„Jöjjön ki Óbudára!” (Dal a Három tavasz c. operettből) Ugye ismerik ezt a népszerű dallamot? Hát persze! – Ha Óbuda, akkor KÉHLI vendéglő! De most nem csak túrós csúszára invitálom Önöket, hanem a híres, 123 éves Kéhli étterembe! Ennek a több mint egy évszázadot megért étteremnek érdekes története van.

kehli vendeglo

Fotó: Gyöngyösi Szabó Katalin

A Mókus utca 22. szám alatt volt egy kiskocsma. 100 esztendeje a Kéhli család vette kezelésbe, kezdte elhíresíteni. Mi volt a titkuk? Egyszerű ételeik, megbízható boraik mellett a jó hírét annak is köszönhette, hogy a közelében lakott élete utolsó szakaszában Krúdy Gyula híres magyar író. Szűkebb baráti körével, legkedvesebb asztaltársaival: Babay Józseffel, Márai Sándorral, Tersánszky Józsi Jenővel törzshelyükké avatták.

Becsülték hangulatát, tisztelték a tulajdonost, annak mindig mosolygó feleségét, a mindenki Kéhli mamáját, és itták a jó bort. Amiből a mindig azonos ízű, megbízhatót csak egyszerűen ihatónak, a nagyon finomat „bornál is borabb”-nak becézte Krúdy, ahogyan Márai följegyezte róla.

A Kéhlit a baráti társaság igazi kocsmának tartotta. „Az igazi kocsma… kegyhely volt az férfiúi élet egyik zarándokhelye, a merengés, a múltbanézés, jövőt szemlélő ábrándozás komoly és ünnepélyes gyűlhelye. Szindbád oly gondterhes emlékezéssel tartotta számon a helyeket, ahol még igazi bort mérnek, mint a búcsúsok a híresebb búcsúk és vásárok színhelyeit, mert a bor nemcsak mámort adott a magyarnak, hanem feledkezést is. Ezért kedvelte a bort Szindbád nyugodtan és rendszeresen, ahogy magyar férfihez illett” – olvashatjuk Márai tollából a mesteréről, Krúdy utolsó napjairól írott „Szindbád hazamegy” című regényében.

A Krúdy-fal a Kéhli vendéglőben: emléktábla, dombormű, az író képe és Szinbád…

A második világégés és az államosítás után hosszú ideig szinte törvényszerűen a hajdanvolt híres vendégek hangulatából, szellemiségéből alig maradt valami. Ám Krúdy néhány egykorvolt szívbéli barátja, tisztelője, fehérasztal melletti ismerőse az idő tájt is emlékezett a hajdani szép napokra. Tersánszky pl. 1964-ben a következő érdekes eseményről számolt be „Nagy árnyakról bizalmasan” című könyvében:

„Egy Krúdyt méltató vidéki irodalmi ünnepségről visszafelé jövet a Kéhli vendéglőhöz közeledve, az úton eszünkbe jutott, hogy benézzünk egy fröccsre a Kéhlibe, ahol Krúdynak szokott tartózkodási helyén emléktáblát illesztettek a szoba falába. A helyiséget olyan fenyegetően zsúfolva találtuk, hogy szinte reménytelennek tarthattuk: helyhez jutunk. De végre is kiböjtöltünk egy társaságot…
Elegáns, idősebb pincér foglalta le nekünk az asztalt. Az emléktáblán friss virágkoszorút leltünk.
– Szeretnénk, ha pár szóval emlékeznénk Krúdy Gyuláról. Mi Esztergomból jövünk éppen, az emlékestjéről! Nem ok nélkül firtatjuk…
– Én jól ismerem Önt, kicsoda! A fiatalabb társam még borfiú korában sokszor szolgálta ki a társaságát is – hangzott a felelet. Máskülönben Krúdy Gyula bácsi azért ült mindig ide, ahol a táblája van, mert ez az én asztalom itt, és szerette, ha én szolgálom ki. Nagyon rendes, csöndes úriember volt ő. Isten nyugtassa!

A pincér két szeme sarkából, mutató és hüvelykujját összefogva, könnyet törött ki.”

