Ez a két film adta az ötletet, hogy felhívjam a figyelmet a Logopédia  Európai Napjára, melyet minden évben március 6-án tartanak.

Az előző évben részt vettem a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület (MLSZSZ)  sajtótájékoztatóján a budapesti Hajós utcában található Chagall Caféban.

Hogy miért éppen ezen a helyszínen?
A kávézó névadója – Chagall, a festő – maga is dadogott.

A bevezetőben szó volt arról, hogy hány híresség küzdött ezzel a problémával: Mózes, Moliére, Newton, VI. György, angol király és miniszterelnöke, Winston Churchill, Thomas Mann, John Updike, Hevesi András, de Marilyn Monroe és Őze Lajos is.

Mit jelent a Logopédia Európai Napja?

Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága, a CPLOL (Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes/Logopèdes) a logopédia népszerűsítése érdekében indította útjára a Logopédia Európai Napját 2004-ben.
A kezdeményezés fontos célkitűzése, hogy betekintést engedjen a kommunikációs zavarok sokféleségébe és azoknak az egészségre gyakorolt következményeire is. Ezen kívül szeretne az érintetteknek tájékoztatást nyújtani jogi kérdésekben és az ellátás területén. Ennek a napnak az az üzenete, hogy a közös szakmai tudás felhasználásával egész Európában a megelőzésnek kell előtérbe kerülnie. Minden évben másik témát állítanak a középpontba.

2012-ben a központi kérdés a „ A KOMMUNIKÁCIÓ TÖBB, MINT A BESZÉD FOLYAMATOSSÁGA” volt.
A szakmai nap keretein belül ki-ki tájékozódhatott a nyelvi és kommunikációs zavarokról, a logopédusok tevékenységéről, a helyi szakmai szervezetekről,  az érintettek jogairól és a fejlesztési lehetőségekről.

A sajtótájékoztatón a logopédus szakma, továbbá a nyelvi és beszédnehézségekkel foglakozó civil szervezetek hívták fel a sajtó figyelmét a saját speciális területükre.

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar – Fonetikai És Logopédiai Tanszék https://logotanszek.barczi.hu/

Fővárosi Beszédjavító Intézet és EGYMI

https://www.beszedjavito.hu

Bliss Alapítvány Segítő Kommunikáció-módszertani Központja

https://www.blissalapitvany.hu/

Démoszthenész Egyesület Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete

https://demoszthenesz.hu/

Budaörsi Logopédiai Intézet és a Rap-tér

https://www.logopedek.hu/,

Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság

https://www.mfflt.fw.hu/

Seneca Beszéd Stúdió

https://www.seneca.hu/

A Démoszthenész Thália Pódium 2012-ben a Logopédia Európai Napja alkalmából Örkény István Egyperceseiből tartott előadást az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben.

2013. január 7.

Szöveg és fotók: Antalffy Yvette