Az advent szó jelentése: Eljövetel. A latin adventus Domini kifejezésből származik, ami annyit jelent: az Úr eljövetele. Ez az időszak a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnappal kezdődik, és a karácsonyt megelőző vasárnappal ér véget.

advent_1

Advent első vasárnapja három esemény kezdete is egyben:
–    A keresztény egyházi év kezdete
–    a karácsony ünnepkör kezdete
–    és természetesen az advent kezdete

Ilyenkor hívő és nem hívő ember egyaránt adventi koszorút készít négy gyertyával, és négy vasárnap meggyújtja azokat. A gyertyák színe lila, kivétel a harmadik vasárnapi, mert az rózsaszínű, ami az örömöt szimbolizálja.
Ez a szokás nem is olyan régi, a 19-20. században született. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Nekem advent még azt a szót is jelenti – az eljövetelen túl – hogy ÜNNEPVÁRÁS. De hogyan is készülünk mi az adventi időszakban az ÜNNEPRE, a karácsonyra, Jézus eljövetelére? Sokan sokféleképp.
Valahogy úgy alakult, hogy az adventi időszakban feszültek vagyunk: rohanunk, tülekedünk, kapkodunk és állandóan idegeskedünk. Meg akarunk felelni az ünnephez méltó tisztasággal, ezért őrült takarításba kezdünk. Meg akarunk felelni a kellő ajándékokkal, ezért költekezünk, tülekedünk a boltokban, és idegeskedünk, hogy nem lesz elég jó, vagy nem lesz időre kész a sokfogásos ünnepi vacsora. Pedig nem erről kellene szólnia az ünnepnek.

kecel6

Ádvent- Ünnepvárás… Jó alkalom a lelki megtisztulásra, az egymásra figyelésre, a közös, nagy beszélgetésekre. Lassítsunk kicsit az egész éves rohanás után, csendesedjünk el! Gondolatainkkal, másokért való önzetlen tetteinkkel készüljünk fel Jézus várására!
Kecelen az idei adventi időszak nagyon sok jót, sok örömet hozott már eddig is.

Matos Maja szervezésében létrejött egy tenni akaró, tetteivel bizonyító társaság, akik önzetlen segítséget nyújtanak, és időt, fáradságot nem sajnálnak azért, hogy tegyenek szűkebb hazánkért, lakóhelyünkért. A csoport neve is az: Együtt Kecelért. Nagy öröm, hogy már több mint 470-en vagyunk, akik remélhetőleg aktivizálhatók a jó célok érdekében. Nézzük, mi is történt eddig adventhez köthetően:

Összefogással elkészült a Betlehem, amit Maja megálmodott, és sok, ügyes kezű ember ezt valóra váltotta. A Városi Könyvtár és Művelődési ház előtt állítottuk fel. Az alkotás önmagáért beszél!

kecel1

De az alkotáson túl hatalmas lehetőség és ajándék volt mindünknek az elkészült betlehemig megtett út. Több estén összejöttünk, tervezgettünk, munka közben beszélgettünk. Barátságok újultak meg, ismeretségek szövődtek, jobban, több oldalról megismertük egymást. Az összefogás szép eredménye a betlehem. Mire kiköltöztettük a szent családot, akkorra elkészült a hatalmas adventi koszorú. Ezt a Kertészeti K.F.T. dolgozóinak köszönhetjük.
kecel2

A Kecel központjában felállított karácsonyfára hatvan darab díszes harangocskát készítettünk egyik este. Igazán remek időtöltés volt!

 

kecel3

December 2-án este egy újabb csodának lehettünk tanúi. Nemes György ötlete alapján a Vízmű dolgozói elkészítették a város új adventi díszét. Ehhez járult hozzá városunk apraja-nagyja az összehordott bögréivel. A nagy titokban folyó munka gyümölcsöt érlelt. Este 6 óra után sok-sok érdeklődő jelenlétében leröppent a lepel a csodálatos karácsonyi gúláról, ami egy karcsú fenyőt szimbolizál. Oldalain a több mint 400 színes bögrével és csillogó LED- égősorral impozáns és pazar látvány. Köszönet mindazoknak, akik ötletüket, munkájukat vagy bögréjüket áldozták e nemes célért!

kecel4

Jótékony adományok eredményeként talán enyhíteni tudtunk egy család anyagi nehézségein, ha fájdalmán nem is. Rózsáné Magdi gyűjtötte össze az adományokat, és egyik délután fel is kereste közülünk egy kis csoport a családot, átadva a karácsonyi csomagokat, vásárlási utalványt.
Még egy dolognak nagyon örülhettünk! Megint az együttműködés eredményességét lehet hangsúlyozni! Az Együtt Kecelért csoport összefogott a Bogárzó Médiával, és közös erővel indultunk az E.ON Advent pályázatán.

Részlet a pályázati kiírásból:
A PÁLYÁZAT CÉLJA:
Az advent a várakozás, a karácsonyi készülődés időszaka. Az E.ON az idei évben egy országos pályázat segítségével szeretné felhívni a figyelmet az ünnepi készülődés különleges jellegére, elősegítve a kisközösségek egymásra találását. Az E.ON országos pályázatát helyi kisközösségek számára hirdeti meg. A pályázók feladata, hogy bemutassák, hogyan készülnek közösen a karácsonyra, mint jelent abban az önszerveződő kisközösségben a szeretet ünnepe, melynek tagjai. A pályázat a kreativitásnak nem szeretne határokat szabni, ugyanakkor a kiíró E.ON olyan pályamunkákat látna szívesen, melyek aláhúzzák e téli ünnep hagyományos, több évszázados értékeit, miszerint a karácsony az öröm, a szeretet és az együttlét ünnepét. Pályázati anyagként 1 db 5 perces videó adható be.
A Pályázati anyagban a Pályázó közösség feladata, hogy megmutassa, hogyan készülnek közösen a karácsonyra, mint jelent a Pályázó önszerveződő kisközösségében a szeretet ünnepe.
Az Együtt Kecelért és a Bogárzó Média ezzel a videóval pályázott:

 

Nagy volt az izgalom, vajon nyerünk-e! És persze nagy volt a boldogság, amikor kiderült, hogy igen! Már csak azért kellett lobbizni, hogy ne tizedike tájára érkezzen meg a fa, hanem még a virágkiállítás előtt, ezzel is emelve annak színvonalát. Mindezt Wiednerné Fenyvesi Bernadett, a Városi Könyvtár és Művelődési ház igazgatónője koordinálta hatalmas lelkesedéssel. Ünnepi műsorral vártuk a fenyő megérkezését, ezzel is emlékezetesebbé tettük ezt a szép estét.

 

kecel5

Én úgy érzem, Kecelen ez az advent más, mint a többi. Megízleltük az összefogás eredményességét a jó célok érdekében. Bízom benne, mindennek gyümölcsöző folytatása is lesz! Isten áldását kérjük a keceli emberekre, akik egységre, békességre vágynak!
S mivel olykor rímfaragok, egy versemmel szeretném zárni gondolataimat:

Ádvent

Lelkünk már készül
Nyílni az éjre,
Az üstököst várja
Ünnepi díszben.
Boldog, kit érint
Titka imának,
Feltárul fénye
Szentháromságnak.

Isten ajándék
Mária terhe,
Megváltó kisded
Készül a Földre.
Betlehem táján
Áhított csendben
Kisjézus eljön
Jászol melegben
Érted és értem.

Zárd a szívedbe!

Fitó Ica

Hozzászólások