,,A barátainkkal mindent meg kellene osztanunk, különösen a gyönyörű pillanatokat – a költészet pillanatait, a zene pillanatait… (…) Ily módon az életünk egyre gazdagabbá és gazdagabbá válik.” Osho

A Gitár Klub Alapítvány egyik oszlopos tagját és elnökét, a mosolygós Horváth Gyulát faggatom a klub megalakulásáról, céljaikról, mindennapjaikról. Szecsődi Gyuri zenész barátom javasolta őt beszélgető partnernek. Gyuri a lelke a csapatnak, de ő a háttérből vigyázza azt a lángot, amelyet a zene szeretete, a barátság, a szeretet táplál. Majd ő is megszólal a beszélgetésünk során.

 

gitarklub2

Kedves Gyula! Mikor alakultatok meg, ki volt az alapítótok? Milyen céllal jött létre az alapítvány?

A Gitár Klub valamikor a ’90-es évek elején alakult baráti zenész társaságként. Tagjai zenélni kedvelő értelmiségiek és zenepedagógusok voltak, akik hamar felismerték, hogy a zenei képzés, oktatás bármely területének és szintjének elengedhetetlen kiegészítő eleme a közösségi zenélés, az együttes zenélésen keresztül végzett tanulás és készségfejlesztés. Kérdésként merült fel, hogy a baráti társaság milyen formában tudná elképzeléseit megvalósítani, hiszen a polgári jogi társasági forma nem alkalmas a klub üzemeltetéséhez szükséges források megszerzésére, illetve a zenei fejlesztési programok hatékony végrehajtására, a fellépések szervezésére.

Az akkori klubtagok az alapítványi forma mellett tették le a voksukat, és 1994-ben megalapították a Gitár Klub Alapítványt az alábbi (mind a mai napig aktuális) célokkal:
– a zene kulturált, ízléses tolmácsolása;
– az egyetemes dal- és zenekultúra fejlesztése, terjesztése, a fiatalok ízlésformálása;
– a zene segítségével a humanizmus és a béke szeretetének elősegítése;
– a klasszikus és a vallásos gitárzene ápolása és tanítása;
– karitatív jellegű műsorok szervezése.

Úgy gondolom, hogy több mint két évtized távlatából, több generáció nevében is köszönetet mondhatunk Horváth Jánosnak, Szénási Pálnak, Dr. Tóth Imrének, Papp Jánosnénak és Dr. Nemes Józsefnek előrelátásukért, haladó gondolkodásukért, a gitárzene ápolásáért tett tevékenységükért, és nem utolsó sorban a vagyoni hozzájárulásukért, ami az alapítvány induló tőkéjét biztosította.  
 

gitarklub3

 

Van mecénásotok? Bizony nagyon nagy szükség lenne segítségre a kultúráért, a gyermekekért dolgozó alapítványoknak, egyesületeknek.

Sajnos, Magyarországon nem igazán tudott meghonosodni a mecénás támogatási rendszer, melynek oka lehet az adózási rendszer bonyolultsága, a fiskális politika és a civil szervezetek alig néhány évtizedes működése. Majdnem általánosnak mondható az „adómból fizessen az állam” hozzáállás.

Bár az alapítvány alapvetően egy tőkeegyesítő civil szervezet, nagyon fontos az alapítók és a közérdekű önkénteseink tevékenysége. Sokszor a legnagyobb támogatás nem is pénz formájában érkezik, hanem a tettek és az ellátott feladatok révén.
Nem szabad elfelejteni az alapítók által nyújtott hozzájárulást sem, hiszen olyan célok elérése érdekében mondtak le vagyonuk egy részéről bárminemű ellenszolgáltatás nélkül, melyek megvalósítására nem volt, és a jövőben sem lesz semmiféle biztosíték. A működés során alapítványunk is került már olyan helyzetbe, hogy a program megvalósításához nem volt elegendő forrásunk. Ilyenkor a tagok vissza nem térítendő támogatásaikkal segítik ki a működésünket.  

gitárklub10

Szecsődi György

Kérlek, mutasd be azt a szűk támogatói csoportot, akik nélkül nem létezne az alapítvány!

Az alapítók közül Horváth János a legaktívabb. Mind az alapítvány munkájának szervezésében, mind pedig a rendezvényeinken a mai napig aktív szereplő. Lédeczi László barátom az anyagi támogatás mellett jogi szakértelmével, stratégiai gondolkodásával és előremutató javaslataival segít bennünket. Úgy hiszem, hogy segítsége nélkül ma az alapítvány mint civil szervezet nem létezne.
Vámos Zoltán nemcsak a művészeti tevékenységünket koordinálja, hanem mindig segíti klubunkat a fellépésekhez szükséges eszközök rendelkezésünkre bocsátásával is. Szecsődi Gyuri a fellépések szervezése mellett tanyáján klubunk második otthonát biztosítja. Kovács Imre az Ifjúsági Házban működő Gitár-kört vezeti.  Őze Éva pedig már több tematikus műsort állított össze, koordinálva a zenészeket, színesítve ezzel a klub zenei kínálatát.

