2018. július 23-án 20 órakor zenei csemegével készül a Liszt Ferenc Kamarazenekar az Óbudai Társaskör szabadtéri helyszínén. A Muzsika a kertben címmel megrendezett nyári programsorozatra az együttes mindig különleges darabokat állít össze, az idei évben a korábbi válogatásaikra is rálicitálnak.

A hangversenyt a Keresztapa filmek zenéjéért Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjjal is elismert Nino Rota Concerto per archi című darabja nyitja. A legtermékenyebb olasz filmzeneszerző világhírnevét már korábban megszerezte kiváló karmesterként és zenekari műveivel — még operát és balettet is komponált. Egy Fellini-filmbe is beillő, vonósokra írt koncertdarabja remekül megadja a nyáresti kerti hangverseny alaphangját.

Ezt követően Hummel Fantáziája hangzik el. Az osztrák klasszicista zongorista zeneszerző, karmester és tanár is volt egy személyben, neki köszönhető, hogy ott töltött éveiben Weimart Európa zenei fővárosává tette. Széleskörű zeneszerzői életművéből egyedül a szimfónia hiányzik. A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén játszott darabjában Izsák Ilona, az együttes egyik brácsaművésze lép fel.

Az est első felét a barokk François Couperin csellóra írt Pièces en concert című darabja zárja. A kor zenei irányzatait egyesítő Couperin a vallásos művektől a szonátákon át a dalokig, tánczenékig és pedagógiai jellegű művekig szinte mindent írt. Kertész Ottó, a zenekar gordonka szólamvezetőjének közreműködésével játszott csellódarabja a francia barokk korabeli lenyomata.

A szünet után visszatérnek a XX. századba: Astor Piazzolla művét, a Négy évszak Buenos Airesben című darabját játssza az együttes négy hegedűsük, Horváth Róbert, Kovács Attila, Hutás Gergő és Tfirst Péter közreműködésével. A tangót és a bandoneónt a komolyzene részévé tevő Piazzolla művének népszerűsége mára vetekszik ihletője, Vivaldi klasszikusával. A Liszt Ferenc Kamarazenekarnak ritkán adatik meg a mű eljátszásának lehetősége, a kivételes alkalom élményében ezúttal az Óbudai Társaskör közönsége osztozik.

A zenekar a nyáron egy komolyzenei és egy világzenei koncerttel – utóbbin Szirtes Edina Mókussal együttműködve – lép fel a Művészetek Völgyében, majd augusztusban a Zempléni Fesztiválon és a franciaországi Festival de Bergerac-on játszik.

2018.július 23.,20.00 – Muzsika a kertben, Óbudai Társaskör kertje
az Óbudai Nyár programsorozat keretében

Koncertmester: Tfirst Péter

Nino Rota: Concerto per archi
Hummel: Fantázia
Közreműködik: Izsák Ilona – brácsa
Couperin: Pièces en concert
Közreműködik: Kertész Ottó – gordonka
***
Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben
Közreműködik: Horváth Róbert, Kovács Attila, Hutás Gergő, Tfirst Péter – hegedű
Tangók zenekari átiratban

További információ

Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar

 

Hozzászólások