Murat Costir, Mostar városi tanácsának elnöke, aki csütörtökön fogadta a magyar sajtó munkatársait, azt kérte tőlük, hogy tolmácsolják köszönetét a magyar embereknek és magyar katonáknak. A városháza mellett egy emlékkő áll azoknak a magyar katonáknak a tiszteletére, akik 1997 és 1999 között részt vettek a híd újjáépítésében. A hidat egy horvát harckocsi lőtte szét 1993 novemberében.

Murat Costir elmondta, hogy tavaly több mint 500 ezer turista látogatott Mostarba, ahol elsősorban az újraépített hidat nézték meg. Ugyanakkor hozzátette: folyamatosan dolgoznak azon, hogy még több, a háború során megsérült épületet hozzanak helyre, s így a természeti látványosságok, gyönyörű hegyek és folyók mellett még több látványossága legyen a városnak.

Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztarban (1903)

Mladen Cizmic, a helyi turisztikai hivatal igazgatója úgy nyilatkozott: az idén még több turista érkezett Mostarba, ami az ország, s egyben Mostar etnikai sokféleségének, a különböző kulturális tradíciók mellett a magyarok segítségével újjáépült mostari Öreg hídnak is köszönhető. A híd újjáépülésére egyfajta szimbólumként is tekint. Ugyanis, mint kifejtette: a híd összeköti egymással az embereket, a nemzeteket, s reményei szerint ez a híd Bosznia-Hercegovina számára az Európai Unióba vezető utat jelentheti.

MTI

2013. szeptember 14.

Hozzászólások