Deák Gábor néhány hónapja csatlakozott klubunkhoz, és az aktív zenélés mellett a művészeti és zenei kérdésekben segíti a klubtagokat. Deák Sándor majd minden klubunkhoz közeli zenei formációban ütősként zenél, és a többi civil szervezettel való kapcsolattartásban is számíthatunk rá. Ők ketten egyébként, mint apa és fia együtt zenélnek. Természetesen sok-sok kedves zenész és nem zenész ismerős, barát fordul meg a klubunkban, akik felsorolását jelen riport keretei nem teszik lehetővé, de minden leütött hangért, eljátszott dallamért, szóért, tettért szeretnék nekik is köszönetet mondani!

gitarklub20

Versek megzenésítésével, zeneszerzéssel, szövegírással foglalkozik valaki a csapat tagjai közül?

Érdekes módon klubunk tagjai a klubon belül inkább a művek interpretálására koncentrálnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem csendült még fel a klub falain belül saját szerzemény, azonban (hiúságból talán) csak a kiforrott, kész műveket halljuk. Az alkotás folyamata fekete doboz a tagtársak számára.

Ezt a jeget áttörendő Deák Gábor kezdte meg egy Kecskeméten tartandó amatőr, zenei műhelymunka szervezését. Alapítványunk a pályázat megírásával karolta fel a kezdeményezését, remélem, nyer támogatást a programunk. Nagyon sok tehetséges zenész csak a szobája négy fala között alkothat, pedig a legnagyobb dolgok mindig közösségben születnek. Ezen alkotó folyamatok támogatásához viszont elengedhetetlen lesz a szükséges források biztosítása.
Az alkotás természetesen másik formában is jelen van klubunkban. A klub életében néha megcsillan a pillanat alkotása improvizáció formájában. De ezt a katartikus élményt rögzíteni, megismételni nem lehet. Beszélni sem igazán, hiszen szavakban nem kifejezhető. Át kell élni.

dinnyes1

Milyen viszonyban vagytok Dinnyés József daltulajdonossal? Honnan a barátság?

Úgy vélem, hogy bárki, aki kicsit is érdeklődik a magyar beatzene iránt, önkéntelenül is találkozik Dinnyés József nevével. Én a szüleimmel folytatott beszélgetések során hallottam róla először, mint pol-beat énekesről. A személyes találkozásra két évvel ezelőtt kerülhetett sor Szecsődi Gyuri segítségével és szervezésében, aki tanyáján egyszerre látta vendégül a klubtagokat és a daltulajdonost. Közvetlen stílusa, ironikus, néhol csipkelődő dalszövegei magyarázatot és igazolást adtak szüleim emlékezéseire.

Szecsődi Gyuri: Az ismeretség a ’70-es évek elején kezdődött. A Kertészeti Főiskola hallgatója voltam, és a Főiskolás klubba néhány alkalommal meghívtuk Józsit. Én is gitároztam már akkor, és így alakult ki az ismeretség, ami folytatódott baráti találkozókon 2013-ban és 2014-ben (költőkkel, zenészekkel) a Kunbaracsi tanyámon, ami egyben a Gyermekláncfű Egyesület Nomád Tábora is.

gitarklub5

Úgy tudom, hogy van egy kicsiny zenekar is, ahol a NAGYPAPÁK szövetkeztek. Mondj róluk is egy pár szót!

Szokták mondani, hogy mindenki annyira öreg, amennyire idősnek érzi magát. A Szigethalmi Nagypapák a példa rá: mutathat bármit a naptár, a zenével örökre vagány és fiatal maradhatsz! Gyuri, kérlek, mutasd be a zenekarodat!

Szecsődi Gyuri: A Gyermekláncfű Egyesület Pest megyében is működik, Szigethalom a székhelye. Ott két zenésszel összehoztunk egy csapatot, s mivel mindenki nagypapa, ez lett a nevünk. Idősek Otthonában, nyugdíjas találkozókon és óvodákban, iskolákban zenélünk, énekelünk. De a Gitár Klubbal is „összejátszunk”.

Milyen gyakran találkozik a zenekar, hol tudtok gyakorolni? Kaptok segítséget a várostól, tud biztosítani számotokra ingyenes próbahelyet?

