Ahogy autóval megyünk a Balaton felé, a Hegyalja úton a Gellért-hegy utáni lámpás kereszteződésben áll egy MÁV tulajdonú kerítés, melyet nemrég hófehérre festettek.  Ide valami kívánkozik  – gondoltam.

Képkivágás16

Varga Antal ( az I. kerület alpolgármestere), Kozák Danuta (többszörös olimpiai bajnok kajakozó), Szabó Antal (a Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatója)

 

Nem sokkal e gondolatom után – mit ad Isten  –,  egy Pozitív fal festésére kaptam sajtómeghívót április 28-án kora délutánra.

Hova is?

 

IMG_2949

 

Az I. kerületi Hegyalja út és a Mészáros utca kereszteződésébe. Ahová három nap alatt 37 pozitív jelentéstartalmú szó került fel a fehérre festett falra. A Színes Város Csoport művészei és a Poli-Farbe festékgyár önkénteseinek alapötlete valósult meg, amellyel új jelentést adtak egy átlagos kerítésnek.

 

pozitív szavak

A mintegy 170 nm felületű téglakerítés csaknem egy évtizede volt elhanyagolt állapotban. A korábbi sárgás vakolat színe elszürkült, a fal omladozni kezdett. A környék rendkívül forgalmas, így a környezetterhelés nyoma is évről évre nyomot hagyott a falon. Egész idén áprilisig, amikor a Poli-Farbe festékgyár és a Színes Város Csoport önkéntesei nekiláttak felújítani. A felületre másfél hét alatt új vakolat került, amelyre az egyedi formák és a pozitív jelentésű szavak kerültek.

Képkivágás7

Szabó Antaltól, a Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatójától a fal ünnepélyes átadásán hallhattuk:

“Tele van az életünk gazdasági, társadalmi és politikai nehézséggel, ezek mellett észre sem vesszük a környezetünk pozitív történéseit, a jó híreket… Olyan szavakat tártak a szervezők a nyilvánosság elé a falfelületen, amelyek összekötik, s nem szétválasztják az embereket. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a magyar emberek közös értékeire közös anyanyelvük segítségével hassunk, egymás segítésére és az összefogás jelentőségét hívjuk fel a figyelmet.”

 

Mosoly, öröm, siker, egészség, harmónia, szeretet… – csak néhány szó azok közül, amelyekkel a jövőben találkozni fognak azok, akik a környéken járnak. A szervezők azt remélik, hogy az új fal egyfajta helyi látványossággá és találkozási ponttá fog alakulni, a fal előtt közlekedő autósokban és járókelőkben jó érzést kelt a fal látványa a hétköznapokban.

Képkivágás8

Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkárának gondolatai a Pozitív fal előzményeivel és jövőjével kapcsolatban:

“A kezdeményezésünk akkor éri el a célját, ha ezek a szavak és a mögöttes tartalom újra a hétköznapi beszéd részévé válik, s a kerületben élők büszkék lesznek arra, hogy Magyarország első pozitív fala náluk valósult meg …  A felület a MÁV tulajdonában áll, amely évek óta példaértékűen segíti a Színes Város munkáját, és az egyik első olyan szervezet volt, amelyik szakmai partnerként hosszú távon mellénk állt.”

Magyarország első pozitív falát a Színes Város mozgalom önkéntesei mellett, Kozák Danuta, többszörös olimpiai bajnok kajakozó, Szabó Antal és Varga Antal, az I. kerület alpolgármestere adta át a nagyközönség számára. Az utolsó szó, amely felkerült a falra, a REMÉNY, ezzel is erősítve a közvetíteni kívánt üzenetet.

Képkivágás17

Danuta jelenlétével kívánta felhívni a figyelmet arra, hogy a sport is érték, amely számtalan esetben erőt és összetartozást kelt az emberekben, örömforrás, amely pozitív gondolatokat közvetít, függetlenül attól, ki milyen hétköznapi gondokkal küzd. A sportéletben csakúgy, mint a hétköznapi életben szükség van arra, hogy pozitív gondolatokkal segítsük át egymást, erőt merítsünk, amelynek köszönhetően kitartásunk és akaraterőnk elkísér a kitűzött cél eléréséig.

A Poli-Farbe hazánk meghatározó festék- és vakolatgyártója, évek óta szervez jótékonysági programokat, amelyeknek köszönhetően országszerte többek között óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények falai szépültek meg.

A 2012-ben a mozgássérült emberek számára meghirdetett Újrafestett valóság című,  a Magyar Nemzeti Galériából induló országos turné nemrég fejeződött be.  A kiállításmegnyitóról korábban a talita.hu -n olvashattunk.

A PoliFarbe-ról:

A bócsai székhelyű vállalat 23 esztendeje tevékenykedik, 100 százalék hazai tulajdonban van. Mintegy 226 embernek ad munkát. A Poli-Farbe a Magyar Olimpiai Bizottság arany fokozatú támogatója. 2014. szeptember 3-án, a Parlament Felsőházi Termében a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Gazdaságért Nívódíját is átvehette.

A Színes Város Csoportról:

Megyeri András 2008-ban azzal a céllal alapította, hogy minél több kortárs, társadalmi kérdésekre reflektáló műalkotás szülessen Magyarország közterületein. A csoport az elmúlt években közel 40 falfelületet szépített meg, vagy újított fel országszerte.

 

IMG_2952

Antalffy Yvette

Hozzászólások