Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg lágy vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • két egész tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 púpozott kávéskanál sütőpor
  • 10 dkg finomra darált mandula (ha nincs, akkor lisztet teszek helyette)
  • kb. 1 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél dl forró víz

Egyéb hozzávalók:

  • 5 banán
  • 3 – 4 alma
  • 10 dkg durvára vágott dió (elmaradhat, de sokkal finomabb vele)
  • 3 evőkanál kristálycukor keverve 1 csapott teáskanál őrölt fahéjjal

                                                      

Elkészítés:

3-4 almát vastagon meghámozunk úgy, hogy a csutkája mellett elkezdjük csigavonalban körbevágni a héjat, miközben mindvégig igyekszünk tartani a levágott csík kb másfél – 2 cm-es szélességét. Nem baj, ha a héjcsík közben eltörik. Félretesszük.

A tészta hozzávalóit összekeverjük, 25–28 cm átmérőjű tortaformába töltjük. Tetejére karikázunk 5 banánt, erre helyezzük az almaszeleteket. Megszórjuk dióval és fahéjas kristálycukorral.

170 fokon sütjük addig, amíg az almaszeletek barnulni kezdenek. Ekkor kivesszük a sütőből, és az almahéjakat rózsa formában – tetszőlegesen elrendezve – a torta tetejére igazítjuk. Be is kenhetjük baracklekvárral, és körülbelül 10 percre még visszatoljuk a sütőbe.

Tűpróbát végzünk, és ha a tészta már nem ragad rá, készen van.

Kölnei Lívia

www.talita.hu

2013. április 19.

Hozzászólások