A Magyar Úszó Szövetség utánpótlás nevelő programja 2013 novemberében indult útjára, azzal a céllal, hogy folytatódjon a magyar úszósport aranykorszaka, mely 1896-ban Hajós Alfréd athéni olimpiai győzelmeivel kezdődött és a mai napig tart.

 

uszas3

Nyolc régióban folyik a 2002-2003-as születésű gyermekek fejlődésének figyelemmel kísérése. Minden régióban 30 versenyző került a régió válogatott keretébe. Ők minden hónapban felmérő versenyeken vesznek részt a 200 méteres vegyes úszásban, és a fő (legeredményesebb) úszásnemük 50, illetve 100 méteres távjain.
Az előttünk álló 2016-os, Hódmezővásárhelyen megrendezésre kerülő Ifjúsági Európa Bajnokságra, a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Játékokra, a 2017-es budapesti Ifjúsági Világbajnokságra, valamint 2021-ben a Budapesten megrendezésre kerülő vizes Világbajnokságra keressük, választjuk ki és neveljük a tehetségeket.
Magyarország kis ország, így egyetlen tehetség elvesztését sem engedhetjük meg magunknak.

uszas2

A vidék felzárkóztatása Budapest színvonalára már elkezdődött. Nemcsak uszodák épültek és épülnek országszerte, hanem egyre több vidéki fellegvár kezd kialakulni, elég csak a régiónkból Szegedre, Békéscsabára, Kiskunhalasra vagy éppen Kecskemétre gondolni. Az eltelt egy év bebizonyította, hogy rengeteg tehetséges gyermek úszik az országban, sokan közülük a régiónkban. A cél, hogy előbb-utóbb tagjai legyenek a korosztályos és felnőtt válogatottnak.
Régiónkból az eredményei alapján 14 egyesület, 13 városa adott utánpótlás versenyzőt a programba. Legtöbb versenyzőt a BÁCSVÍZ Kecskeméti Vízmű Sport Club adta, 9 fővel.

uszas1

A régióban folyó szakmai elismerés egyik jele, hogy a MÚSZ ebben az évben már harmadszor tisztelte meg a régiót azzal, hogy kiemelt felmérő versenyt rendezhet. Februárban Hódmezővásárhely, júniusban Szeged, most pedig Kecskemét városát érte a megtiszteltetés. Itt dolgozott évekig Dr. Dobai Gyula örökös magyar bajnok, Európa rekorder 100-as gyorsúszónk, akinek emlékét a kecskeméti úszósport a felmérőt követő színvonalas nemzetközi versennyel őrzi, példát mutatva az emberi értékek megbecsülésének és ápolásának.

Hozzászólások