Tizedik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját, a SZÍN-TÁR Fesztivált. Március 26-30. között kerül sor erre az izgalmas rendezvényre Kecskeméten, ahol hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói kapják a főszerepet. Az egész várost megmozgató fesztivál a jubileumi év alkalmából még több kísérőprogrammal és kedvezményes jegyárakkal is várja a közönséget.

A rangos színházi seregszemle állandó résztvevői a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának hallgatói. Idén a Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjaival és a Kecskeméti Színjátszó Műhely részvételével is kiegészül a fesztivál.

Az öt nap alatt 10 előadással, 3 workshop-pal, 2 filmvetítéssel, több szakmai beszélgetéssel és közönségtalálkozókkal is várják a fiatalságra is kíváncsi közönséget.

Sajtótájékoztatón – Réczei Tamás és Cseke Péter

A műsort és műfajokat tekintve széles spektrumot vonultat fel a találkozó: klasszikus és kortárs művek egyaránt képviseltetik magukat: Csehov drámáin keresztül Lorca klasszikusán át Pintér Béla és Hamvas Béla művekig. J. D. Salinger születésének századik évfordulója tiszteletére a Zabhegyező két színpadi produkcióban és film formájában is megjelenik. Az előadásokat szakmai beszélgetések kísérik, amelyeket a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészhallgatói vezetnek.

A SZÍN-TÁR dala a kaposváriaktól

A Kaposvári Egyetem Művészeti Karával való együttműködés komoly múltra tekint vissza, hiszen a kecskeméti társulat több tagja onnan érkezett (Decsi Edit, Dobó Enikő, Koltai-Nagy Balázs). Emellett a jelenlegi harmadéves színművész osztálynak – akiket az Ördöngösök című Hamvas darabban láthatnak -, Cseke Péter az osztályfőnökük. Az idén több előadásban is debütáló kaposvári harmadéveseknek köszönhetjük a SZÍN-TÁR dalát, hiszen A beszélő köntösből ismert Kecskeméti fohászt, Szente Vajk szövegével, ők alkották fesztivál-dallá.

Közzétette: Kecskeméti Katona József Színház – 2019. március 20., szerda

 

2019. március – A SZÍN-TÁR programja:

26. k. 16:30 LILIOM Ruszt József Stúdió Színház – OFF program
26. k. 19:00 YERMA Kelemen László Kamaraszínház
27. sze. 10:00 KATONA GÁBOR MOZGAS-WORKSHOP
27. sze. 17:00 VIZSGAFILMEK VETÍTÉSE (SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, BUDAPEST)
27. sze. 19:00 CSEHOV 2X HÁROM NŐVÉR Ruszt József Stúdió Színház
27. sze. 19:30 CSEHOV 2X – PLATONOV Ruszt József Stúdió Színház
28. cs. 10:00 KATONA GÁBOR MOZGAS-WORKSHOP
28. cs. 19:30 ZABHEGYEZŐ Ruszt József Stúdió Színház
28. cs. 19:30 REBEL IN THE RYE C. FILMVETÍTÉS
29. p. 10:00 KATONA GÁBOR MOZGAS-WORKSHOP
29. p. 18:00 „ISMÉT CSEPÜRÁGÓK ÉS CSEREBOGARAK”
29. p. 20:30 ÖRDÖNGÖSÖK Katona József Színház
30. szo. 18:00 ZABHEGYEZŐ Ruszt József Stúdió Színház
30. szo. 20:00 SZUTYOK

A jubileumi év alkalmából SZÍN-TÁR sütivel kedveskedik az intézmény, amit a nézők az előadásoknak helyet adó Kelemen László Kamaraszínházban és a Ruszt József Stúdió Színházban kóstolhatnak meg. Az Édes Pötty cukrászda egy csokis paleocsodával, valamint a kecskeméti baracktorta fesztiválvariációjával készül a nagyérdeműnek.

Most először a diákok kedvezményes, 500 Ft-os áron válthatnak jegyet az előadásokra, a felnőtt belépők pedig változatlanul, a korábbi években megismert 900 Ft-ért vásárolhatók meg online vagy a Jegypénztárban.

A jövőre nézve a színház vezetése szeretné, ha olyan külföldi színművészeti egyetemek előadásai is a programba kerülhetnének, ahol nem csak magyar nyelven folyik a képzés.

A Színművészeti Egyetemek Találkozója kezdettől fogva a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programját gazdagítja. A találkozó támogatói:

  • Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Magyar Művészeti Akadémia.

 

 

Hozzászólások