Akvarellek, grafikák címmel nyílt meg Bíró Ernő amatőr festő kiállítása Kecskeméten, a Kereskedelmi és Iparkamarában. A tárlat 2015. december18-ig  látogatható munkanapokon 8 és 16 óra között.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Egyik kiállításod után azt mondtad, hogy hálás vagy a sorsnak, hogy idős fejjel beléphettél a képzőművészet kapuján. Nem csak beléptél, de néhány éve igen fontos szerepet tölt be a művészet az életedben.

A festés, a rajzolás, a papírfajták, a festékek és az ecsetek beszerzése, kipróbálása, a mindennapok részévé vált. Amatőr és profi festőművészek kiállításainak megtekintése, galériák látogatása, művésztalálkozókon való részvétel, a vonatkozó szakirodalommal való ismerkedés, az alkotótáborokban töltött hetek, pályázatok mind szerves része annak amit festek, vagy rajzolok. Ma már mindez nélkülözhetetlen részévé vált életemnek.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Elmondanád kicsit bővebben, hogy mit jelent számodra a festés, a festészet?

Örömet, szabadságot, kikapcsolódást, elégedetlenséget, mérgelődést és azt a csodát, amellyel a sors megajándékozott.
A szakmámban, a családomban, a barátaim körében és a sportban eltöltött időn túl egyre többet foglalkozom a képzőművészettel.

Gyerekkorodban is rajzoltál, festettél. Felnőtt korodban viszont hosszú ideig mellőzted az alkotásnak ezt a formáját. Megőriztél néhányat a gyerekkori alkotásaidból?

Alig maradt egy-két akvarell, grafika, vázlat. Nagyon mostohán bántam ezekkel a munkákkal, amelyet ma már sajnálok.

 

biro_erno7

Gyermekkori festmény

Mit érzel, amikor ezeket a képeket nézegeted?

Jó lenne ma úgy festeni, rajzolni, mint ahogy ezt tizenévesen tettem.

Hosszú évekig az életedet a munka töltötte ki. Igen hosszú kihagyás után kezdtél el újra festeni. Nem érzed elvesztegetettnek ezt az időt?

Mérnöki pályámon is örömmel és szívesen dolgoztam. Szakmámban, családomban, barátaim körében és a sportban annyi öröm ért, és olyan színes volt az életem, hogy elveszettnek nem mondhatom ezt az időt. Arra a kérdésre, hogy „ Mi lett volna, ha?” válaszolni nem tudok, nem is szoktam gondolkodni rajta. „Ki tudja?”

Milyen érzés volt újra kezedbe venni az ecsetet és alkotni? Elégedett voltál ezekkel az alkotásokkal, amelyek ekkor készültek?

Az újrakezdés elkeserítő volt. Az anyagismeret (festék, papír, ecset, stb.) hiánya, a technikai hiányosságok, a témakeresés problémái, a képszerkesztés gondjai, a tónusok, a színek keresgélése, a többit nem is említve. Elégedett ma sem vagyok, nemhogy akkor. Nem tudtam fát festeni, a gallyakról, a lombokról nem is beszélve. A fény-árnyékhatások még ma is gondot jelentenek. A színek összetétele, harmonikussá tétele most is csak ráérzésből és nem tudatosan történik. Vízfelület festése talán egy éve sikerül kielégítően és még lehetne sorolni.

 

biro_erno6

 

Képeid a természet szeretetéről szólnak! Magyarország melyik tája áll legközelebb a szívedhez?

A Kiskunság pusztái, csalitjai, szórvány erdői, homokbuckái, löszfalai lenyűgöznek. A Tisza kanyarulatai, szigetecskéi, élő és holt ágai, galéria erdői fantasztikus témák az akvarell és a grafika számára. A Duna-kanyar valamennyi természeti csodája elbűvöl. De ennek a gyönyörű országnak valamennyi tája (Fertő-tó, Őrség, Bakony, Pilis, Zemplén stb.) szívszorító látvány a témakereső amatőr festő számára.

A festészetedben használt színek pozitív életérzésről árulkodnak. Melyik az a szín, amelyik nélkül nem készülhet Bíró Ernő akvarell?

A paletta valamennyi színe vonz, de a sárga, barna és kék valamennyi árnyalatát kedvelem. Ma már ezekből keverem saját színeimet. Talán a „napfény színe” nélkül nem készülhet „bíróernő” akvarell.

 

biro_erno3

 

Manapság egyre többször készítesz tusrajzokat! Lavírozott tusrajzokat! Elárulod nekünk, hogyan készülnek ezek az alkotások?

A képeken a fehér színt a papír adja, amely így velem együtt vesz részt az alkotásban. A képet pár vonallal előrajzolom. A tus egy cseppjét addig hígítom, amíg világos füstszínt nem kapok. A képet részlegesen vízzel befestem, bizonyos részeket szárazon hagyok, majd a tusoldatból erre a vizes felületre cseppentve a tus saját maga festi azt a csodát, amelyhez csak alig kell ecsettel hozzányúlni, hogy a képet megalkossuk. Ahogy a kép szárad, úgy egyre sötétebb tusoldattal megfestem a sötétebb tónusokat, árnyékokat, majd a fekete vonalakat és részeket. A kihagyott fehér papír adja a csúcsfényeket.

 

biro_erno2

 

Mostani kiállításodon az Iparkamarában megtekinthető néhány grafikád is. Vajon örök szerelem marad az akvarell, vagy átveszi a helyét a grafika?

A kérdésre talán a választ Szappanos István festőművész, rajztanár adta meg az egyik kiállítás megnyitóján, amikor azt mondta: „Bíró Ernő hasonlóan festi akvarelljeit, mint grafikáit, csak színesben.”

Melyik a kedvenc grafikád?

Nem tudok választani. Az alakos grafikákat éppúgy kedvelem, mint a tájképes vagy épületeket ábrázoló képeket.

 

biro_erno1

 

Az amatőrök közül ki az, akinek a művészete nagy hatással van rád?

Azt gondolom, hogy mindig, mindenkitől és bárhol lehet tanulni, ha töretlen a szándékod, hogy örömteli szívvel, egyre szebb technikával és egyre jobb képekkel próbáld a természet csodáit a papíron megörökíteni.

 

biro_erno5

 

Kérlek, mesélj a terveidről?

Ha az interneten megnézed a fantasztikusan tehetséges és kivételes felkészültséggel rendelkező akvarellfestők munkáit, tudod, hol a helyed, és csak egyetlen terved lehet: tanulni és megköszönni a sorsnak, hogy ilyen kegyes volt hozzád, hogy ezt megteheted.

 

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

Hozzászólások