“Tágabb értelem” – Pódiumbeszélgetés-sorozat indult a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, november 30-án. Az első alkalommal a mesterséges intelligencia tágabb értelméről beszélgetett  egy szaktudós, egy orvosszakértő, és egy filozófus.

A rendezvénysorozat fő szervezői: Baritz Sarolta Laura OP és Tóth József, a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány Kuratóriumának vezetői.

Baritz Sarolta Laura OP és Tóth József

A KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzés és misszió I. díjat nyert 2017-ben a madridi Francesco de Vittoria Egyetem és a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány által kiírt pályázaton. A díj tiszteletére és emlékére a KETEG munkatársai rendezvénysorozatot szerveznek 2018-19-ben, “Tágabb értelem” címmel.

A Tágabb Értelem – “Expanded Reason” – XVI. Benedek pápa teóriája, mely szerint egy szaktudomány akkor lesz teljes, ha vizsgáljuk a szaktudomány végső célját és az emberrel való kapcsolatát. Az emeritus pápa szerint ezt a teológia és a filozófia végzi el legmélyebben, így a szaktudományok vizsgálatához hozzá kell kapcsolni e két területet is.

A KETEG képzés a közgazdaságtan területén megfelelt ezeknek a kritériumoknak, ezért nyerte el az I. díjat.

A KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány 4 alkalomból álló “TÁGABB ÉRTELEM” pódiumbeszélgetés sorozata 4 szaktudomány területén, a filozófia/teológia fényében vizsgálja a szaktudományt, valamint a benedeki teória és az emberközpontú tudomány lehetőségét. A négy tudományág szaktudósainak beszélgetőpartnere mindig egy filozófus ill. egy teológus lesz.

Süveges Gergő

“A mesterséges intelligencia tágabb értelme” pódiumbeszélgetést Süveges Gergő moderálta, aki elsőként a közönséget kérdezte meg – a mobiltelefon mint mesterséges intelligencia kikapcsoltatása után -, hogy ki az, aki félelmet érez ennek a fogalomnak hallatán? Majd azt, hogy ki az, aki lehetőségként tekint rá? Ezt követően a beszélgetőpartnereknek tette fel ugyanezeket a kérdéseket.

Közvéleménykutatás eredményeként többen láttak lehetőséget benne, mint akik félelmet éreztek. A kérdésfelvetést a meghívott szakértők beszélgetése követte.

 

Néhány fontos felvetés és kérdés a pódiumbeszélgetésből:

Mit tekintünk mesterséges intelligenciának? Mi a különbség az egyszerű számítógép és a mesterséges intelligencia között?  Már-már gondolkodik és döntéseket is hoz?

Antropromorf robotokkal netán természetesebben tudunk kommunikálni? Emberpótló szerep? Antropomorf gép lelke?

Etikai és jogi felelősség az egészségügy, a genetika, az ipar, a hadiipar, az oktatás területén, alapszabályok “kőbevésése”?!

A pódiumbeszélgetés szakértői voltak:

Varga Péter

A szaktudós: Varga Péter automatizálási és robotika kutató, Corvinus Egyetem PhD hallgató, BME kutatója, MTA-SZTAKI munkatársa

Dr. Rojkovich Bernadette

Az orvosszakértő: Dr. Rojkovich Bernadette osztályvezető főorvos (Budai Irgalmasrendi Kórház)

Pigler Mónika Míra OP

A filozófus: Pigler Mónika Míra OP, teológus, filozófiatanár (Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központja)

Igazából nekem egy művész (irodalmár, képzőművész, filmművész) hiányzott ebből a körből. Mert ugyan említettek a jelenlévők néhány sci-fi írót és filmalkotást  is, de jó lett volna, ha egy ilyen oldalról hallhattunk volna gondolatokat. Hiszen az említett alkotásokban szereplő, tíz-húsz-ötven-száz évvel ezelőtti fikciók mára már itt vannak az életünkben, a Mars-utazástól a klónozáson át, a “figyel a nagytesvérig” minden. 

A beszélgetés alatt és utána is kérdések és hozzászólások hangzottak el a témában…

A következő beszélgetések témáiról és időpontjairól itt olvashat.

Antalffy Yvette

(a fotók a szerző felvételei)

 

Hozzászólások