Jelenleg két fő típusát különböztetik meg. Az első az inzulinhiányos cukorbetegség, amikor a szervezet nem termeli ki a kellő mennyiségű inzulint, ami főként a szénhidrátok, zsírok, fehérjék anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. Ez a folyamat általában genetikailag meghatározott, és fiatal korban alakul ki. A második típusú cukorbetegség inkább felnőttkorban jelentkezik, a legtöbb esetben negyven év fölött. Legfőbb előidézője a helytelen táplálkozás és az elhízás, ami miatt a hasnyálmirigy túlterhelődik, és megjelenik az inzulinrezisztencia. Ilyen típusú cukorbetegségnél nagyon fontos a fehér cukor, a zsír és a magas fehérjetartalmú ételek kizárása az étrendből.

A Diabétesz Világnap minden év november 14-én arra emlékeztet minket, hogy a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges megbetegedés, emellett globális probléma, mely káros emberi, szociális és gazdasági következményekkel is jár. Világszerte több mint 350 millió embert súlyt, számuk évente 7 millióval növekszik.

A világnap logója a kék kör, a cukorbetegség nemzetközi jelképe. Ezen a napon világszerte kékbe borulnak az épületek, hogy felhívják a figyelmet a diabétesz veszélyeire és a megelőzés jelentőségére.

Képek forrása: MTI

Ádám Orsolya

2013. november 14.

Hozzászólások