“Isten könyvében új fejezetet nyit,
melyben szebb lesz a világ!” (Magyar Gyuláné Etelka)

A Toll és Ecset Alapítvány harmadik alkalommal szervezte meg Jótékonysági estjét 2015. november 14-én, szombaton. A kecskeméti Piarista Iskola dísztermében 15.00 órakor kezdődött a műsor, melyet Mák Kornél alpolgármester nyitott meg. Hangsúlyozta a civil szervezetek, alapítványok, így a Toll és Ecset Alapítvány szerepét is Kecskemét kulturális életében.

 

piar_bandi1

 

Gyöngyösi Szabó Katalin versmondó előadó, az est egyik levezetője üdvözölte a megjelenteket, különös tekintettel a Helvéciai Fekete Erdő Általános Iskola megjelent diákjaira:

Kedves vendégeink! Alapítványunk egy kulturális műsort szervezett ma délutánra, melynek kettős célja van.
•    Az egyik az, hogy megemlékezzünk a II. világháború befejeződésének 70.évfordulójáról, az azóta eltelt zivataros évtizedekről, a magyarság fennmaradása és újjászületése iránti igényről, a tenni akarásról. Korunk zűrzavaros napjaiban is pozitív jövőképet szeretnénk felvázolni a jövő generációinak számára.

 

piar022

Az első sorban a Feketeerdői Általános Iskola tanulói

•    A másik célunk az, hogy segítsünk rászoruló, de tehetséges gyermekeknek a tanulmányaikban, a céljaik elérésében. Alapítványunk együttműködési megállapodást kötött a Helvécia Feketeerdői Általános Iskola vezetőivel a kölcsönös kulturális együtt munkálkodás és segítés jegyében. A mai est bevételét ennek az iskolának a tehetséges, de szűkös körülmények között élő tanulói megsegítésére ajánljuk fel.

 

piar0016

Gyöngyösi Szabó Katalin

Műsorunkban visszamegyünk 1945-be. A II. világháború éppen befejeződött, az ország romokban. Hogyan is éltünk akkor itt Magyarországon? A II. világháborúban ismét a vesztesek közé tartoztunk, hazánk egy idegen hatalom, a Szovjetunió megszállása alá került. A szovjetek támogatásával szövetségesük, a Magyar Kommunista Párt felszámolta a demokratikus pártokat. 1949 után megvalósult a sztálinista típusú egypárti diktatúra. Az ’50-es évek időszaka hazánk történelmének mélypontját jelentette.

 

piar_bandi7

K. Szabó Benedek aranykoszorús versmondó Antalfy István Valamikor, valahol című versét adta elő.

 

piar_bandi8

Hova tűnt a sok virág? – Borsányi Irén előadóművész énekel és gitározik

Az időkerék 1956-hoz ért. Ujvári Ferenc folytatta a történelmi leckét:

Nagyszerű forradalmunkban a magyar nép egységesen felemelte a fejét, és azt mondta, hogy elég volt. A külföldi hatalmak azonban ugyanúgy, ahogy már történelmünkben máskor is, cserbenhagytak bennünket. Hiába harcoltak hősiesen a magyar szabadságharcosok a túlerő ellen. Az USA kiszolgáltatott bennünket a szovjet elnyomóknak. Soraink között ismét megjelentek a nemzetárulók is, Kádár János és társai. Magyarok ezreinek kellett elhagyniuk hazájukat.

 

piar_bandi13

Ujvári Ferenc versmondó, műsorvezető

 

sanyi_nagyobb

 

 

Szalai Sándor földrajz, rajz és hittan szakos tanár, képzőművész művészeti tevékenységének fő területei: grafika, festészet, szobrászat, kisplasztika, tűzzománc, versírás és előadó művészet. Sándor a saját monodrámáját adta elő.

 

 

 

Szecsődi György, Őze Éva, Vámos Zoltán és Ferenc Sándor Samu szigethalmi tanár, NB I-es kézilabdázó, énekes, zenész- Szabadidejükben szívesen énekelnek, zenélnek. Az alapítvány művészeti csoportjával közösen nagyon sokszor vállalnak fellépéseket különféle rendezvényeken.

 

piar_bandi12

Szecsődi György, Őze Éva, Vámos Zoltán és Ferenc Sándor Samu

 

Kovács István József Tiszatáj ’56 című megrendítő verse után jólesett hallgatni Szabó Sándor zenetanár, zenész, tárogatóművész játékát.

