Mindig nehéz a döntés, mit adjunk, amikor kedves rokonunkat, ismerősünket, barátunkat szeretnénk valamilyen jeles nap alkalmából megajándékozni. Véleményem szerint a kézműves ajándék a legjobb választás. Tapasztalatból állíthatom, hogy mindig ennek örülnek a legjobban, és nem is kell hozzá nagy művésznek lenni.

 

gipszontes5

 

Sokan azt hiszik, hogyha nincs kézügyességük, akkor meg sem próbálkoznak ilyesmivel. Szívesebben járják a boltokat, és elköltenek több ezer forintot, gyakran személytelen ajándékokra. Úgy gondolom, hogyha valaki tényleg szívből csinálja, és nagy lelkesedéssel, akkor sikerülni fog.

Adok tehát néhány tanácsot, hogyan is álljunk neki, a gipszöntés és a dekupázs technika alkalmazásával.
Először is be kell szerezni néhány eszközt hozzá, de tekintsünk ezekre hosszú távú beruházásként.

Az eszközök a következők:
•    modellgipsz
•    képkeret öntőforma: ebből rengetegféle elérhető, kisebb, nagyobb, díszített, nem díszített, mindenki kiválaszthatja a neki legszimpatikusabbat. Ha valaki esetleg nem képet szeretne készíteni, akkor van lehetősége mindenféle öntőforma elérésére, a boltok kínálatai gyakran alkalmazkodik az éppen aktuális ünnepekhez, mint a karácsony vagy a húsvét.
•    dekupázsragasztó: érdemes fényes hatásút választani, nagyon jól mutat a kész műveken
•    akril festék a képkeret lefestéséhez
•    ecsetek (vékonyabb, vastagabb): megéri jobb minőségűt választani, mert nagy gondot tud okozni, ha az ecset szőre használat közben hullik, a vékonyabb ecsetet (4-es) a képkeret belsejéhez ajánlatos használni
•    szalvéták
•    akasztó
gipszontes1

 

A gipsz mennyiségét úgy szoktam kimérni, hogy még szárazon beleteszem a képkeretbe, megnézem, mennyi kell majd hozzá, aztán visszateszem egy műanyag tálkába. Vízzel kell elkeverni a gipszet, lényeges, hogy tejföl sűrűségű legyen, bár igazából nem nagy tragédia, ha folyósabb lesz, csak lassabban köt meg.

 

gipszontes2

 

Ha olyan képet szeretnénk, amit fel lehet akasztani, akkor akasztót is kell tenni bele. Lehet egy drótdarabot is meghajlítani, és a kép tetején a közepébe beletenni. A drótos verziót sikerült többször is beletörnöm a képkeretbe, úgyhogy más megoldást kerestem.  Ami nekem mostanában sokkal jobban bevált, az a műanyag akasztó, amit szintén csak bele kell tenni a még friss gipszbe, rögtön a kiöntés után. A gipszöntésről nekem mindig az jut eszembe, mintha süteményt csinálnék, szépen egyenletesen szét kell oszlatni a gipszet az öntőformában, majd odaütögetni picit az asztalhoz, hogy a levegőbuborékok eltűnjenek. Nagyjából fél óra után szabad óvatosan kiszedni a formából, de utána még kell neki 1-2 nap, hogy rendesen megszáradjon. Onnan lehet látni, hogy már biztosan jó, hogy fehér színe lesz.

 

gipszontes4

 

A dekupázs technikához a szalvétát megfelelő méretűre kell vágni, hogy a képkeretbe pontosan beleférjen, és érdemes vonalzót használni, hogy szép egyenes legyen. A szalvéta rétegeit le kell szedni felragasztás előtt, csak egy réteget használunk fel. A ragasztást úgy kezdem, hogy beragasztózom a képkeret alját, aztán ráteszem a szalvétát, és haladok szépen felfelé, egy kis ragasztó, majd rá a szalvéta. Majd a tetejét is bekenem a ragasztóval, a szalvéta közepén kell kezdeni, úgy kevesebb lesz a gyűrődés. Utolsó lépésként pedig lefestjük a keretet a tetszőleges színű akrilfestékkel.

 

dekupazs1

 

Azért szeretem ezt a technikát, mert nagyon sokoldalú, lehet fatárgyakat is szalvétával díszíteni, ami szintén remek ajándék lehet, és ugyanazzal az eljárással készül.
Van még egy hasonló eljárás, amelynél ugyanúgy szalvétát használunk, csak itt nem gipszet, vagy fatárgyakat, hanem textilt díszítünk dekupázs ragasztóval, ami kimondottan textilhez való.

 

Ezen a youtube linken elérhető hozzá egy jó kis videó.

 

 

Nagy Kitti

 

 

 

 

Hozzászólások