Összesen hét koncertre kerül sor a Zenés Állatkerti Esték tizennegyedik évadának keretében. A fellépők között lesz Boban és Marko Marković, Lajkó Félix, a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band, a Hot Jazz Band, Orosz Zoltán harmonikaművész és a MÁV Szimfonikus Zenekar is.

allatkerti_estek-2015

Az első koncertre július 8-án, szerda este kerül sor, s ettől kezdve minden héten szerdán újabb és újabb előadások lesznek, egészen az utolsó, augusztus 21-i időpontig, amely kivételesen péntekre esik. A koncertsorozat programja az alábbiak szerint alakul:

 • július 8. (szerda), 20:30 – Boban és Marko Marković – Balkan Magic
  (esőnap július 9-én csütörtökön); a koncert helyszíne a Holnemvolt Park lesz;
 • július 15. (szerda), 20:30 – Budapest Klezmer Band (vendég: Falusi Mariann) –25 év zene – 25 koncert (esőnap július 16-án csütörtökön);
 • július 22. (szerda), 20:30 – Budapest Bár Budapest Bár koncert
  (esőnap július 27-én hétfőn);
 • július 29. (szerda), 20:30 – Lajkó Félix – Koncert a madárnak
  (Máté Bence természetfotós képeivel) (esőnap július 30-án csütörtökön);
 • augusztus 5. (szerda), 20:30 – Hot Jazz Band és Barátai – Miért vidám a kenguru?
  (esőnap augusztus 6-án csütörtökön);
 • augusztus 12. (szerda), 20:30 – Orosz Zoltán harmonikaművész és Barátai –Dallam és Szenvedély (esőnap augusztus 13-án csütörtökön);
 • augusztus 21. (péntek), 20:30 – MÁV Szimfonikus Zenekar –
  Strauss polkák és keringők: válogatás a dinasztia remekműveiből
  (esőnap augusztus 22-én szombaton).

A koncertek minden alkalommal 20 óra 30 perckor kezdődnek, de az előadásokra érkező közönség előtt már 19 órakor kitárulnak a kapuk, így egy kellemes esti sétát is lehet tenni az Állatkertben. Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

Az egyes előadásokra az Állatkert pénztárainál, a Ticket Express jegyirodájában, valamint az interneten, a jegymester.hu oldalon lehet jegyet váltani. A jegyek ára egységesen 3300 Ft, kivéve a nyitóelőadást (Boban és Marko Marković fellépése), amelyre 4400 forintért válthatók jegyek.

 

Néhány érdekesség:

 • A Fővárosi Állat- és Növénykertben már az 1800-as évek végén is gyakran tartottak koncerteket és zenés programokat, sőt, ebben az időben külön zenepavilon is állt a kert területén Pálffy gróf adományaként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara volt, Wieschendorff Henrik karnagy vezetésével.

 • A húszas években induló Magyar Rádió az Állatkertből sugározta az első koncertjét, amint azt az LGT is megénekelte a Rádió című dalban.

 • A II. világháború után a Filharmónia Vállalat szervezett koncerteket az egykori szabadtéri színpadon, amelynek helyét ma a Japánkert foglalja el.

 • Ezután évtizedeken át szinte teljesen hiányoztak a zenés programok. Az állatkerti zenei hagyományok felelevenítése az 1990-es évek közepén kezdődött meg a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével. 2002 óta pedig minden nyáron megrendezik a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozatot.

 

Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert

Hozzászólások