Híres az erőteljes színvilágáról: a fekete, fehér, narancssárga, rózsaszín, pink, kék különböző árnyalatai, barna, zöld és piros színek szokatlan párosításával még jobban fokozható a fiatalos lendület. A mintázatok is fontos részei e stílusnak: a csíkok, hullámok, háromszögek, nyolcszögek, hatalmas virágok akár a szőnyegeken, a falakon, lakástextileken és egyéb használati tárgyakon is megjelennek.

Hátrány lehet, hogy az akkori divatra még nem volt jellemző a természetes anyagok felhasználása. A hatvanas években elsődleges szempont volt az egyszerű kezelhetőség. A kor kedvenc anyaga a műanyag volt.  Az anyagok királynőjeként a fém-, illetve a krómozott felületek csillogásával tették különlegessé az otthonok küllemét, de ugyanennyire fontosak voltak a műbőr és lakk borítású berendezési tárgyak.

A bútorok megtervezésénél a praktikusság és az egyszerűség volt a legfontosabb jellemző. Többnyire a kerekített, gömbölyű alkotások, a lapított téglalapok, kerekített négyzetek – kagyló alakú székek, gömb alakú lámpaburák és egymásba rakható asztalok domináltak.

Ha ilyen stílussal szeretnénk otthonunkat berendezni, először is nézzünk körül családunk pincéjében vagy a garázsban, de bolhapiacokon is találhatunk még egy-két bútordarabot. Pénztárca kímélő megoldás, hiszen a már meglévő bútorokat csak fel kell újítani. A nagyobb bútoráruházakban már vannak retro design termékek, ez azonban a divat miatt is sok pénzt igényel.

Mármarosi Melinda

2013. szeptember 14.

Hozzászólások