A WWF kihívására válaszolva, jövő vasárnap, július 12-én 10 megye összesen 15 településén szervezik meg az Európai folyók ünnepét, a Nagy Ugrást.

bigjump

A régiós országok közül nálunk lesz a legtöbb helyszín, így a természetes élővizekben gazdag Magyarország július 12-ét egy igazi országos csobbanással ünnepli meg.

A Duna Napig, azaz június 29-ig lehetett jelentkezni a WWF Magyarország országos kihívására, melyben arra kérték a településeket, hogy minél nagyobb számban regisztráljanak és csatlakozzanak a folyók európai ünnepéhez, a Nagy Ugráshoz. Összesen tíz megye 15 települése jelezte, hogy saját Nagy Ugrást szervez.

A nógrádi Patak, a tolnai Madocsa, a Balaton-parti Zánka, a Vas megyei Hegyhátszentjakab, a Somogy megyei Lulla, a Fejér megyei Kisapostag és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóörös önmagukban képviselik megyéiket, míg Jász-Nagykun-Szolnokot Tiszafüred és Törökszentmiklós, Győr-Moson-Sopront Kisbajcs, Győrszemere és Rábapatona, Pest megyét pedig Sződliget, Szentedre és a WWF központi eseményének otthont adó Dunabogdány képviseli.

A legnagyobb folyóink, a Duna és a Tisza mellett ünnepi örömhullámokban részesül majd a Rába és a Sajó is, de a kistelepüléseinket átfolyó patakok, a közeli tavak és holtágak sem maradnak ki a Nagy Ugrásból. Rábapatonán élőlánccal kötik majd össze a két partot, Patakon a résztvevők átugorják majd a Derék patakot, de még a Nagy Ugrás legkisebb ünnepelt élővizét, a Jaba patakot is kreatívan ünneplik majd a helyiek. Itt július 12-én a Ságvárról induló, Löszölő-Tökölő-Megalösszölő túra résztvevőivel kiegészülve végigkísérik a patakot a forrásától, majd a Nagy Ugrás idején jókívánságokkal és nótaszóval ünneplik az életet adó vizet.

A WWF saját csobbanását július 12-én, a dunabogdányi szabad strandon tartja majd a vizesélőhelyek rehabilitációja iránt elkötelezett Coca-Cola Magyarország támogatásával. Délelőtt biciklitúrát indítanak Budapestről Dunabogdányba, ahol egy órától az esemény végéig ott lesz a WWF Élő Duna Turnéja is. Emellett fotókiállítással, Végvári Tamás túrakajakos Bioszféra Rezervátumban tett túrájának élménybeszámolójával, strandröplabda bajnoksággal, ugrálóvárral és egy igazi olimpiai mászófallal várják mindazokat, akik részesei akarnak lenni Európa legnagyobb csobbanásának.

 

A Nagy Ugrás az emberi és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének Európai kezdeményezése. Európa- szerte több mint 500 helyszínen, százezrek ugarnak egyszerre a folyók vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre, Európa folyóira. Amellett, hogy a Nagy Ugrás jó móka és kiváló alkalom arra, hogy összehozzon közösségeket, a kezdeményezés egy nemes cél érdekében jött létre éppen 10 évvel ezelőtt, 2005-ben. Akkor az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak be egyazon időpontban.

 

A Nagy Ugrás egy jó móka és egy közösségformáló kezdeményezés, ami a folyóvizek egészségének fontosságáról szól. A korábbi években tartott két Nagy Ugrás összefoglaló videója itt érhető el:

2008 Tiszatarján

2008 Nagykörű

Forrás: WWF Magyarország

 

 

Hozzászólások