Február végéig mindenkit vár a Magritte kiállítás
Február 26-ig tekinthető még meg az Albertina múzeumban a belga szürrealista festő, René Magritte munkásságát bemutató kiállítás. A népszerű festmények mellett különböző tárgyakat, grafikákat, kollázsokat, fotókat és filmeket is láthatunk Magritte korszakaiból. Amennyiben érdeklődnek a szürrealista művészet iránt, ez a kiállítás kihagyhatatlan, és akár még egy-egy kedvenc képüket ábrázoló fali poszterre is szert tehetnek!

Akit kevésbé vonz a festészet, azonban érdeklődik az ünnepelt császárné, Erzsébet élete iránt, az kielégítheti kíváncsiságát a Hofburgban, a Sissi Múzeumban. A kiállításon eredeti pompáját megőrizve tekinthetjük meg a palota termeit, szobáit, valamint információkat kaphatunk a magát mára kultuszfigurává kinőtt császárnéról. Megtudhatjuk például, hogy mekkora volt Sissi derékbősége (igencsak meglepő adat), mennyi időt töltött haja fésülésével, vagy épp azt, hogy hány nyelven beszélt ez a művelt asszony. Megismerhetjük élettörténetét, és tragikus halálának körülményeit. Ezen kívül megnézhetjük a császári porcelán étkészletet is. (Ha lehet egy javaslatom, feltétlen kezdjék ezzel, mert a rengeteg csésze, tányér, kancsó és alátét a másik két kiállítás után valahogy teljesen elveszti érdekességét.)

Érdeklődési területtől függetlenül megéri meglátogatni a Hundertwasser-házat Bécs harmadik kerületében. Azt hiszem, ez a mókás épület mindenki szívébe hamar belopja majd magát. Nemcsak a társasház sokszínűsége a lenyűgöző, hanem maga az ötlet is, miszerint egy-egy színes fal, hullámzó padló, és a természet bevonása az építkezésbe sokkal vidámabb lakóhelyet biztosít az emberek számára. Mindezt nem is igazolhatja semmi sem jobban, mint az a tény, hogy szinte mindenki, aki meglátja ezt a házat, azt kívánja, bárcsak ott élhetne.

A lenyűgöző Schönbrunni kastély
Egy bécsi körút kihagyhatatlan állomása a Szent István-székesegyház (németül Stephansdom vagy Stephanskirche). Ide egy bizonyos pontig ingyen is bemehetünk, a templom nagy részét azonban csak belépőjegy ellenében tekinthetjük meg. Ám így is gyönyörködhetünk a mesteri felépítésben, a szobrokban és olajfestményekben, amit két színes reflektor fényével tesznek még hatásosabbá.
Amennyiben lehetőségük adódik, látogassák meg Schönbrunnt, valamint a Belvedere-palotát is! Schönbrunn az Osztrák-Magyar Monarchia volt kastélya, Ausztria egyik legismertebb látványossága. A gyönyörű kertet, a legszebb barokk szobákat végigjárva könnyű elképzelni, hogy milyen lehetett az udvartartás élete Mária Terézia korában. A Belvedere-palota Savoyai Jenő nyári kastélyaként szolgált volna, azonban a gróf csak fogadásokra használta. Az épület két részre tagolódik, Alsó- valamint Felső-Belvedere-re, és egy színpompás kert veszi körül.

Néhány praktikus tudnivaló
Ha megéhezünk, számos lehetőségünk adódik éhségünk csillapítására. Én személy szerint egy eldugott kis olasz pizzériát ajánlok a Mariahilferstrassén. A neve Pizza House, és fenséges lasagnét készítenek, de találhatunk szerb, valamint magyar éttermet is a városban. Akkor se csüggedjünk, ha gyorséttermi ízekre vágyunk, a Westbahnhofon található plázában vehetünk mekis hamburgert, fish and chips-et a Nordseeből, vagy sült rizst egy kínai pultból.
Végül pedig két dolog: ne keressük az 5-ös metróvonalat Bécsben, mert sosem épült meg. Tervbe volt véve, időközben fel is épült a 6-os vonal, azonban az 5-ös sosem készült el. Így lehet az, hogy az U4 után egyből az U6 jön. A másik pedig egy kérés: aki tudja, hogy hol található Bécs belvárosában az a csokibolt, ahol szinte mindenféle édességet lehet kapni pár euróért, az feltétlen tudassa velem!

Kellemes utazást!

Kovács Tamás

Hozzászólások