Ha nem bocsátunk meg, tulajdonképpen beleegyezünk, hogy az átélt sérelem emléke ránk telepedjen és uralkodjon felettünk. (Dianne B. Collard)

Életünkben vannak sorsdöntő pillanatok, vannak olyan emlékek, melyeknek fájdalma, csalódottsága szinte feloldhatatlan. Vannak olyan emberek, akik meghatározhatják életünket a cselekedeteik által, olyan tüskéket, fel nem oldható konfliktusokat okozhatnak, melyek akár a személyiség fejlődését is meghatározhatják.

 

warrior1

 

Megbocsátok, de már nem adok új esélyt, nem hiszem el, hogy valóban megváltoztál, távol tartom magam tőled, hogy nehogy újra sérüljek. Ezek is benne vannak a megbocsátásban. Elszenvedem a múlt sérelmeit, de nem kívánom, hogy újra megismétlődjön az életemben. Valljuk be, ez sok esetben így is van, mert lehet, hogy kap valaki egy új esélyt, de ha önnön maga nem változott meg, akkor ugyanúgy kárt okozhat a másik embernek, mert nem okul a múltbéli cselekedeteiből sem.

A Warrior – A végső menet – színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm ilyen kérdéseket is boncolgat, ha nem csupán a ketrecharc- viadalt nézzük. A kevert harcművészetek (MMA) világába kalauzol el, ahol a küzdő felek mindenfajta küzdősport (boksz, birkózás, dzsiu-dzsicu, thai boksz, dzsúdó, kung-fu, karate, stb.) fogásait alkalmazhatják egymással szemben, viszonylagos kötöttségek nélkül. Kőkemény világ ez, igazi harcosoknak való, amelyben most két testvér feszül egymásnak.

 

warrior2

 

Paddy Conlon (Tom Hardy) tengerészgyalogos, aki a múlt szellemétől űzve érkezik haza Pittsburgh-i szülőházába, ahol édesapja (Nick Nolte) él. Tommy, aki múltja felett érzett tehetetlen dühével birkózva bolyong a világban, azért jelentkezik a Spártára, hogy az egyik iraki ütközetben odaveszett katonatársa családjáról gondoskodjon, és kiadja magából a felgyülemlett mérhetetlen haragot. Az alkoholista ex-bokszedző még egyszer utoljára összeszedi minden erejét, hogy segítsen felkészülni fiának egy MMA bajnokságra, ami minden idők eddigi legnagyobb pénzdíjazásával kecsegteti a résztvevőket.

 

warrior3

 

A brutális tornán azonban indul bátyja, Brendan (Joel Edgerton) is, aki réges-rég elárulta a családot, és azóta nem tartják a kapcsolatot. Brendan a harcosból lett gimnáziumi tanár egy utolsó reménytelen erőfeszítéssel visszatér a ringbe, hogy megmentse a családját a teljes pénzügyi összeomlástól. Brendan szinte valószínűtlen sikerei azon útra irányítják, amely elkerülhetetlenül a Tommy-val történő összecsapás felé vezet. Egy olyan csúcspont felé, amely felemelő és lelkesítő, látni kell ahhoz, hogy elhiggyük. Úgy tűnik, a két testvér évek óta halmozódó indulata egy mindent eldöntő, hatalmas csatában fog kitörni…

 

 

Lehet, hogy „hollywoodinak” tűnhet a történet vége, másra számíthatunk a befejezésnél, de mégis felemelő, mert a sérelmek, fájdalmak, meg nem értettség ellenére mégis a szeretet diadalmaskodik. Sokszor éppen azért nem érhet el valaki a megbocsátásig, mert nem tud belőle kitörni, nem tudja megújítani, megváltoztatni az érzéseit, azonban ha valódi szeretet van bennünk, győzedelmeskedhetünk a múlt árnyain is.

 

Lakatos Ilona

Hozzászólások