Ajakírt készíteni pompás időtöltés! Nem kell hozzá sok idő, sem nagy szakértelem. Melegszik a vaj, olvad a méhviasz, közben kortyoljuk a meleg teát, és pár perc alatt elkészül a bőrtápláló finomság. Az eredmény pedig magáért beszél: a válogatott összetevőktől igazán pompás, saját készítésű kence lesz.

ajakbalzsam2

Pár dologra kell csak odafigyelni. Az alapanyagok minősége döntő fontosságú. Használhatunk bármilyen olajat, de ha igazán jól ápoló és vitaminokkal feltöltő ajakírt szeretnénk, akkor érdemes hidegen sajtolt vagy bio minőséget választani. A legkönyebben beszerezhető olajok egyike a mandulaolaj. Tehetünk az ajakápolóba jojoba vagy kókuszolajat is. Emellett fontos összetevő a kakaóvaj és a méhviasz.

Ha valaki szeretné illatosítani az ajakápolót, használhat narancs illóolajat (csak 100%-os, ellenőrzött minőségűt ajánlok!), de aki érzékeny bőrű, inkább az illatmentes mellett maradjon. Színezni pigmentekkel és agyagokkal lehet a még meleg ajakápolót, de nagyon kevés kell ezekből az anyagokból!

Az elkészítéshez üveg főzőpoharat és üvegbotot a legcélszerűbb használni, ha ez nincs otthon, bármilyen tiszta kicsi edény és egy kanál nyele is megfelel. Arra kell figyelnünk, hogy minden tiszta legyen, ha módunkban áll, fertőtlenítsük alkohollal az eszközöket.

ajakbalzsam1

Így készül…

Mérjük a főzőpohárba az összetevőket: 1 egység kakaóvajhoz adjunk 4 egységnyi olajat és 1 egység méhviaszt. Olvasszuk fel vízfürdőben kevergetve az alapanyagokat, majd amikor minden felolvadt, tegyük bele a színezéket és legvégül az illóolajat. (Az egység minimum 2 g összetevő legyen, mert kisebb adagot nehéz kinyerni az edénykéből.)

A meleg, folyékony ajakírt önthetjük formába (szilikon bon-bon vagy jégkocka is megfelelő) vagy ajakír tokba (használhatunk üres bolti tégelyt is, csak előtte győződjünk meg róla, hogy nem sérült-e valahol). Amint megdermed az ajakír, kész is a használatra.

Jó kencézést és szép őszölést kívánok!

Szandra
natúrkozmetikai tanácsadó

A Naturaconte facebook oldala

Fotók: Hudson Szandra

Hozzászólások