A Magyar Nemzeti Múzeum 2014. május 17–18-án 19. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát, ezt a több mint 20 000 látogatót vonzó kulturális programot.A május 17-i Európai Múzeumok Éjszakájával egybeeső ICOM Múzeumi Világnapon az idei jelszóhoz – Museum collections make connections/ A Múzeum összeköt) – is igazodva 107 múzeum érkezik vendégségbe. Az érdeklődők egyszerre tehát több mint 100 múzeumot egyszerre látogathatnak meg a Múzeumkertben, ahol nemcsak értéket, minőségi élményt is gyűjthetnek.

Központi témaként a Nemzeti Múzeum idén azt kérte a jelentkező múzeumoktól, hogy a kissé rejtélyesnek tűnő, sok értelmezést kínáló “19|20” kifejezést próbálják megmagyarázni, és programjaikat is e köré szervezni. A Nemzeti Múzeum a „hosszú 19. század” értelmében a 20. század első két évtizedéig tartó történeti korszakot érti alatta, amely az első világháború végéig tart. Számos múzeum szintén a polgárosodás, az Osztrák-Magyar Monarchia korszakát és témáját, valamint a 100. évfordulós első világháborút fogja megidézni a két nap során.

Programajánló:

  • Különleges alkalomként megnézhetik a Nemzeti Múzeum épületét, pincétől a padlásig. Műveltségi kocsmakvízen mérhetik fel tudásukat és történelmi regényírókkal találkozhatnak. A Seuso-kincsről hallhatnak kriminális részleteket, az első világháború kevesek által ismert történeteiről mesél a történész.
  • Mini-ásatást, mélyszivattyú himba-makettet, mentőautó-makettet, fegyverzeti és kommandós bemutatót és örökségvédelmi Kék Fényt nézhetnek meg. Kamionkiállításban ismerkedhetnek a 19. század pipatörténetével.
  • Játszhatnak színes kockákkal, 3D-s óriáskirakókkal; biliárdasztalon és a mobil KRESZ-parkban, a nomád kalandparkban.
  • Megismerkedhetnek a régi bűnökkel és a büntetéstípusokkal, a 19 hangból álló vizesüveg-hangszerrel, állatcsont-kirakóval, a Telefonhírmondóval, a lógyógyászat eszközeivel.
  • Készíthetnek rézdomborítással üdvözlőlapot, nagy, közös festményt, reklámplakátot, ruha-origamit, makettot a Műcsarnokról, bringás szelfit, arcrekonstrukciót, műtárgymásolatot korongozással, zsírkő-amulettet, sírrajzot, á la minute-csendéletet receptre.
  • Utazhatnak a világ körül, időutazást tehetnek a földtörténeti múltba, könyvet köthetnek, titkosan írhatnak, részt vehetnek a Sorsjátékban, honfoglalózhatnak Petőfivel, valódi ősmaradványokat preparálhatnak vagy ősállatokat varázsolhatnak.
  • Hozzáöltözhetnek a 19. század végi biciklihez.
  • Velünk lesz még a TV-maci, Süsü, a szakács, a gasztro-blogger, a sommelier és a művész is!


Idén a múzeumok kínálata mellett
a minőségi és a közösségi kultúráért elkötelezett civil szervezetek is helyet kapnak. Őket a Civil-negyedben lehet majd megtalálni.

A minőségi kézművesek mellett a fiatal magyar gazdák termékei is várják a látogatókat.Szombaton itt majálisozik Foltin Jolán és Novák Péter a Tititá zenés-táncos produkciójával, a Jazz Steps és a világkörüli turnéjáról beköszönő görög The Ghost Notes. Vasárnap fellép a Buborék együttes, este 7 órakor pedig a 19. Múzeumok Majálisát a nemrégen új albummal jelentkező Budapest Bár ingyenes élő koncertje zárja.

És ha mindez nem elég, érdemes eljönni és csak üldögélni (napozni, ha az idő engedi) a Múzeumlépcsőn, válogatni a menő Majális-emléktárgyakból és múzeumi kiadványokból vagy az MNM-ponton letölteni a mobilapplikációkat!

Bővebb információ a programról a www.muzeumokmajalisa.hu oldalon található.

2014. május 16.

Hozzászólások