Február óta „hontalanok” vagyunk. Februárig a Bács-Kiskun Megyei Kórház az izsáki úti épületében adott lehetőséget a rendszeres gyakorlásra és fellépések helyszínéül is. Sajnos, ez a lehetőségünk megszűnt. A próbaterem kapcsán az együttműködés reményében több civil szervezetet is megkerestünk. A próbateremért cserébe rendszeres műsorszervezést és végrehajtást ajánlottunk. Kategorikus nemet sehol sem hallottunk, az együttműködés azonban elmaradt… Egyelőre a városvezetést nem kerestük meg a problémánkkal. Remélem, még az idén rendeződni fog a helyzetünk.

gitarklub6

Gyakran van fellépésetek, ingyen szórakoztatjátok zenével, énekkel a nyugdíjas klubok tagjait. Szívesen elfogadtok minden felkérést. Nagy örömömre az általam alapított Toll és Ecset Alapítvány művészeti csoportjával is ma már közös műsorokban léptek fel, verseléssel színesítitek a műsort sok-sok ember örömére.

Egyik alapítói cél a karitatív jellegű műsorok szervezése. Évente 25-30 rendezvényen tudunk részt venni. Bennünket is örömmel tölt el, ha olyan helyre vihetjük el a zenét, ahol korlátozottak a hallgatóság lehetőségei. Be kell vallanom, kicsit önös is az érdek, hiszen számunkra nincsen két egyforma fellépés, mindegyikre egyenként készülnünk, gyakorolnunk kell, miközben a saját zenei képességeinket, készségeinket is fejlesztjük.

Ahogyan a zenészeknél említettem az összefogást és az abból származó alkotásokat, az talán hatványozottan igaz a civil szervezetekre. Meglátásom szerint az együttműködésünk óta sokkal, de sokkal több emberhez jutott el a zenénk, melynek magyarázata egyszerű: a közös szerepléseink révén a klubunk olyan emberek előtt is megjelenhet, akik elsősorban a kultúrának inkább az irodalmi része iránt érdeklődnek, és eszükben sem jutna egy zenei rendezvényt látogatni. Hallottak és megismertek bennünket is. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. Az erőforrásaink megosztásával pedig mindkét szervezet eljuthatott olyan fogadó szervezetekhez, melyekhez nem volt kapcsolata. Remélem együttműködésünk a jövőben is folytatódni fog.

 

gitarklub4

Van még egy nagyon fontos dolog is az életetekben: a gyermekek hasznos időtöltésén alapuló táboroztatás. Mesélj nekünk erről! Hol található a tábor? Hány férőhelyes? Milyen szabadidős programot tudtok kínálni az ifjúságnak?

Gyuri: Mint már említettem, a Gyermekláncfű Egyesület működteti Kunbaracson a Nomád Tábort 2001óta. Pontos címe: Kákás tanya 287. A tábor 35 férőhelyes. Kézműves foglalkozások, sportversenyek, vetélkedők, zene, tánc, számháború, természetismeret stb. tölti ki a programokat, meg a játék, a vidámság! Az Egyesületünk HONLAPJÁN betekintést nyerhetnek az egyesület munkájába, a táborok hangulatába.

Én láttam ezt a táborhelyet, és elmondhatom, hogy nem csak a fiataloknak nagyszerű, de a munkában megfáradt, a szabadba vágyó felnőttek hétvégi programját is el tudnám itt képzelni. Lenne erre lehetőség igény esetén?

Gyuri: Elvileg megoldható, de az emeletes ágyakkal és a ténylegesen nomád állapotokkal számolni kell. A zuhanyzók és az angol WC azért komfortossá teszi a tábort.

malta8

Milyen céljaitok, álmaitok vannak az elkövetkezendő esztendőkre?

Ha az alapító célok maradéktalanul megvalósulnának azáltal, hogy minden ember a saját lelki békéjét megtalálja az általa végzett szabadidős tevékenységében – legyen az sport, versírás, festészet vagy éppen zenei tevékenység – az mesés lenne. Természetesen ehhez a prózai dolgokat is meg kell tennünk. Mint ahogyan oly sok civil szervezet, mi is látjuk a célokat, tesszük a dolgunkat, ahol tudunk, segítünk, amiben kell, fejlődünk. Az évtizedek folyamán azonban a stratégiánk megfogalmazása elmaradt.

Fontosnak tartom, hogy legyen végre megfogalmazva (ne csak a fejekben legyen meg), hogy mit miért csinálunk, mik az erősségeink, a gyengeségeink, melyek azok a területek, ahol fejlődnünk kell, melyek azok az alapítói célok, amelyek prioritást élveznek az elkövetkezendő időszakban. Ha kész a stratégiánk, akkor abból már lehet programokat készíteni, az egyedi célkitűzéseket, tevékenységeket megfogalmazni és végrehajtani.  A legfontosabbat persze ne feledjük: zenéljünk, gitározzunk minél többet a saját és mások örömére is.

Kedves Gyula és Gyuri! Nagyon szépen köszönöm az interjút, és minden elképzelhető szépet és jót kívánok nektek a szerkesztőségünk nevében. A zene iránti alázat, az emberek szeretete vezéreljen továbbra is titeket, hogy minél több értéket le tudjatok tenni a köz asztalára!

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet