Hans Christian Andersen nevét világszerte jól ismerik a mesékért rajongó gyerekek és felnőttek egyaránt. Szobra áll Malagában, Pozsonyban, és természetesen a koppenhágai Városháza előtt. A Fyn-szigeti Odense-ben kereshetjük fel szülőházát, és számos emlékhelyet is találhatunk a híres dán költő és meseíró életével kapcsolatban, aki 1875. augusztus 4-én halt meg.

Mindenki hallotta már a kis gyufaáruslány tragikus történetét, de ismerős lehet az elbizakodott és könnyen rászedhető uralkodó megtréfálása „A császár új ruhája” című mesében is. A címek magukért beszélnek: szomorkás hangulatú, komoly mondanivalót is hordozó történetek az Andersen-mesék: A rút kiskacsa, A Hókirálynő, A rendíthetetlen ólomkatona figurái beépültek a köztudatba, olyannyira, hogy rajzfilmes és filmes feldolgozások alapjaivá is váltak. A kis hableány meséje még a Walt Disney Stúdiót is megihlette, igaz, az eredeti szomorú végkifejlet helyett az amerikai mesefilm happy end-del zárul.

 

  • Történeteinek forrása a dán, német és görög legendák, regék, valamint a népi hiedelmek. Összesen 156 mesét írt.
  • Sokat utazott Európában, egyszer még Magyarországon is járt. Utazásairól hiteles, pontos és szemléletes útirajzokat is készített.
  • A meséken kívül érzelmes és gúnyos versek, kalandos regények, és a korban elismert drámák is fűződnek a nevéhez, a világhírt azonban meséi hozták meg számára.
  • Mesekönyvei sikerét fokozták illusztrációi; első illusztrátora a szintén dán Vilhelm Pedersen (1820-1859) volt.
  • Andersen tiszteletére az író születésnapján (április 2.) 1967 óta évente megrendezik az International Children’s Book Day-t (Nemzetközi Gyermekkönyv Napot).
  • Díjat is neveztek el a mai olvasók körében is népszerű dán meseíróról.

 

Weninger Nóra

Hozzászólások