I. A Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre 2015. évi rendezvényei

 

kkkk1

 

Január 18-án: Örömteli eseménynek lehettünk tanúi. Budapesten Kovács Sándor Pál költő a Magyar Kultúra Lovagja címet kapta meg.

Február 7-én: A Hírös Agóra Kulturális Központban szegedi költőket láttunk vendégül. Jagos István Róbert fiatal költő, és Ariel Berill író mutatkozott be, aki a kábítószerrel kapcsolatos élményeit írta meg regényében. Jó szívvel ajánlanánk a költő meghívását, bemutatását középiskolák számára is, példát mutathatna a szenvedély leküzdéséhez, a drogmentes életért való küzdelemhez.

Március:

 • Március 10-én: Kara Lajos parasztköltőt kísértük utolsó útjára.
 • Március 14-én: Egy szép megemlékezésnek voltunk részesei. Weninger Endre tanár úr előadását hallgathattuk végig az 1848-49-es szabadságharcról. A művészeti csoportunk tagjai verseket mondta. Vassné Kökény Éva verseskötetét bemutatta Antalfy István és Weninger Endréné.
 • Március 21-én: A Katona József Könyvtárban rendezte meg a MontázsMagazin a harmadik születésnapját. A kedves kis ünnepségen nemcsak mint vendégek, hanem mint szereplők is részt vettünk. A művészeti csoportunk versmondói színesítették a megemlékezést.

 

barati kore6

 

Április:

 • Április 11-én: Németh Ferenc izsáki festőnk képeinek bemutatására került sor a Porta Egyesület dísztermében. A képeket bemutatta Turai G. Kamil esztéta.
 • Április 11-én: A Hírös Agórában  Antalfy István költő ,,Még” című verseskötetét költőtársa, Kovács István József mutatta be.

Május 16-án: Menyhei József írónak, a kuratórium tagjának könyvét mutatta be Turai G. Kami irodalomtörténész, esztéta.

 

barati kore12

 

Június:

 • Június 11-én: Rangos eseményen képviselt bennünket Kovács István József Aranyosapátiban. A Magyar Kultúra Lovagjainak Nemzetközi találkozóján vett részt.
 • Június 22-én: Nagy László festőművész temetésén vettünk részt, aki tragikus hirtelenséggel hagyott itt minket.
 • Június 26-án: Az alapítványunk és a Montázsmagazin közös szervezésében került sor az Evangélikus Templomban Nógrádi Katalin festőművész kiállítására. Az eseményen a művészeti csoportunk is részt vett. Énekükkel, verseléssel színesítették a megnyitót.

Július:

 • Július 11-12: Kétnapos egri kiránduláson vettünk részt. Vendéglátóink a Bródy Sándor Könyvtár és az Agóra irodalmi folyóirat szerkesztősége voltak.
 • Július 13: Az egriek könyvbemutatója a Hírös Agórában.
 • Július 20-án: A Múzeumok Éjszakáján részt vettünk, több helyszínen versmondással járultak hozzá tagjaink a rendezvény sikeréhez.

 

barati kore13

 

Augusztus:

 • Augusztus 20-án: A Kistérségi Területfejlesztési Társulás kezdeményezésének megfelelően a Városháza előtti színpadon önálló műsort adtunk. A fellépők nagy sikert arattak.
 • Augusztus 27-30-ig: Írótábor Ágasegyházán, a Menyhei tanyán. A tábor szellemi vezetője Turai G. Kamil volt.

Szeptember:

 • Szeptember 12-én: Ismét egy könyvnek örülhettünk. Alkotótársunk, Szentpéterszegi Róza legújabb kötetét mutattuk be, ezután köszöntöttük a 91 éves Antalfy Istvánt születésének évfordulója alkalmából.
 • Szeptember 26-án: Ahogy az már lenni szokott, az év vége felé vannak az alapítvány nagyszabású rendezvényei. Egyik közülük országos esemény volt, sőt a határon túli tollforgatókat is megmozgatta, bevonta az eseményekbe. A Cifrapalotában került megrendezésre a már korábban a – MontázsMagazin segítségével – kiírt versíró pályázat eredményhirdetése, és az ötven éven felülieknek meghirdetett versmondó verseny. Nagyszabású, több száz embert megmozgató, igen színvonalas eseményt sikerült létrehoznunk. Köszönet a Városnak és a Cifrapalota vezetőségének is a támogatásért.

