Világhírű művészeket láthat és hallhat augusztus második felében is az Eszterházi Vigasságok közönsége. A többi között a Freiburgi Barokk Zenekar, a horvát mezzoszoprán, Renata Pokupić, a neves karmester, Paul McCreesh és a világhírű hegedűművész, Enrico Onofri is színpadra lép Eszterházán – korhű hangzást varázsolva a kastély termeibe és a Marionettszínházba.

Fotó: Batár Zsolt

Fotó: Batár Zsolt

 

Mi mással, mint egy Haydn-művel, a B-dúr „Il distratto” szimfóniájával nyitja augusztus 23-i hangversenyét a korhű hangszereken játszó Hofkapelle Esterházy, amelyet ezen az estén a nagyhírű régizene-specialista, az angol Paul McCreesh vezényel. A szimfóniát követő Berenice-jelenetet – szintén Haydn darabját – a talán legismertebb horvát mezzoszoprán, Renata Pokupić énekli. Az estet Beethoven II. D-dúr szimfóniája zárja.

Elsősorban az idén 300 éve született Carl Philipp Emanuel Bach előtt tiszteleg az Eszterházi Vigasságok augusztus 28-i hangversenye. A német zeneszerzőt Haydn a mesterének tartotta. D-dúr szimfóniáját és B-dúr csellóversenyét – valamint Wagenseil és Haydn egy-egy művét – ezen az estén az egyik legismertebb kortárs csellóművész, a francia Christophe Coin és a Capella Savaria szólaltatja meg, természetesen korhű hangszereken.

A Marionettszínház a fertődi kastélyban (Fotó: Batár Zsolt)

A Marionettszínház a fertődi kastélyban (Fotó: Batár Zsolt)

 

Akárcsak Eszterháza fénykorában, ezúttal is az opera és a szimfónia kettőse adja az augusztus 29-i hangverseny lényegét a Marionettszínházban, ahol Haydn művei mellett többek között Bianchi, Traetta, Sacchini és Paisiello darabjai csendülnek fel. A publikum pedig a világszerte elismert katalán szoprán, Maria Hinojosa Montenegro, a ravennai születésű hegedűművész, Enrico Onofri és a korhű hangszereken játszó Hofkapelle Esterházy előadásában hallgathatja meg a műveket.

Az idei Eszterházi Vigasságok talán egyik legjobban várt hangversenye a Freiburgi Barokk Zenekar fellépése. A világ egyik legjobb régizenei-együttesének tartott zenekart augusztus 30-án, szombaton este láthatja-hallhatja a publikum Eszterháza Marionettszínházában. A hangversenyen Haydn, Mozart és Mendelssohn művei csendülnek fel, a Freiburgi Barokk Zenekar mellett Kristian Bezuidenhout fortepianó-művész és Gottfried von der Goltz hegedűművész előadásában.

A fertődi kastély díszterme (Fotó: Batár Zsolt)

A fertődi kastély díszterme (Fotó: Batár Zsolt)

 

Augusztus utolsó napján is a korhű hangzást idézik fel az Esterházy-kastély Haydn termében Haydn két zongorás triójával és három billentyűs szonátájával. Bízvást mondhatjuk: az Eszterházi Vigasságok közönsége Kristian Bezuidenhout, Gottfried von der Goltz és Guido Larisch közreműködésével olyan előadást hallhat, amelynek hangzásképe megközelíti azt, amelyet Haydn is ismerhetett egykoron itt, Eszterházán.

Szöveg/ fotók forrása: Eszterháza Központ/Batár Zsolt