„A tökéletesség valamennyi részlet tökéletes összhangja, amikor semmit sem lehet hozzátenni vagy elvenni anélkül, hogy az egész ne károsodjék.” (Leon Battista Alberti)

A tárgyak meghatározóak az életünkben. Van, ami nélkül már el sem tudnánk képzelni a mindennapokat, hiszen segíti a munkánkat, időt takaríthatunk meg a használatukkal. Vannak olyan tárgyak, melyek igen nagy jelentőséggel bírnak, kivételesek és szinte megfizethetetlenek. Egy gyönyörű kép, egy ritka bélyeg, régi korok tárgyai.

 

voroshegedu6

 

Szenvedéllyé is válhat a gyűjtésük, ha mindenáron meg szeretnénk szerezni egy kivételes ritkaságot. A vörös hegedű egy ilyen tárgy, aminek rendkívüli a története is, hiszen a világ történelmét is megismerhetjük kalandos útja során. Különböző korszakokon vezet át az útja, és meghatározóak azok a személyek is, akik megszólaltatják ezt a tökéletes, egyedülálló hangszert. A róla készült film vezet végig bennünket ezen a történeten.

 

voroshegedu3

 

Samual L. Jackson egy szakértő, aki szintén központi karakter a filmben, akit éppen úgy magával ragad a hangszer tökéletessége, mint a film további szereplőit, akik minden áldozatra készek érte.

 

voroshegedu4

 

Szép, megható, de távolról sem vulgáris elemekkel ábrázolja az emberi szerelmet, szeretetet, ambíciót, a hétköznapi és egy életen át elkísérő küzdelmeket az elismerésért, tiszteletért vagy akár a megélhetésért.

Érdekes, izgalmas film, a szereplők a szívünkhöz nőnek. Megérthetjük egyre inkább a hangszer titkát is, hiszen olykor sorsformáló az a szeretet, ami éppen a jelenlegi gazdájához fűzi. A film befejezése nem várt fordulatot vesz, hiszen egyre inkább kíváncsian várjuk, hogy végül is kihez kerül a hangszer az aukció során.

 

voroshegedu1

 

A vörös hegedű -(Le Violon rouge)
(színes, magyarul beszélő, kanadai-olasz-angol romantikus dráma)

A világ történelme egy csodás hangszer történetén keresztül… Montrealban árverésre bocsátják a tizenhetedik században élt Nicolo Bussotti (Carlo Cecchi) cremonai hangszerész-mester által készített hegedűt. A vörös hegedű megindítja az emberek képzeletét. A készítőtől a hegedű először egy ausztriai kolostorba került, onnan Oxfordba. Majd Kínába a kulturális forradalom idején, onnan a kanadai tulajdonosához, aki fel akarja térképezni a kalandos utat és a hangszer titkát.

 

voroshegedu2

 

Díjak és jelölések
2000 – Oscar-díj – a legjobb eredeti filmzene (John Corigliano)
2000 – Golden Globe-jelölés – a legjobb idegen nyelvű film

 

A film ITT megtekinthető.

 

Lakatos Ilona

 

Hozzászólások