“Amikor  20  évvel  ezelőtt  engedélyt  kértünk  a  Montenuovo családtól a név használatára, még nem tudtuk, milyen mély rétegek vannak a dél-baranyai  mintagazdaságot  felépítő  Montenuvo Nándor  történetében” –mondja Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója.  Az évek során azonban egyre több derült ki a Villány  és  Németbóly  környékén  a  mai  napig tisztelt arisztokratáról.

Monte_promo

A Montenuovo család felmenői nem olaszok, hanem magyarok és osztrákok. Bár többen is a török elleni harcokban tüntették ki magukat, a legismertebb felmenő minden bizonnyal Mária Lujza, Napóleon császár második felesége volt. Miután Napóleont száműzték, az osztrák titkosszolgálat megbízta a Vak Ámorként is ismert híres félszemű tábornokot és legendás amorózót, gróf Adam Albert Reinhard von Neipperg tábornokot, szegődjön Mária Lujza mellé, nehogy nevezett visszatérjen Napóleonhoz. A gróf elkísérte Mária Lujzát Olaszországba, a hercegnő ugyanis Párma, Piacenza és Guastalla úrnője lett, és ott többször is sikeresen gyermeket nemzett neki. Később, Napóleon halála után feleségül vette, ám Mária Lujza rangon aluli házassága miatt a gyerekek „név nélkül” maradtak.

Mária Lujza és Neipperg tábornok

Mária Lujza és Neipperg tábornok

 

Titkos kapcsolatok

Ferenc József császár 1864-ben engedélyezte, hogy a frigyből származó Wilhelm felvegye a Neuburgból lett Neipperg név helyett annak olaszos tükörfordítását, a Montenuovót. Arra a mai napig nincs válasz, hogy a szabadságharc leverésében segédkező Wilhelmhez miért ment hozzá Batthyány Júlia, akinek a rokonai, Batthyány Lajos és Batthyány Kázmér éppen hogy a Habsburgoktól való függetlenségért harcoltak.

Wilhelm von Montenuovo fia, Alfred, Ferenc József legbizalmasabb embere lett, állítólag a rokonokon kívül csak ő tegezhette a császárt, a bécsi udvarban a főudvarmesteri pozícióval gyakorlatilag a csúcsra került. Rejtély, hogy ezek után az ő fia (Mária Lujza dédunokája), az 1888-ban született Montenuovo Nándor miért ragaszkodott a magyar állampolgársághoz, és döntött úgy, hogy 1921-től mintagazdaságot farag a közel 10 ezer hektáros dél-baranyai Batthyány-birtokból.

Nándor osztálytársa volt a leghíresebb bécsi gimnáziumban a későbbi, utolsó magyar királynak, IV. Károlynak. Ötven hónap frontszolgálat után 1918-ban szerelt le, hatszor kapott magas katonai kitüntetést.

A Montenuovo dűlő egykor

A Montenuovo dűlő egykor

 

Modernizáció és innováció

A herceg búzát, árpát, takarmánynövényeket termesztett magyarországi birtokán, modern tehenészetet vitt, a németbólyi rokfort messze földön híres volt. A föld kizsigerelése nélkül, fenntartható gazdaságra törekedett. Ennek érdekében utakat, telefonvonalat épített ki, a lakosságot is kiszolgáló víztornyot állított, traktorokat, gőzekét, kévekötő gépet használt. Az állatok ivóvize minden istállóba csővezetéken érkezett, egy gőzgép szivattyúzta a központi kútból a kitisztított etetővályúkba. Villánykövesdi borászatából budapesti éttermekbe szállított minőségi vörösborokat.

Magánélete

1927-ben kötött házasságot Solymosy Ilona bárónővel, aki négy gyereket hozott új házasságába. Nándortól még három lánya született (Júlia, 1930, Mária, 1931, Franziska, 1934).

A herceg és családja

A herceg és családja

 

A háború alatt

A nyilasok letartóztatták, előbb Sopronkőhidán raboskodott, majd átszállították Dachauba. Az amerikai csapatok adták vissza a szabadságát, s bár minden józan ismerőse igyekezett lebeszélni, ő mégis visszatért Magyarországra, mert meggyőződése volt, hogy semmilyen bűnt nem követett el.

