Az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án hazánk egyik legfontosabb jelképének installációjával bővül a szarvasi Mini Magyarország makettpark.

korona_minimao1
Ezúttal nem egy újabb történelmi épület makettjével, hanem az államiság egyik legfontosabb jelképével gazdagodik a szarvasi Mini Magyarország. Augusztus 20-án a Szent Korona eddigi legnagyobb másolatát avatták fel a makettparkban. A mintegy 3,5 méter átmérőjű korona-installáció a történelmi Magyarország közepét jelképező dombon áll, a látogatók a korona alá lépve beláthatják a történelmi Magyarország egészét. A dombbal együtt az installáció mintegy hét méter magas, a koronán található kereszt közel egy méteres.

A fából és kovácsoltvasból készült Szent Korona installáció egy helybéli testvérpár, Kovács Roland (ács, asztalos) és Kovács Gergely (kovács, lakatos) alkotása.

korona_minimao2
Augusztus 20-a alkalmából rendhagyó módon nem egy makettet készítettünk, hanem egy szimbólumot: az ország legnagyobb szabadtéri Szent Korona-installációját a hazánk történelmét, épített örökségét bemutató Szarvasi Mini Magyarország makettparkban adtuk át” – mondta el Bukovinszky Béla, a Szarvasi Mini Magyarország makettpark vezetője.

A Szent Korona-installáció felavatásával a Szarvasi Mini Magyarország makettpark idén először hivatalosan is csatlakozott az országos augusztus 20-i programsorozathoz, és ezzel megnyitotta a városi ünnepi programok sorát is. A hosszú hétvégén Szarvasra látogató közönség az ország legnagyobb szent koronája mellett megtekintheti a Mini Magyarország legújabb makettjeként felavatott Déva várát is, amelyet augusztus 8-án adtak át.

Forrás: Wolf Kommunikáció