 

piar_bandi5

 

Az időkerék haladt tovább. Ez a korszak volt a „gulyáskommunizmus” időszaka. Megmaradt az egypártrendszer és a diktatúra, de az emberek nagyobb szabadságot élveztek, mint a keleti blokk többi országában. Ezért kapta Magyarország a legvidámabb barakk elnevezést. Ennek az ára az erkölcsi züllés volt, egy olyan embertípus kialakulása, aki közömbös volt a szép eszmék iránt. Elképzelhetetlen méreteket öltött a korrupció, amely az egész társadalmat áthatotta. Sajnos, az erkölcsi rombolás eredménye még mindig érezhető. Sok középkorú és idős ember nosztalgiával emlegeti ezt a kártékony és primitív korszakot.

 

piar17

 

Szeli Sára előadóművész többek között Nagy L. Éva: Hallgass meg, kérlek című versét mondta el.

 

Majd a Szénási család örvendeztette meg a közönséget. Szénási Pál Bertalan pedagógus, dalszerző, énekes, a Kecskeméti Zenészegylet elnöke. Az Európa Jövője Gyermektalálkozó nyitó és záró dalának, valamint a Kecskemét városról szóló dalának szerzője és előadója.
Szénási Anna Vivien magánének szakos hallgató a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában. Tavaly érettségizett, de folytatja tanulmányait a művészeti tagozaton. Énekel, hegedül és táncol a Grapevine Táncklubban.

 

piar_bandi20

Szénási Pál Bertalan és leánya, Anna

Szénási Dolli Kata a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 7. osztályos tanulója. A Grapevine Táncklub tagja és táncosa. Táncprodukciójának címe: Fiatalság, szerelem….

 

piar_bandi24

Szénási Dolli Kata

1989–hez értünk, amelyet a rendszerváltás első évének tekinthetünk. 1990-ben újra demokratikus választások zajlottak. Sok emberben viszont hiányérzet alakult ki, úgy érezték, hogy az igazi rendszerváltás nem történt meg. A Kádár-korszak vezetőit nem vonták felelősségre, sőt átmenthették korábbi gazdasági hatalmukat, befolyásukat. A legtöbb ember valamiféle Kánaánt várt, helyette azt tapasztalta, hogy életszínvonala nem javult, sőt romlott. Nem gondolt arra, hogy a Kádár-rendszer a keleti blokkban a viszonylagos életszínvonalat elképesztő méretű külföldi kölcsönökkel valósította meg. A rendszerváltás legnagyobb eredménye az ország függetlenségének visszaállítása volt, mert 1991-ben a szovjet csapatok kivonultak Magyarországról.

 

piar2

 

21.század – És forog tovább a képzeletbeli időnk kereke. A 21. századot reménykedve kezdtük. Bár Magyarország Szent István kora óta Európához tartozónak érezte magát, mégis sokszor érezhettük, hogy az európaiak idegennek tartanak bennünket. Most hivatalosan is tagjai vagyunk a NATO-nak, és csatlakoztunk az Európai Unióhoz is. Azóta kiderült, hogy ez többször csalódást okozott. Sokan szkeptikusak az európai uniós tagságot illetően, és a jelenlegi helyzet őket látszik igazolni. Reméljük, hogy jövőnk ezután jobban fog alakulni.

 

piar_bandi3

Demjén: Kell még egy szó – Pető Edina Fadette előadóművész énekes összeállítását mindenki kedvelte.  A Baráti Kör büszkesége…

Most 2015-öt írunk, elérkeztünk napjainkig. Valóban bizakodnunk kell, hogy kicsiny kis hazánk jobb napokat lát majd a jövőben. Ha mindenki a legjobb tudása szerint, becsületesen teszi a dolgát, akkor bizonyára így lesz. A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körében mi is igyekszünk értékes munkát végezni. Díjak átadásával szeretnénk kifejezni elismerésünket az arra érdemeseknek. 

 

piar31

Kovács István József, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnöke

zsuzsi

 

 

Toll és Ecset Alkotói díjban részesült Dr. Bereznai Zsuzsanna muzeológus, etnográfus, a Népi Írók elnöke, Kovács István József, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnöke.

 

 

 

 

piar_bandi030

 

 

Valamint elismerő oklevelet kapott Halasi Éva grafikusi és szerkesztői tevékenységéért. A díjakat Weninger Endréné, a Toll és Ecset Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át. Szép és színvonalas rendezvény részesei voltak azok, akik ellátogattak megnézni az ünnepi műsort.

 

 

 

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 Fotók: Kiss András

 

 

 

Hozzászólások