Az úgy történt, hogy férjem (Vass István, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntes felolvasója) által eddig felolvasott 18 könyv között ott volt Zeke Gyula Kártya, lóverseny, kávéház és Volt egy feketém című könyve is, melyet a Helle Maximilián (a Bodor Tibor Hangoskönyvtár egyik alapítója és értelmi szerzője) az ő hangján szeretett volna hallani. 


Akkor még nem is sejtette, hogy a zongoraművész Maxi a kávéházi hangulatot a felolvasás és a zene összekapcsolásával szeptember 22-re, éppen az Ars Sacra Fesztivál egyik rendezvényére időzti.

A JÓ A KÁVÉ – Kávéházi muzsika produkció így kapcsolta össze a Verklee Music: Helle Maximilian és Kardon Annamari négykezes muzsikáját Vass István Zeke Gyula segítségével válogatott – híres magyar költők-írók, a kávéházak világát idéző – írásainak felolvasásával a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban.

A Molnár-C. Pál unokája, Csillag Péter és felesége Éva a bevezetőben elmondták, hogy a ház ezer szállal kapcsolódik a kávéházak témájához. Videórészlet a bevezetőből

A Gellérthegy oldala szőlőhegy volt a filoxérajárvány előtt, és mindenütt kertes kisvendéglők, borozók működtek korábban is. Ide járt kirándulni a művészvilág színe-java, itt élte társasági életét sok képzőművész is Molnár-C. Pál kortársai közül. (A 125 éve született Aba-Novák-Vilmos, Derkovits Gyula és Szőnyi István válogatott képeiből összeállított kiállítás éppen a napokban nyílt a helyszínen.)

Majd a filoxérajárvány után a vendéglők némelyike alakult át presszóvá, kávéházzá, cukrászdává, kocsmává.

A Bartók Béla úton pedig ezt az időszakot idézi a régi Hadik Kávézó mellett a mostanság sorra nyíló kisebb-nagyobb vendéglátóhely.

Megtelt a műterem-múzeum érdeklődőkkel, a tartalék székekre is szükség volt.

A zenei programban Annamari két saját darabja mellett klasszikusok és jellegzetes kávéházi hangulatú dallamok és kuplék hangzottak el, hol szólóban, hol pedig négykezes formációban. Maximilian még a házigazdáknak egy kis figyelmességgel is előrukkolt. Egy családi cd-ről korábban visszahallgatva megtanulta és eljátszotta Éva asszony édesapjának egy kedves zongoradarabját. Videórészlet a zenei progaramból

Az irodalmi programban pedig időnként fanyar humorral megtűzdelve Bródy Sándor, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Márai Sándor valamint Szép Ernő vidám és keserédes írásai hangzottak el Vass István előadásában. Videorészlet az irodalmi programból

Finom limonádét kortyolgatva, jókedélyű estébe hajló délutánunk volt ez a régi kávéházak hangulatát idéző másfélóra az MCP Műterem-Múzeumban.

Korábbi cikkem az MCP Múzeum egyik kiállításáról

Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum honlapja

 

Antalffy Yvette (figyelmem önéletrajza.blog)

Hozzászólások