 

barati kore7

 

Október 17-én 15 órakor: Megemlékeztünk az’56-os forradalomról. Az előadó Weninger Endre volt.

November:

 • November 7-én: Ismét a Hírös Agórában találkoztak tagjaink. Két új taggal bővült a társaságunk, Tarjányi Anita és Kovács György amatőr költők mutatkoztak be. Ezután elbúcsúztunk Nánási Jánosné Margitkától, akit az Égiek szólítottak magukhoz.
 • November 14-én: Ezen a napon került sor az alapítványunk másik nagyobb lélegzetű műsorára. Jótékonysági estet rendeztünk a Piarista Gimnázium színháztermében. Az „Isten könyvében új fejezetet nyitott” című programunkban rendkívül színvonalas műsorral örvendeztettük meg a több mint százfős közönséget. A tagjaink és pártoló tagjaink énekkel, zenével, verssel, tánccal idézték fel az elmúlt történelmi időszakot, a második világháborútól egészen napjainkig. Korábban együttműködési szerződést kötöttünk a Helvécia Feketeerdő Iskolával, és az est bevételét az iskolának ajánlottuk fel. Ezen a napon került sor a Toll és Ecset díjak átadására is. A Jótékonysági estünk is városi támogatással jött létre, amiért köszönet a Város vezetésének.

 

barati kore9

 

December 21-én: Évadzáró műsorunk volt ezen a napon. Verses, zenés ünnepi műsort rendeztünk, és megvendégeltük a közönséget is az általunk sütött süteményekkel. Ekkor került még sor a díjazásokra. Azok az alkotók részesültek könyvjutalomban, akik a legtöbbet tettek le a köz asztalára.

 

barati kore4

 

Az ősz folyamán kétszer is jártunk a Karol Wojtyla Barátság Központban. Először csak verseltünk, de később, december 1-jén mi fizettük a hajléktalanok ebédjét is.

 

II. Az Irodalmi Kávéház is a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre keretén belül működik. Az Otthon Kávézóban tizenkét alkalommal tartottak irodalmi rendezvényt Ujvári Ferenc vezetésével. Erről a közelmúltban vele készített interjúban ITT olvashatunk.

(Összefoglaló: Nagy L. Éva és Kovács István József – A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre titkára és elnöke)

 

III. A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre Művészeti Csoportjának 2015-ös tevékenységéről – Gyöngyösi Szabó Katalinnak, a Művészeti csoport vezetőjének beszámolója:

 

barati kore10

 

A fenti nevet viselő csoportunk 2015. április 15-én alakult meg. Az Ifjúsági Otthon udvarán gyűltünk össze tizenhárman. Nyolcan voltunk, akik az irodalmi részt vállaltuk, és öt zenész jött el erre az összejövetelre. Név szerint vers- és prózamondók: Szeli Sára, Csernák Istvánné Margitka, Szentpéterszegi Róza, Bárány Terézia, Vassné Kökény Éva, Gyöngyösi Szabó Katalin, Kovács István József és Weninger Endréné, aki ugyan versmondást nem vállalt, de a szervező munkában segített.

A zenészek: Őze Éva, Szecsődi György, Borbásné Keresztes Márta, Deák Sándor és Vámos Zoltán voltak.

Később csatlakozott hozzánk még Váry Károly és Balla János, de ők csak az első műsorunkban vettek részt. A csoport irányítását ketten vállaltuk Szeli Sárával, sajnos azonban az ő betegeskedése és munkahelyi gondjai miatt egyedül maradtam, és vállaltam a vezetői tisztséget.

