Kevesen tudják, hogy március 20-ára nem csak a várva várt tavaszi napéjegyenlőség esik, hanem 2013 márciusa óta a Boldogság világnapja is. Az ötlet az ENSZ-től származik. Célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a vidámság, a magunkhoz és egymáshoz való pozitív viszonyulás és a kedvesség fontosságára. A kezdeményezéshez az idei évben közösen csatlakozik a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV Zrt.

piros orr bohocdoktorok

A március 20-ai hétvégén számos fővárosi busz-, metró- és villamosjárat utasai hallhatnak a járműveken pozitív, vidám üzeneteket a bohócdoktorok tolmácsolásában. Emellett erre a napra készült a BKV Dél-pesti autóbuszgarázsában felvett videókból egy GIF-sorozat is, mely többek között a két közlekedési vállalat és a Piros Orr Bohócdoktorok weboldalán és közösségi média felületein jelenik meg.

„Ezekben az időkben különösen fontosnak tartjuk, hogy a több mint egy éve tartó járványhelyzet közepette is képesek legyünk optimisták, jókedvűek maradni, és megőrizni mentális egészségünket. A modern pszichológia szerint a boldogság nem ’csak úgy’ történik velünk: szükséges egy belső törekvés arra, hogy a nehéz helyzetekben is optimisták tudjunk maradni.

Emellett létrejöttében kulcsfontosságú szerepet játszik társas kapcsolataink és a minket körülvevő emberekkel való interakcióink minősége, hangvétele. Legyen szó családtagjainkról, munkatársainkról, vagy éppen a velünk együtt utazókról” – áll a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, a BKK és a BKV közös közleményében.

A BKV Zrt., mint a főváros legnagyobb közlekedési cége azon túl, hogy ellátva alapfeladatát – az utasait eljuttatja utazási céljukhoz –, fogékonyan reagál a társadalmi kihívásokra is. Igyekszik saját eszközeivel, vagy másokhoz csatlakozva erősíteni az összetartozás érzését. Szívesen áll olyan kezdeményezések mellé, amelyek ebben a nehéz időszakban is képesek mosolyt csalni az emberek arcára.

„Hiszünk a nevetés gyógyító erejében, és abban, hogy a boldogság forrása az is, ha törődünk másokkal, támogatjuk egymást. Ezért is álltunk szívesen a kezdeményezés mellé, amely a mostani szorongással teli helyzetben is felszabadító, önfeledt pillanatokkal ajándékozza meg az embereket” – emelte ki dr. Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV Társasági Kapcsolatok Iroda vezetője.

„A jelenlegi helyzetben mindannyiunk számára létfontosságú vidámnak maradni”

– hangsúlyozza Borsi Dávid, a BKK szóvivője. A híres boldogságkutató, Edward Diener pszichológus szerint a legboldogabb emberek erős baráti és családi kötelékben élnek, és sok időt töltenek szeretteikkel.

„A BKK munkatársai a pandémia idején is azon dolgoznak, hogy mindenkit biztonságban hazaszállítsanak a szeretteikhez. Illetve a járműveken elhangzó és a közösségi médiában megjelenő üzenetekkel vidámságot csempésszenek a szürke mindennapokba” – tette hozzá Borsi Dávid.

piros orr bohocdoktorok

Az akció ötletével a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány kereste fel a két közlekedési vállalatot.

Ők lelkesen csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az alapítvány több mint két évtizede van jelen Magyarországon, színészi és pszichológiai módszerekkel dolgozó bohócdoktorai többek között beteg gyerekek gyógyulásához járulnak hozzá azzal, hogy mentális támaszt nyújtanak nekik.

BKV Zrt.
Budapesti Közlekedési Központ
Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

 

A témával kapcsolatos cikkünk

 

 

Hozzászólások