A Líra Könyvesbolt szerényen álldogál egy sarki épületben Kecskemét központjában. Valaha nagyon szép és modern külseje volt, de mostanra megkopott, ráférne egy kis csinosítás. Átellenben a Katona József Könyvtár impozáns épülete, kissé távolabb pedig, a város több helyszínén csillogó-villogó könyvesbolt-testvérei kínálják az olvasnivalót.

De nem kell szerénykednie a Lírának! Kedves, barátságos, családias a hangulata, színes könyvek kavalkádja hizlalja a szemet, a borítókról ismert szerzők képei mosolyognak ránk, az elárusítók pedig rendkívül segítőkészek és kedvesek. 

Fazekas Ilonával, a Líra Köny- és Zeneszalon vezetőjével már régóta tervezzük ezt a beszélgetést. Örülök, hogy alkalmam van közelebbről is megismerni őt, a munkatársait és ezt az aranyos boltot.

Honnan kapta az üzlet ezt az elegáns nevet? Mióta van Líra Könyvesbolt Kecskeméten?

Konkrétan 2007-ben vásárolta meg az akkor még Líra és Lant néven futó cég az Aréna bolthálózatot Kecskeméten, Baján, Nagykőrösön, Kiskunhalason. Előtte franchise rendszerben árusítottunk nekik könyveket. Innen örököltük a Zeneszalon nevet, mert akkor is és azóta is foglalkozunk cd és dvd forgalmazással, így jött össze a Líra Könyv- és Zeneszalon.

Te mikor kerültél ide? Előtte milyen tanulmányokat folytattál?

Gyakorlatilag a főtéri Katona József Könyvesboltban kezdtem, ahol könyvesboltos szakképesítést és boltvezetői végzettséget is szereztem. 5 év után kerültem át az Arany János utcai hanglemezboltba, ahol a tulajdonosok változtak, én meg maradtam. 2002 környékén költöztünk a mostani helyünkre, ahol több bővítés is történt az elmúlt évek alatt. Az üzlethelyiség bérlemény, az épület karbantartása a tulajdonos feladata lenne. Mivel műemlék jellegű az épület, kicsit bonyolult is, de folyamatban van. Talán a tavasz folyamán mi is „csillogni” fogunk.

Mi a vonzó ebben a szakmában, hivatásban?

A könyv és az emberek szeretete mindenképpen! A könyvek illata, az információ, amit hordoznak, és a lényeg: mindig tudjunk a vásárlóknak olyan könyvet ajánlani, hogy megelégedetten térjenek vissza. Sokszor előfordul, hogy ezt a mondatot halljuk: „Azért jöttem, mert előző alkalommal annyira jó könyvet ajánlottak!” Ezért gondolom hivatásnak.

A városban több könyvesbolt is van. Ennek ellenére mindig vannak vásárlók nálatok. Mi a titkotok?

A mi boltunkban inkább 1-1 db van címenként, néha könyvtárnak látszunk, de a vásárlók nemcsak az újdonságokat keresik. A családias légkör a másik titkunk, valamint, hogy bármilyen könyvet megpróbálunk megszerezni a hálózatból, ritkaságokat is. Cd rendeléseket is felveszünk, amit külföldről kell meghozatnunk. Foglalkozunk még tankönyv és koncertjegy árusítással is.

Milyen fajta könyveket keresnek leginkább az emberek? A frissen megjelenteket gyorsan be tudjátok szerezni?

Mindig van valami sláger, most éppen Nyáry Krisztián, Vámos Miklós, Náray Tamás, Schaffer Erzsébet, Coelho, Tisza István. Igyekszünk naprakészek lenni, bár néha előfordul egy kis csúszás a szállítás miatt.

Gyakran vannak rendezvények is a könyvesboltban. Mesélj ezekről, kérlek!

Igen, főleg a beszélgetős könyvbemutatók népszerűek. Járt már nálunk Bán Mór, Borzák Tibor, Bíró Szabolcs, Turai Kamill, Demeter József és persze a lányod is (Weninger Andrea), és még sokan mások. Most, december 7-én 16.30-kor W. Barna Erika Csontváry könyvének van a bemutatója, dr. Turai Kamil beszélget vele. Természetesen, ezekre a rendezvényekre várunk mindenkit szeretettel! A Katona József Könyvtárral nagyon jó a kapcsolatunk, sok közös rendezvényünk volt a közelmúltban.

Bizonyára sokat olvastál már. Vannak kedvenc szerzőid, könyveid?

Igen, nagyon szeretek olvasni, és majdnem „mindenevő” vagyok! Anna Gavalda, Gárdos Péter, Ken Follett, Nicholas Sparks, Lee Child, David Baldacci, Grecsó Krisztián, Bán Mór…

Ha éppen nincs vevő a boltban, nem csábítanak a könyvek olvasásra? Én biztosan nem tudnék ellenállni nekik!

Így gondoltam én is, amikor ezt a hivatást választottam! Itt jön a de… Mindig van valami tennivaló, hogy fogadóképes legyen a bolt, és rengeteg az adminisztráció is! Néha csak a fülszöveg elolvasására jut időnk, hogy a megfelelő polcra kerüljön a könyv. Természetesen egy csapat kell ehhez, ezúton is szeretném megköszönni kolléganőimnek az odaadó munkájukat!

Szerinted az emberek szeretnek még olvasni? Milyen reklámozási lehetőségeitek vannak? Hogyan hívjátok fel a Líra Könyv- és Zeneszalonra a figyelmet?

Igen, van, aki soha nem fog leszokni az igazi lapozható könyvről! Azt az érzést, hogy fogsz egy könyvet a kezedben, és tudod lapozni, szerintem egy kütyü sem tudja felülmúlni. Van facebook oldalunk, rengeteg kirakatunk és hírlevelünk is, ami eljut a törzsvásárlókhoz.

Országos szinten hány Líra Könyvesbolt van? Milyen terveitek vannak Kecskeméten, illetve a bolthálózatban?

92 boltunk van szerte az országban, és működik az a rendszer, hogy átkérjük másik boltból a keresett könyvet. Szeretnénk minél több vásárlót becsábítani az üzletünkbe. Reméljük, minden karácsonyfa alá kerül könyv is!

Kedves Ica! Köszönöm az interjút, és azt, hogy beleláthattunk a mindennapjaitokba, a könyvszakma titkaiba. További sikeres működést kívánunk!

Köszönöm a lehetőséget, hogy bemutatkozhattunk!

 

Weninger Erzsébet