 

barati kore1

 

Az első műsorra nem sokkal ezután elkezdtünk próbálni. Ez egy anyák napi műsor volt, ami elég színvonalasra sikerült. A versmondóktól minden alkalommal csak annyit kértem, hogy olyan verseket hozzanak, amiket szeretnek. Róza és Kökény Éva saját versekkel is kirukkolt, mi, többiek mondtunk verseket a megyei költők és írók alkotásaiból, de a klasszikus magyar költők versei is elhangoztak előadásunkban (József Attila, Kosztolányi, Nagy László, Ady Endre, Garay Gábor….). A zenészeink – Szecsődi György vezetésével – ideillő, szép gondolatokat közvetítő dalokat játszottak a versek közé ékelve.

Május: Az anyák napi műsort összesen nyolc helyszínen adtuk elő, többnyire idősotthonokban és nyugdíjas klubokban.

 • Május 27-én volt ebből a műsorból az utolsó előadásunk Ballószögben, a Faluházban. Ezután kisebb létszámmal vettünk részt különböző kecskeméti kulturális rendezvényeken, illetve jártunk Szegeden és Egerben is.
 • Május 15-én Jagos István Róberték meghívására Szegedre látogattunk, ahol a Somogyi Könyvtárban Szeli Sára mutatkozott be műveivel. Itt Kovács István József, Váry Károly, Kökény Éva, Gyöngyösi Szabó Katalin és természetesen Szeli Sára voltunk jelen.

 

barati kore8

 

Június:

 • Június 2-án az Artézia Galériában (Kecskemét) a Montázsmagazin által szervezett festménykiállítás megnyitóját színesítettük Kökény Éva, Szentpéterszegi Róza, Csernákné Margitka, Keresztes Márta és Gy. Szabó Katalin részvételével.
 • Június 4-én Gy. Szabó Katalin a trianoni megemlékezésen mondott verset.
 • Június 6-án pedig már a Benkó-dombnál szervezett Civil Korzón léptünk fel Váry Károllyal.
 • Június 11-12-én Egerben voltunk, ahol a költők és írók baráti körének bemutatkozása volt. Itt versek hangzottak el a baráti kör költőinek verseiből. A Művészeti Csoportot itt Szentpéterszegi Róza és Gyöngyösi Szabó Katalin képviselte.
 • Június 13-án már az Egri Tollforgatók bemutatása zajlott a Hírös Agóra előterében. Nagyon jó hangulatú rendezvény volt.
 • Június 21-én Nógrádi Katalin festőművész tárlatmegnyitóján vettünk részt az Evangélikus Templomban. Rövid műsor hangzott el Gy. Szabó Katalin és Pető Edina énekes előadóművész részvételével.

A júliusi szünet után, augusztus 20-án adtunk műsort az Alkotmányunk Ünnepe alkalmából. Itt Gyöngyösi Szabó Katalin és Kovács István József mondott verset, Pető Edina énekelt. A civil szervezetek szervezték a műsort.

 

barati kore15

 

Szeptember:

 • Szeptember 19-én Szecsődi György meghívásának tettünk eleget. Mivel a tanyája eladásra került, szervezett egy búcsúztató délutánt, ahol zenészek és verskedvelők találkoztak, és egymást követve zenéltek és verseket mondtunk. Kellemes, kedves emlék marad mindenkinek, aki ott volt.
 • Szeptember 22-én kezdtük el próbálni a következő műsorunkat, amelyet az Idősek hete alkalmából hoztunk létre. Több felkérés is érkezett idősek otthonaiból, amit természetesen nem utasíthattunk vissza.
 • Szeptember 26-án került megrendezésre az 50 év felettiek országos versmondó versenye a Cifrapalota Pávás termében, valamint itt lettek kiosztva a Toll és Ecset Alapítvány által kiírt II. világháborúról szóló versíró verseny díjai is. A műsort Gyöngyösi Szabó Katalin vezette, valamint verset is mondott. Az első helyezett Tarjányi Anita versét Ujvári Ferenc adta elő.

