Az Európa Kultúra Napja eseményeként a XXV. Magyar Kultúra Napja Gálán adták át a Kultúra Lovagja címet. A pandémia miatt a januárban elmaradt ünnepségre Budapesten, a Stefánia Palotában került sor 2021. szeptember 18-án.

magyar kultura

A rendezvény immár 25 éves múltra tekint vissza. Ez az esemény az anyaországban, a Kárpát-medencében és a diaszpórában működő civil szervezetek együttműködésével valósul meg. A gálán egy vajdasági, egy felvidéki és egy magyarországi ifjúsági közösség Örökség-serleg elismerésben részesül.

A Kultúra Lovagja címet – határon innen és túl – olyan emberek kapják, akik az egyetemes kultúra ápolása mellett évtizedeken keresztül önzetlenül, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát, munkálkodnak a közösségükért.

Az avatás a történelmi díszőrség által őrzött Szent Korona másolatának jelenlétében történik. A cím a művészeti teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány küldetése a kulturálisan hátrányos helyzetű települések életminőségeinek fejlesztése mellett a kulturális örökség ápolása, a kultúrák együttműködésének elősegítése. Fő működési területe a Kárpát-medence, de fontosnak tartja akár a legtávolabbi földrésszel való kapcsolatot is. Így válik a kultúra a béke követévé, miként az alapítvány jelmondatában ezt megfogalmazta.

Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke

A gála nemzetközi közönsége előtt évente egy kiemelkedő közművelődési teljesítményt nyújtó hazai vagy határon túli település, régió díszvendégként mutatja be kultúráját. Az idén Nagykunság – Túrkeve kulturális értékeit ismertük meg. A „virrasztás” alatt videofilmjük a térség kulturális eseményeiről számolt be. Kiállításra került a régió két festőjének, Bácskai Bertalannak és Füleki Gábornak néhány képe, kun hímzésgyűjtemény, népművészeti mesterek munkái. Kiállítók voltak még a Gödöllő Környéki Turisztikai Egyesület falvai.

A gála után túrkevei ízek kóstolására nyílt lehetőség.
Nagykunság, a 30 éves Túrkevéért Alapítvány értékeiről történő elmélkedést a Szent Korona másolatának fogadása követte a Boldogassszony anyánk ének kíséretében, majd nemzeti imádságunk, a Himnusz közös éneklése emelte az ünnepi pillanatot.

Nick Ferenc, Kántorné Bíró Emília, Túrkeve alpolgármestere és Horváth Attila alezredes

A gálát Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratórium elnökének rendezői köszöntője nyitotta meg. Kántorné Bíró Emília, Túrkeve alpolgármestere szólt a kultúra szerepéről, közösségformáló erejéről, méltatta a kultúráért önzetlenül tevékenykedők munkáját.

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében, Szabó István államtitkár nevében Horváth Attila alezredes, az oktatási és tudományszervező kulturális főosztály kiemelt főtisztje mondott köszöntőt. Hangsúlyozta a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrája Alapítvány együttműködését.

A gála résztvevőinek köszöntését a Jókai-díj átadása követte. E rangos elismerést a Magyar Széppróza Napján szokták átadni, ám a pandémia miatt a gálán került sor a díjátadóra.

Az ünnepség fénypontja a Kultúra Lovagjainak avatása. A pályázatra beérkezett jelölteket 16 ország 305 lovagja értékelte, s az együttműködés eredményeképpen fogadták el a jelöléseket.

Orosz Margit költő

Az új lovagok köszöneteként Hűség című versét Orosz Margit, a Kultúra Lovagja adta elő.

A rendezvény a Tápiómente Táncegyüttes fergeteges táncelőadásával folytatódott..

Az Örökség-serleg elismerést a fent említett Tápiómente Táncegyüttes mellett a veszprémi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Készségfejlesztő Iskolája, a Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoport és a hetényi Tarczy Lajos Alapfokú Iskola Kincskeresői kapták.
Az Örökség-serleg elismeréseket a Véméndi Német Nemzetiség Táncegyüttes előadással köszönte meg.

magyar kultura

Az együttműködést jelképező Kultúra Lovagrendje zászlajának díszítése után a XXVI. Magyar Kultúra Napja Gála díszvendégének, Palócföldnek meghívása, majd a Szózat közös éneklése zárta a gálát.

E felemelő ünnepi együttlét során nemzeti közösségünk sokszínűségében éreztük, hogy együtt a nemzet, kultúránk, anyanyelvünk összeköt. Jó érzés volt mindennek részeseként, közreműködőjeként megtapasztalni, átélni az összetartozás élményét.

 

Orosz Margit

Beszámoló az előző évi hasonló rendezvényről

 

Hozzászólások