A Kennedyk Amerika nem hivatalos királyi családja. Egy évszázadon át nyűgözték le a világot a csillogásukkal, karizmájukkal és a vagyonukkal. Olyan stílusuk volt, ami addig ismeretlen volt, és határtalan optimizmus lengte körül őket. De a koronát nehéz volt viselni. Több generációt is veszteség és fájdalom gyötört.

A Kennedy család tagjainak portréja otthonukban azon az éjszakán, miután John F. Kennedy megnyerte az 1960-as amerikai elnökválasztást, Hyannis Port, Massachusetts, 1960. november 9. (1890 – 1995), Joseph Kennedy (1888 – 1969) (a szék karján), Jacqueline Kennedy (1929 – 1994) (a fej elfordult a kamerától) és Ted Kennedy. Hátsó sor balról: Ethel Kennedy, Stephen Smith (1927 – 1990), Jean Smith, John F. Kennedy amerikai elnök (1917 – 1963), Robert F. Kennedy (1925 – 1968), Pat Lawford (1924 – 2006), Sargent Shriver, Joan Kennedy és Peter Lawford (1923 – 1984). (Paul Schutzer fotója / A LIFE képgyűjtemény / Getty Images)

Kevés olyan család van, amely annyit szenvedett, mint a Kennedyk.

Repülőgép-balesetek, túladagolások, gyilkosságok. Az emberek Kennedy-átokról beszélnek, arról, hogyan sújthat ennyi tragédia egy családot. De a túlélő Kennedyknek nagy hatása volt.

Rose Kennedy (1890 – 1995) amerikai társ és filantróp portréja (harmadik balra, ülve), ahogy balról a lányaival pózol, Eunice Kennedy, Jean Kennedy, Patricia Kennedy (1926 – 2006), Rosemary Kennedy (1918 – 2005) és Kathleen Kennedy (1920 – 1948), Hyannis, Massachussetts, 1930-as évek. (Fotó: Bachrach / Getty Images)

A Spektrum két részes sorozatában szerepelnek családtagok, barátok és szemtanúk.

Sokan közülük most először szólalnak meg a kamera előtt. Soha nem közölt leveleket mutat be a sorozat, és maguk a Kennedyk is nyilatkoznak.

A család egykor Massachusetts államban, Bostonban telepedett le. Az első családtag, Patrick Kennedy 1849-ben érkezett az írországi New Ross-ból, miután átkelt az Atlanti-óceánon. A pletykák szerint valójában egy bizonyos nő miatt indult el. Ez a nő Bridget Murphy volt, akivel később 5 gyermekük lett.

A családot azonban kirekesztették. Nehéz ezt elképzelni, tekintve, hogy ma az amerikai történetben központi szereplők. De a Kennedyket hajtotta a becsvágy, hogy kiverekedjék magukat az árnyékból, a társadalom pereméről, mint ír katolikusok.

A Kennedy család portréja a nappaliban, Bronxville, New York, 1938. Balról: Joseph P Kennedy Sr (1888 – 1969), Patricia Kennedy (1926 – 2006), John F Kennedy (1917 – 1963), Jean Kennedy, Eunice Kennedy, Robert Kennedy (1925 – 1968), Kathleen Kennedy (1920 – 1948), Edward Kennedy, Rosemary Kennedy (1918 – 2005), Joseph P. Kennedy Jr (1915 – 1944) és Rose Kennedy (1890 – 1995) ). (Fotó: Bachrach / Getty Images)

A Kennedy család egyetlen fia – PJ – járt először sikerrel. Bártulajdonos és pénzkölcsönző, végül a bostoni politikai élet vezető alakja lett. De a fia – Joseph – alapozta meg Amerika leghatalmasabb dinasztiáját.

Joe Kennedy 20 évesen elnyert egy ösztöndíjat a Harvard Egyetemre. Ez volt a hagyományos bostoni felső osztály, a kiváltságosok kasztjának erődítménye, ahol gyakori volt az előítéletesség.

Kiszavazták a különböző klubokból, amelyek Bostonban kulcsfontosságúak voltak a társasági életbe való belépéshez. Joe Kennedyben ez hatalmas dacot keltett, és hajtotta a vágy, hogy az esélyek dacára mégis sikeres legyen.

Közgazdászhallgatóként hamar megmutatkozott az üzleti tehetsége. A diszkriminációtól nem menekülhetett, de mindenáron érvényesülni akart, és ennek egyik útját a meggazdagodásban látta.

A Harvard elvégzésekor mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy mi hajtja Joe Kennedy-t. 25 évesen ő lett Amerika valaha volt legfiatalabb bankigazgatója és befektetési szakértője.

