Az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban első alkalommal ünneplik meg a víz világnapját; a március 22-én 10 órakor kezdődő rendezvényen az 1838-as pesti árvíz 175. évfordulójáról előadással emlékeznek meg, amelyet Kaján Imre, a Duna Múzeum egykori igazgatója tart.
A budapesti Rex Kutyaotthon Alapítvány március 23-án 10 órától várja a családokat színes programokkal: a Tropicarium Budapest a teknősök párharcáról, és a “magyarnak hitt halakról” rendez bemutatót, a tűzoltóság képviselői a víz erejéről tartanak előadást, az Aquaworld pedig a vizet, mint a játék egyik forrását mutatja be az egybegyűlteknek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet pénteken 9.45-kor rendez előadást a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. Interaktív előadás keretében a segélyszervezet afrikai segélyprogramját koordináló munkatársak fotókiállítással, exkluzív képekkel, és egy etiópiai kútból hozott palack víz szemléltetésével azt szeretnék bemutatni a világnapon, hogy a Föld egyes országaiban mekkora küzdelmet jelent az olyan alapvető életfeltételek biztosítása is, mint a víz.

                                                          

Több mint harminc magyarországi fürdő várja azoknak az iskoláscsoportoknak, diákoknak a jelentkezését, akik a víz világnapján többet szeretnének tudni Magyarország vizeiről, fürdőzési szokásairól. A nyitott napokon egyes fürdőkbe ingyenesen, másokba kedvezményes jegyekkel lehet belépni.

Az algyői Borbála Fürdő, a Fabó Éva Sportuszoda és a Sárvári Gyógyfürdő is vezetett túrákkal várja a diákokat, akik beléphetnek a gépházba, a medencék alatti területekre is.
A szegedi Anna Fürdőben március 21-én a gyerekek vezetett séta során megtekinthetik az 1896-ban épült műemlék fürdőt, megkóstolhatják az 1927-ben feltárt Anna gyógyvizet és képekkel illusztrált előadást hallgathatnak meg az egészséges fürdőzésről.

Különleges programokra nem csak a gyerekeket várják: a margitszigeti Danubius Health Spa Resortban este a gyógy- és úszómedenceteret lesötétítik és a medencéket mécsesekkel világítják meg relaxáló zene kíséretében, a csongrádi Városi Gyógy- és Strandfürdőben éjszakai fürdőzést és “habpartit” rendeznek, a celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdőben pedig “vízimozival” várják a látogatókat.

                                                             

A helyi programokról aktuális információk a www.vizvilagnap.hu központi honlapon és a fürdők saját honlapjain érhetők el.

Forrás: MTI

2013. március 21.

Hozzászólások