1944 végén érkeztek meg az oroszok a németbólyi kastélyba. „Az első orosz csoport vasárnap éjjel feltörte a pincéket és minden innivalót megivott.” Leszaggatták a csillárokat, a drága festményeken céllövészetet gyakoroltak. 1945 után minden földjét elvették, ebből később 33 holdon gazdálkodott. Máig tisztázatlan körülmények között, 1951-ben, egy feljelentés nyomán elrejtett vadászfegyvereket talált a rendőrség, ezek egyikén rajta volt a hercegi monogram. Őt is perbe fogták, végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Elszállították Márianosztrára, de már a szállítás másnapján meghalt tüdőgyulladásban. A márianosztrai rabtemetőből 1966-ban kerültek át a földi maradványai a németbólyi családi mauzóleumba.

A család további története

Feleségét és lányait 1951-ben kitelepítették Besenyszögre. A család nőtagjai 1956-ban elhagyták Magyarországot, és Ausztriában kezdtek új életet. Montenuovo Nándor unokája, Franziska Kübeck-Montenuovo Grazban él, magyar szépirodalmat fordít németre, dédunokája, Alexander Kübeck-Montenuovo Margarethen am Moos-ban a mintegy 100 hektáros maradék Montenuovo-birtokon bioszóját és búzát termeszt, és a család történetét kutatja.

montecsalad_monika_jav

Debreczeni Mónika birtokigazgató;a herceg unoká ja, Franziska Kübeck-Montenuovo; a herceg dédunokája, Alexander Kübeck-Montenuovo…és az előtérben a kutyus, aki Tilos névre hallgat.

 

Montenuovo Nándor emlékezete

A herceget az 1990/XXVI. tv. alapján rehabilitálták. Bóly középiskolája 1996-ban felvette a nevét, legidősebb leánya, Júlia 1993-ban Bóly díszpolgára lett. Montenuovo Nándor legrészletesebb történetét Rózsás József dolgozta fel, részben a Baranya Megyei Levéltár iratai alapján. Monográfiája 2009-ben jelent meg „Egy baranyai arisztokrata a XX. századból. Herceg Montenuovo Nándor” címmel.

premium_montenuovo_jubileum_2009

S hogyan jön a Vylyan a képbe?

20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo Cuvée. E bor egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt.

A herceg a háború előtt annak a villánykövesdi Lajos dűlőnek volt a tulajdonosa, amely ma már a Vylyan birtok része, s melyet mindenki Montenuovo dűlőként emleget. A közel tízezer hektáros Montenuovo birtokból 20 hektár volt szőlő.  Még mindig élnek Villányban olyan öregek, akik ismerték őt. Tőlük tudjuk, hogy életében, s halálában nagyon nagy tisztelet övezte a herceget emberi nagysága miatt.

 

A Montenuovo cuvée egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. E bor a fajsúlyos és a lendületesen gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár. Klasszikusan elegáns és lendületes világára mindig jellemző a sokrétűség, s így az ételpárosítások terén igazi Jolly Joker.

A 2009-es évjáratú Montenuovo palackok címkéjén az egyedi nyomat jelzi a jubileumi kiadást, s a különlegességek kedvelőinek néhány száz magnum palackot töltöttek le a 20 év emlékére.

Tartalmas, sokrétű, mély világában a fajták (Cabernet franc, Merlot, Syrah, Zweigelt és Kékfrankos) szép összhangot alkotnak. A gyümölcsösség vezette gazdag, buja illat a kóstoláskor fűszeres jegyekben (grillázs, kakaó, puncs) teljesedik ki.

DÍJAK: Decanter World Wine Awards ’13: Bronz, Vinalies Internationales 2013: Ezüstérem, Villányi Borverseny 2013: Aranyérem, Monde Selection 2013: Ezüstérem, AWC Vienna 2013: Ezüstérem.

 

Forrás: Vylyan Pincészet sajtóközleménye

Hozzászólások