Május 13-án Budapesten, 14-én Kecskeméten tartott sajtótájékoztatót Cseke Péter, a Katona József Színház igazgatója és Réczei Tamás, a színház művészeti igazgatója, főrendezője. Budapestre a színészek egy csoportja is elkísérte őket. A kecskeméti színház a Nemzeti Színház vendége lesz május 25-én, vasárnap. Egészen egyedülálló módon négy előadást játszanak a budapesti közönségnek ezen az egyetlen napon.

A budapesti sajtótájékoztató

Cseke Péter igazgató: Szeretnénk megmutatni a színház sokszínűségét, ezért választottunk stúdiószínházi és nagyszínházi előadást is. 15.00 órakor a Kaszás Attila teremben láthatják O’Neill: Hosszú út az éjszakába című darabját, erre már minden jegy elfogyott. 19.00 órakor a nagyszínpadon bemutatjuk a Most mindenki együtt című Peter Buckman színdarabot. Szeretnénk bemutatni a színház új balett tagozatát, a Kecskemét City Balettet, ők A négy évszak című első produkciójukat mutatják be 18.00 órakor. Gondoltunk a gyerekekre is, hiszen május utolsó vasárnapja róluk szól, nekik mutatjuk be a Hamucipőcske című előadásunkat 11.00 órakor.

Most mindenki együtt! – Próbán

A kecskeméti sajtótéjékoztatón Cseke Péter ismertette a társulat 2014/15-ös évadjának tervét is. Két nagy jubileumot is megünnepelnek: Színházi Vándorok címmel bemutatják a Kelemen László halálának 200. évfordulójára írt, róla szóló zenés játékot, melynek szerzője és rendezője Réczei Tamás; Vörösmarty Mihály születésének 215. jubileuma alkalmából pedig 2015-ben műsorra tűzik a Csongor és Tündét Porogi Dorka rendezésében.

A következő évadban is vannak visszatérő rendezők: Szász János (Molnár Ferenc: Liliom), Nagy Viktor (Zerkovitz-Szilágyi: Csókos asszony – operett), Mohácsi János (Feydeau: Balfék – bohózat), Cseke Péter (Poljakov: Párcsere – komédia; Németh-Rossini: És közben szól a dal – opera+kakaó; Szente-Bolba-Galambos: Csoportterápia – mjuzikelkámedi), Réczei Tamás (Verne: Cirkuszkocsival a Sarkvidéken – gyermekelőadás; Színházi vándorok – zenés játék, írta a rendező; Molina (Hol szoknya, hol nadrág – vígjáték). Keszég László először rendez Kecskeméten – Johann Nestroy komédiáját, A talizmánt. A színészként ismert Dunai Tamás is bemutatkozik rendezőként a helyi közönségnek Déry Tibor Óriáscsecsemő című abszurd játékával. Az újonnan alakult kecskeméti balett-társulat “tánc-beavató előadásként” Csajkovszkij A diótörő című balettjével várja az érdeklődőket a színház karzatán. 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy immár hatodik alkalommal rendezik meg az EstEm díjátadó gálát a kecskeméti Katona József Színházban. Várhatóan idén is hangulatos gálaműsor keretében adják majd át a nívós díjakat május 30-án, pénteken este.

Idén is lesz Újvilág Passió az Arborétumban. A színház hagyományteremtő szándékkal hozta létre 2012-ben a produkciót. Azóta minden évben, június első hétvégéjén bemutatják a helyi és messziről jött nézőknek a kecskeméti Újvilág Passiót. Alig titkolt szándék, hogy ezzel messze földről is ide csábítsák a színházat szerető közönséget. Tudni lehet majd, ha június eleje, akkor Újvilág Passió Kecskeméten. Idén június 7-9. között játsszák a csodálatos hátteret és díszletet biztosító Arborétumban.

Sok sikert a kecskeméti Katona József Színháznak, mely most már biztosan fölébredt Csipkerózsika-álmából.

Weninger Endréné Erzsébet

Fotók: Komlós József JR/Katona József Színház


Hozzászólások