Október:

 • Október 1-jén 10 órakor már a Platán Otthon lakóinak adtuk elő az Idősek hetére próbált műsorunkat. Ebben a műsorban résztvevők voltak: Kökény Éva, Csernák Istvánné, Szentpéterszegi Róza és Gy. Szabó Katalin versmondók, valamint Szecsődi György és változó létszámmal a zenészek. E napon délután a Városháza előtt léptünk fel egy civilek által szervezett vásár kulturális műsorának szereplőiként. Másodikán ugyancsak ugyanitt.
 • Október 8-án a hetényegyházi Platán Otthon lakóit köszöntöttük műsorunkkal Kökény Éva, Csernák Istvánné, Szentpéterszegi Róza, Szecsődi György és Gy. Szabó Katalin részvételével.
 • 9-én Szegedre mentünk, ahol Kökény Éva és Ferenczi Anna legújabb kötetét mutattuk be a Hangos Könyvtárban. Kovács István József tartott velünk.
 • Október 14-én a Nyitnikék Klubban adtuk elő az Idősek hetére készült műsorunkat.
 • Október 16-án Kiss András fotóművész 80. születésnapját ünnepeltük, ahol szintén Gy. Szabó Katalin volt a moderátor, Kovács István József méltatta Kiss András irodalmi munkásságát, majd Ujvári Ferenc mondott el egy versét.
 • Október 17-én tartottunk egy megemlékezést 1956-ról a Hírös Agórában.

November 14-én volt a Gálaműsorunk a Piarista Iskolában. Színvonalas, sok embert felvonultató műsor volt ez. A ballószögi Feketeerdő Iskola hátrányos helyzetű gyermekeinek javára gyűjtöttünk.

 

barati kore5

 

December:

 • December 12-én ünnepélyes évzáró keretében léptünk fel a Hírös Agórában. Erre az alkalomra készült egy színvonalas karácsonyi műsorunk. Szecsődi Györgyék Sándor Ferenc Samuval kiegészülve nagyon lelkesen zenéltek és minden versmondónk – Tarjányi Anitával, Ujvári Ferenccel, Szeli Sárával és K. Szabó Benedekkel kiegészülve – remekeltek.
 • December 19-20-án még egy civilek által szervezett karácsonyi vásáron vettünk részt versekkel és zenével. Ezt a műsort is csak dicsérni lehetett.
 • December 22-én a Margaréta Otthonban, 23-án pedig a Platán Otthonban adtunk műsort az idős embereknek.Programokban gazdag, színes évünk volt!

 

barati kore3

 

 

IV. A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre égisze alatt működő, hozzánk tartozó Mátyási József Emlékkör tíz alkalommal rendezett programot és tartottak előadást a Katona József Könyvtárban Mesznéder Klára tanárnő vezetésével.

Az emlékkör tagjai 2016. január 15-én, a költő születésnapján a kecskeméti Köztemetőben koszorút helyeztek el a költő sírjánál.
Nagyon lényeges információ: 2016 februárjától már a Hírös Agórában várják a Mátyási emlékeket őrző és tisztelő kecskeméti polgárokat a rendezvényeikre. A legközelebbi találkozó 2016. február 20-án, szombaton 15.00 órakor lesz, ahol megemlékező előadást tart Mesznéder Klára.

Terveik között szerepel egy Mátyási Emlékkönyv kiadása, melyhez a kézirat már csaknem készen van. Ehhez segítséget az Izsáki Önkormányzattól, az Izsáki Hírek-től és a kör szimpatizánsaitól remélnek.

 

barati kore16

 

A Bács-Kiskun Megyei Költők Baráti Köre örül a Mátyási Emlékkör sikeres rendezvényeinek. Munkájukat ez évben is támogatják, és részt vesznek programjaikon – ígéri Kovács István József, a BKKM-i Költők és Írók Baráti Köre elnöke.

 

 

Nagy L. Éva – Kovács István József – Gyöngyösi Szabó Katalin –  Mesznéder Klára

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások