 30 éve. Anyukám nyugdíjas.

 

 

Hogy néz most ki az állatmenhely? Milyen állatok, hány kutyus vár jelenleg gazdára?

Az állatmenhely folyamatos átalakuláson megy át. Állandóan fejlesztjük, szépítjük, hogy a menhelyen levő kutyáknak – amíg itt vannak – és a segítő embereknek kellemesen teljen a napjuk. A létszám folyton változik. Most a menhelyen 120 kutya, 20 macska és számos haszonállat található. Őket mostoha körülmények közül mentettük ki. 30 kutya él ideiglenes befogadóknál.

Hogyan kell elképzelni ott egy napot? Milyen teendők vannak az állatokkal?

Kora reggel takarítás, etetés, itatás. Ha jön önkéntes, akkor kutyasétáltatás. A kutyák táljait el kell mosogatnunk, szükség szerint kennelfertőtlenítést végzünk. A menhelyen 35 kennel plusz 4 karantén kennel található.

 

Gazdira várva…

Mi az örökbefogadás menete? Hogyan válhat valaki gazdivá?

Kutyáért jelentkezni az Egyesület oldalán privát üzenetben lehet. A gazdijelölttel felvesszük telefonon a kapcsolatot. Elmondjuk az érdeklődőnek a kutyáról a fontos információkat. A gazdijelölt eljön megnézni a kutyát, barátkozik vele. Megbeszéljük, hova fog kerülni a kutyus. Ha nincs ivartalanítva, akkor elvisszük orvoshoz. Tőlünk csak ivartalanítva kerül ki kutya gazdihoz. A gazdival örökbefogadási szerződést kötünk. Van egy zárt csoportunk, a gazdik időnként oda töltenek fel fotókat örökbefogadott kedvenceikről.

Mennyire nagy az örökbefogadási kedv? Nehéz otthont találni az állatoknak?

Nagyon nehéz. Nyáron az emberek elmennek nyaralni, csökken az örökbefogadási kedv. Vannak kutyák, akiket rendszeresen hirdetünk az interneten, de sokszor megosztást is alig kapnak.

Azt gondoljuk, hogy egy felelős, civilizált államban nem engedhetjük meg magunknak, hogy az életekkel könnyen bánjunk. Még ha az egy kutyusé vagy macskáé is. Mindent elárul egy országról és a népéről, hogy miként bánik a segítségre szorulókkal. A mi életünknek ez ad értelmet: a segítségnyújtás. Reméljük, Önökben partnerre lelünk – Értük, az Elhagyott Állatainkért!

   

  1. Még a menhelyen
  2. Már boldogan az új gazdinál
  3. Kozmetika után megnyugodva – Otthonra talált!

Vannak olyan gazdikereső állatok, akiket kiemelne, mert esetleg nagyon régóta várnak? Szeretné őket itt is megemlíteni?

Igen. A legrégebben bent lakó kutyánk hét éve él már a menhelyen. Szép nagytestű fekete keverék kutya. Talán ezért nem akadt meg még rajta senkinek a szeme. Pedig ő is nagyon vágyik gazdira!

Csak nézzünk bele ennek az árva kutyának a szemébe. Beleég az ember lelkébe, amit ott lát, és mindez úgy történik, hogy az állat egy szót sem szól – mert Ő nem tud beszélni. 

Vannak kapcsolataik más menhelyekkel? Esetleg fajtamentőkkel? Tapasztalatot honnan tudtak gyűjteni?

Igen, kapcsolatban állunk magyar, illetve külföldi szervezetekkel. A kapcsolatot leginkább a facebook-on vagy e-mailben tartjuk. Segítenek is, ahogy tudnak. De nincs a világon akkora menhely, ahová ennyi megunt, feleslegessé vált és felelőtlenül szaporított kutyát, macskát el lehetne helyezni. Hiszen hiába is helyeznénk el, a felelőtlen embertársaink gondoskodnak róla, hogy a háttérben az utánpótlást újra és újra erdőszélre telepítsék, fához kössék, szélnek eresszék. Az emberek gondolkodásán kellene változtatni, és jó lenne, ha törvény is segítené az állatvédelmet. 

Az állatbarátok hogyan tudnának segíteni? Fogadnak önkénteseket a menhelyen?

Igen, fogadunk önkénteseket. Előre egyeztetünk időpontot velük. Az egyesületünk nagyon örül a tárgyi támogatásoknak, pl. kutyatáp, macskaalom, konzervek, kutyaházak, kutyatálak, vasanyag, széna. Természetesen a pénzbeli támogatásért is hálásak vagyunk, hiszen sok mindenre kell költenünk.

 

1. Gazdira várva a rács mögött…                                  2. Fotózáshoz kicsinosítva, gazdira várva…  

Van még más módja is az állatmenhely megsegítésének: Fogadj örökbe virtuálisan egy kutyust a menhelyünkről!

Válaszd ki a gazdit keresünk rovatból, hogy melyik kutyus tetszik. Jelezd e-mailben azt is, hogy milyen összeggel szeretnéd támogatni havonta a kutyusodat. Ezt az összeget majd utald az egyesület számlaszámára. Cserébe én – amilyen gyakran csak lehetséges – képet küldök a kutyusról, és leírom, mi van vele. Lehetőséged van bármelyik nap meglátogatni is a menhelyen, és ha van kedved, sétálhatsz vele egyet. Természetesen felkerül az oldalra, hogy ki melyik kutyust támogatja. Ha tudsz, küldj magadról fényképet is! Amikor a kutyus valódi gazdához kerül, azonnal értesítelek! Várom jelentkezéseteket!

Információ a püspökladányi magán-állatmenhely megsegítéséhez:

Weboldal: Elhagyott állatokért Első Sárreti Regionális Állatvédő Egyesület

Facebook csoportunk

Kérjük, nézzenek be a facebook csoportunkba, látogassanak el virtuálisan a mentett állataink lakóhelyére. Szeretettel várjuk önöket!

allatmenhely

Kedves Állatbarát! Kérjük, az adóbevallása elkészítésekor fordítson 1 percet az 1% felajánlására. Ez Önnek semmibe sem kerül, de nagyon sokat segít vele! Egyesületünk megköszöni mindazoknak, akik adójuk 1%-ával támogatják tevékenységünket.

Aki úgy érzi, készen áll az örökbefogadásra, vagy szeretné segíteni a munkánkat, esetleg szívesen hozzájárulna anyagi támogatásával költségeinkhez, keresse Joó Attilánét, az Egyesület elnökét a következő elérhetőségeken:

Képviselő neve: Joó Attiláné
E-mail: jooattilane@freemail.hu
Tel:06 20 5670689
Székhely: Püspökladány, 4150, Mikes Kelemen u 2.
Az egyesület adószáma: 18567362-1-09
Számlaszámunk: 10403459-34513198-00000000
IBAN: HU 87 10403459-34513198-00000000
SWIFT: OKHBHUHB

Köszönjük a támogatásukat! Hálásan köszönünk minden adományt, az önkéntesek segítségét, a hirdetéseink megosztását a facebook-on, de legfőképpen azt, ha valaki örökbe fogad tőlünk egy állatot. Az nagy boldogság, ha védencünk otthonra talál végre!

* * *

Nemrég érkezett a hír, hogy egy kecskeméti fiatal lány és kedvenc kutyusa nyerte meg az InStyle magazin és az Allee játékát, amelyen a legstílusosabb kutya-gazdi párosokat keresték. A kiskutyát a püspökladányi állatmenhelyről fogadta örökbe a kislány és családja két évvel ezelőtt, a gálaműsoron pedig a szakmai zsűri döntése alapján ők lettek a győztesek! Gratulálunk!

 

Weninger Endréné

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások