A zenei sorozatban idén – mely már a negyedik év a Zenélő Budapest történetében – közel hatszáz minikoncerten még tartalmasabb programmal, kiemelkedő hazai előadóművészek bevonásával muzsikálnak a zeneművészek, három hónap alatt, tíz budapesti helyszínen.

A sokszínű Budapest egész évben  értékes programot kínál, legdinamikusabban mégis nyáron érzékelhető: Budapest a legjobb hangulatú városok egyike, fesztiválok és rendezvények fonódnak egymásba. Korunk turistái olyan célállomásokat választanak, ahol izgalmas a programkínálat. Aki a városba látogat vagy itt él, érzi: a magyar fővárost méltán tartják számon olyan desztinációként, ahol a kultúrák találkoznak. Budapest hagyományos és mégis megújulni képes fesztiváljai, melyeket garantáltan minden évben megrendeznek, a turisztikában is nagy jelentőséggel bírnak. Ezt a kínálatot – és ezzel Budapest egyedi hangulatát – szeretné a Zenélő Budapest szabadtéri ingyenes koncertsorozat még varázslatosabbá tenni.

Erkélykoncert, huszárruhás rézfúvósok, múltidéző szaxofonzenekar, harangjáték, korhű jelmezes vonósnégyes, erdélyi népzene, fuvolamuzsika, jazz – csak sétálnunk kell Budapesten és rálelhetünk egy-egy zenei csemegére a program gyönyörű helyszínein.

A Zenélő Budapest negyedik évadjának első szabadtéri koncertjeit 2018. május 25-én, pénteken hallgathatja a közönség, a program az augusztus 12-ére tervezett fellépésekkel zárul. A szabadtéri helyszíneken 20-20 perces ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a publikum.

Koncerthelyszínek:

a Várkert Bazár Gloriettje, illetve főbejárata, a Szent István Bazilika előtt, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Gerbeaud cukrászda terasza, valamint idén új színhelyként: a Halászbástya és a Magyar Nemzeti Galériánál a Savoyai terasz.

A Várkert Bazár Öntőház udvarán felállított színpadon – a tavalyi impozáns siker után idén is – kiemelkedő hazai előadóművészek részvételével vasárnaponként délelőtt 11 órától ültetett nézőtérrel várják a szervezők egy-egy hosszabb koncertre a zeneszerető közönséget.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel száz zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között, Liszt, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Doppler, Ravel műveiből válogatnak.
A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint kiváló magyar zenészek, jazz zenészek és szólisták.

A tíz fővárosi helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek.

A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett dobbal, a főbejáratnál pedig a budai polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában. A Szent István Bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes előadásában, valamint többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Bizet, Verdi, Paganini művei hallhatók, ütőegyüttes és fuvolaművész közreműködésével, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd. Az idén új helyszínen, a Magyar Nemzeti Galériánál, a Budavári Palota Savoyai teraszán jazzgitárosok, valamint a képzőművészeti egyetem festő hallgatóinak performansza varázsolhatja el – Budapest fenséges panorámája mellett – a közönséget. A szintén gyönyörű kilátást adó Halászbástyán Klarinétegyüttes és operaénekes közös produkciója a magyar romantika és néphagyomány értékeiből ad ízelítőt.

A hosszabb koncertek repertoárja a Várkert Bazár Öntőház udvarán folyamatosan változik.

A vasárnap 11 órás koncerteken fellépnek:

Bogányi Gergely, Amadinda Ütőegyüttes, Götz Szaxofonkvartett, Orosz Zoltán – Horváth Kornél,
Micheller Myrtill – Pintér Tibor, Balog József – Szakcsi Lakatos Béla, Götz Anna – Böröndi Tamás,
Malek Andrea – Birta Miklós, Snétberger Ferenc, Rákfogó Együttes, Muzsikás Együttes.

A 20 perces koncert színhelyeken a közönség minden előadási napon – ami helyszínenként változó – egymást követően két rövid koncertet élvezhet majd. Minden helyen naponta két előadást tartanak, illetve a Várkert bazár Öntőház udvarán, ahol egy-egy hosszabb koncert lesz. A teljes programot a koncerthelyszíneken elhelyezett, rendezvény-hirdető táblákon követhetik az érdeklődők.

Részletes program és információ a koncertekről magyarul és angolul valamint az esemény facebook oldalán található.

Forrás: Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ Nkft.

Fotók: Halmai Gyöngyi, budapestinfo.hu

 

Hozzászólások