2018. február 24-én, szombaton délután 16.00 órakor ismét Montázs est lesz a kecskeméti Katona József Könyvtár nagytermében. Sántha György kecskeméti költőre emlékezünk 130. születésnapja alkalmából. Vendégünk: Sántha Melinda tanítónő, a költő unokája, és egyben hagyatékának a gondozója.

Sántha Melinda bemutatja majd családját, főleg nagyapját: képekkel, videóval, versekkel, zenével, mesével. Lélekben elutazunk majd a jakabszállási Sántha-majorba, ahol évtizedekkel ezelőtt nagy irodalmi, társasági élet folyt. A budapesti írók, költők színe-java gyakran pihent a jakabi kúria platánfái alatt. A költőt így is nevezik: az Aranyhomok költője. Tőle származik ez az elnevezés: ARANYHOMOK. Hűséges volt szűkebb hazájához, az alföldi rónasághoz, és nem pályázott városi babérokra.

“Sántha György (Kecskemét, 1888. ápr. 4. – Kecskemét, 1974. febr. 18.): költő. A kecskeméti Piarista Iskolába járt. Az egyetemet Budapesten, Bernben, Párizsban és Berlinben végezte, filozófiából doktorált. 1909–19-ben Kiskunfélegyházán, 1919-től 1940-ig, nyugdíjazásáig Kecskeméten volt magyar–német–francia szakos tanár. A kecskeméti Katona József Társaság főtitkára, majd ügyvezető elnöke. Az általa rendezett irodalmi estéken Sinka István, Szabó Pál, Féja Géza, Tamási Áron, Móricz Zsigmond, Illyés Gyula, Németh László léptek fel. A népi írók köréhez tartozott, versei a Hétben, a Nyugatban, a Kelet Népében jelentek meg. A falu életét festő költeményeiben a realisztikus leírások olykor misztikus hangulatokkal keverednek, általában keserű vádiratok a nép sorsa miatt.”

Első nyilvános elismerése 2004-ben történt, amikor a (posztumusz) Kecskemét Díszpolgára címet kapta.

A rendezvényen fellépnek:

Ádám Blanka hangszeres szólista a citerájával
Gyöngyösi Szabó Katalin versmondó
Szabó Sándor tárogatóművész

A beszélgetést moderálja: Weninger Endréné, a Montázsmagazin szerkesztője

Időpont: 2018. február 24. szombat 16.00-18.00
Helyszín: Katona József Könyvtár nagyterme, Kecskemét, Piaristák tere 8.

Legyél a vendégünk, legyél az olvasónk, szeretettel várunk!
www.montazsmagazin.hu

 

 

Hozzászólások