Joseph P Kennedy Sr (1888 – 1969) amerikai üzletember (ülve, középen) portréja, ahogy fiaival körülötte balról az óramutató járásával megegyező irányban pózol, Edward Kennedy, John F Kennedy (1917 – 1963), Joseph P Kennedy Jr (1915 – 1944) és Robert Kennedy, Hyannis, Massachussetts, 1930-as évek. (Fotó: Bachrach / Getty Images)

Ám a vagyon és a státusz mellett befolyásra is vágyott.

Ezt házasság révén érte el. Elvette Boston legbefolyásosabb politikusának, John F. Fitzgerald polgármesternek a lányát, Rose-t.

A pár 1914-ban házasodott össze, és egy évre rá megszületett az első fiuk – ifjabb Joe. Őt még 8 gyermek követte. Joe-nak mindegyikükkel nagy tervei voltak, és Rose is magas követelmények elé állította őket. Joe már a kezdetektől arról álmodott, hogy a legidősebb fia magas politikai tisztségre fog pályázni – de ahhoz, hogy ebben támogassa, több pénzre volt szüksége. Úgyhogy kockáztatott: otthagyta a biztos banki állását, és Los Angelesbe költözött.

Amikor Hollywood előretört az 1920-as, ’30-as években, a filmiparnak köszönhetően, Joe Kennedy odatelepült, hogy vezető producer legyen, amibe bele is tanult. Végül 3 stúdió vezetője volt Hollywood-ban.

Joe Kennedy filmmogulként hatalomra és vagyonra tett szert. Miközben Rose otthon a gyermekeket nevelte, Joe több híres színésznővel is viszonyt folytatott. Az 1920-as évek végére Joe nagyjából 5 millió dolláros vagyonra tett szert pénzügyekből és filmekből. És egy sor ügyes ingatlanüzlettel még tovább gyarapította ezt az összeget.

Az 1930-as években Joe Kennedyt tartották Amerika negyedik leggazdagabb emberének. A vagyona akkoriban úgy 2-300 millió dollár lehetett, ami mai értéken milliárdokat jelent. A vagyon meghozta az áhított befolyást is. 1932-ben segített finanszírozni Franklin D. Roosevelt demokrata elnök választási kampányát.

6 évre rá megkapta a jutalmát: Roosevelt Nagy-Britanniába nevezte ki nagykövetnek – első katolikusként töltötte be ezt a posztot.

Amikor nagykövet lett Nagy-Britanniában, úgy gondolta, hogy végre a helyén van, hiszen íme, ott volt, térdnadrágban, találkozott a királynéval, és brit arisztokratákkal iszogatott. Mindez nagy megelégedésére szolgált.

Nem véletlenül célozta meg a királyi udvart, mivel ez volt az a hely, ahonnan úgymond visszanézhetett az óceánon túlra, és megmutathatta a sok kiváltságosnak, a kollégáknak, hogy immár ő lett a törzsük vezére. 1938-ban Joe Kennedy Amerika londoni nagykövete volt, és a családjával a brit média hírességei lettek.

1955 körül: John F. Kennedy (1917-1963) amerikai szenátor ül és gesztikulál, miközben egyik térdén keresztbe tett lábbal és egyik kezével a zsebében beszél. (Fotó: George Tames / New York Times Co. / Getty Images)

Ám az ott tartózkodásuk hirtelen véget ért.

Nem sokkal azután, hogy Nagy-Britannia háborúba lépett Németországgal, Joe ellentmondásos tervet nyújtott be. Joe Kennedy meg volt győződve róla, hogy Hitler fog nyerni. Azt mondta, hogy Hitler két héten belül a Buckingham-palotában lesz. Abszolút biztos volt benne – és abban, hogy ez nem Amerika háborúja. Azt is tudta, hogy a fiai – a neveltetésük okán – katonának állnának.

Megpróbálták elkerülni a háborút, hogy Hitler kedvében járjanak.

Ezt nem nézték jó szemmel sem Angliában, sem az Egyesült Államokban. Végül ez vetett véget a diplomata-karrierjének és annak az álmának, hogy induljon az Egyesült Államok elnöki posztjáért.

Katherine Kennedy

Miután a saját politikai esélyeit eljátszotta, Joe Kennedy hazaindult, és politikai ambícióit legidősebb fiára vetítette ki.

Patric Kennedy

Eltökélte, hogy ifjabb Joe Kennedy az Egyesült Államok elnöke lesz…

Forrás: AMC Networks International

 

Korábbi hasonló cikkünk:

A Duna – Árral szemben – Filmsorozat a Spektrumon

 

Hozzászólások