 

Krúdy Gyula író szobra a Kéhli vendéglő közelében (Fotó: Gyöngyösi Szabó Katalin)

A Kéhli vendéglő későbbi tulajdonosa és üzemeltetője, Cecei Horváth Tibor csapatával igyekezett mindenben visszavarázsolni a Krúdy és asztaltársasága, kedves baráti köre által olyannyira szeretett és elnépszerűsített helyet. Küllemében, vendéglátásában és lelkiségében egyformán. Úgy teszik dolgukat, hogy örökül hagyhassuk az utánunk jövőknek emlékül a hajdanvolt Óbudából…
(Forrás: História c. folyóirat)

Nézzük, milyen kép tárul elénk napjainkban a legendás Kéhli étteremről! Az étterem élén Cecei-Horváth Gergely áll, aki még a középiskola mellett, 30 éve kezdett el itt dolgozni. Akkor még az édesapja, Cecei-Horváth Tibor vezette az éttermet. Később céget alapítottak az üzemeltetésre, ekkor már vezetője lett a nevezetes vendéglőnek. A működtetésben összefog a család. A családtagok más-más részterületért felelnek, egymást segítve.

kehli vendeglo

Fotó: Gyöngyösi Szabó Katalin

A következő interjúban Cecei-Horváth Gergely megrajzolja a jelent úgy, hogy a múlt értékeire is figyel.

Van valami vágya, álma a Kéhli vendéglővel kapcsolatban, amit szeretne megvalósítani?

-Az alapokon, amelyeket édesapánk rakott le, semmiképp sem változtatnék: a hagyományos magyar ételek, a századfordulós hangulat és a családias légkör évtizedek óta elnyerik a vendégek tetszését. Úgy vélem, ezen keretek között is van még hová fejlődni: szívesen használnánk nagyobb arányban hazai kistermelői alapanyagokat. A konyhai technológiában is vannak még bőven kiaknázatlan lehetőségek, és nagyszerű lenne kialakítani egy kisboltot, ahol saját termékeket kínálnánk.

Szívesen szerveznénk programokat, eseményeket is, amilyeneket 2019 előtt már többször szerveztünk. Sajnos, ezeknek a beteljesülésére még várni kell: először a pandémia, most pedig az energiaválság miatt a túlélés és a színvonal megőrzése épp elég kihívás, ami felemészti az erőforrásainkat.

A képen jobbra Cecei-Horváth Gergelyt láthatjuk, aki nem csak a Kéhli vendéglő vezetője, de a Krúdy Gyula Irodalmi Kör alelnöke is. Balra Németh Nyiba Sándor, a Kör elnöke

Milyen közösségek látogatják rendszeresen az éttermet?

A Kéhli vendéglő hőskorához hasonlóan napjainkban is otthont adunk író-költő-, zenész- és borásztársaságoknak is, akik nálunk tartják rendszeres havi összejöveteleiket.

Melyek azok az ételek, amelyek akár hagyományból is, régóta étlapon vannak?

Több olyan ételünk is van, amelyek évek, sőt évtizedek óta étlapon vannak. Ezek közül legismertebb a Forró fazék velős csonttal.

Milyen elvek szerint építik fel az étlapot? Mely ízvilág érvényesül elsősorban?

Az étlap gerincét alkotó ételeken nem akarunk változtatni, mert a törzsvendégek ezekért járnak ide. Ezek hagyományos, századfordulós, magyaros fogások. Az idény jellegű vagy más stílusú ételeket a heti ajánlatainkban szoktuk kínálni.

Krúdy Gyula asztaltársaságán kívül milyen nevezetes vendégek kóstolták már az Önök főztjét? Járnak a Kéhli vendéglőbe hírességek?

Büszkén mondhatjuk el, hogy Krúdy ideje óta rendszeresen megtisztelnek minket ismert emberek: híres színészek, zenészek, írók, sportolók és politikusok is.

A hírességek fala a Kéhli vendéglőben

Milyen étel a privát kedvence, amit szívesen ajánlana az olvasóknak?

Bár egyre nehezebb jó minőségű, magyar szürke harcsát beszerezni, a kedvencem a harcsapaprikás túrós csuszával.

Záró gondolatként mivel köszön el az olvasóktól?

Hálával tartozom az édesapámnak, aki nélkül nem éledt volna újra régi fényében a Kéhli Vendéglő.

Köszönettel tartozom azoknak az embereknek, akikkel évtizedek óta dolgozunk együtt, hogy a Kéhli ne csak egy szép műemléképület legyen, hanem egy igazi magyar vendéglő, ahová már 123 éve térhet be a finom ételekre és muzsikaszóra éhes vendég. Szívesen látjuk a Montázsmagazin olvasóit is, ha ízletes ételeket kívánnak fogyasztani hangulatos helyen.

Köszönjük szépen!

A Krúdy Irodalmi Kör rendezvénye a hangulatos vendéglő egyik termében

„A főzésben (…) van valami varázslat: a hozzávalók megválasztásában, a keverésben, a reszelésben, az olvasztásban, a töltésben, az ízesítésben, a régi könyvekből merített receptekben, a hagyományos háztartási eszközökben.” Joanne Harris

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

A szerző korábbi cikke:

220 éves az Országos Széchényi Könyvtár

 

Hozzászólások