Ben Affleck Az Argo-akció című filmjével nyit jövő héten az 50. Viennale, a filmszemle díszvendége Michael Caine lesz.Az idén ötvenedik alkalommal megrendezett Viennale egy kis fesztiválból nőtte ki magát közel százezer nézőt vonzó egyhetes filmes seregszemlévé.

Idén Ben Affleck Az Argo-akció című politikai thrillere nyitja meg a vetítések sorozatát, egy hét alatt pedig közel háromszáz filmet mutatnak majd be. Köztük  számos osztrák alkotást is találunk: tíz hosszú és tizenhét rövidfilmet. Egy vita miatt azonban nem került műsorra az eredeti program legsikeresebb osztrák alkotása. Ulrich Seidl rendező ugyanis visszavonta Paradise: Love – Szerelmet a feketepiacról című, a Velencei Filmfesztivál zsűrijének különdíjával elismert filmjét a Viennale műsoráról, tiltakozásul az ellen, hogy az osztrák filmek kora esti időpontokban kerülnek műsorra, így aránylag kevés néző láthatja őket.

A Viennale díszvendége idén Sir Michael Caine Oscar-díjas angol színész, akinek tíz filmjét is levetítik egy különprogram keretében. Mellette Werner Herzog német rendezőt, Olivier Assayast, Hal Hartleyt, Isabelle Huppert francia színésznőt, valamint Klaus Maria Brandauer német színészt is várják az osztrák fővárosba, a közreműködésükkel készült filmek vetítésére.

 

Forrás: MTI