A trombita Paganinije sétálgat néhány napig Kecskemét utcáin, hiszen a megújuló Kodály Fesztivál egyik kiemelt vendége Sergei Nakariakov, aki kedden hajnalban érkezett a városba.

sergei nakariakov

Kétnapos mesterkurzust és egy záró nagykoncertet is tart a fesztivál keretében – és persze turistaként is elvegyül a város és a fesztivál életében.

– Zseni az ember – szólal meg egy hang a mesterkurzus első napján, melyet Sergei Nakariakov orosz-izraeli virtuóz trombitás hozott el Kecskemétre.

A művész gyermekkori sérülés miatt váltott zongoráról trombitára, ami az elmúlt évtizedek eredményeit tekintve fantasztikus döntés volt. Azóta Nakariakov technikája nem ismer határokat: tökéletesítette a körkörös légzés ritka készségét: több levegőt szív be játék közben.

sergei nakariakov

A 44 éves, kiemelkedően tehetséges zenészről már két évtizede is így fogalmazott a Die Welt magazin:

„Egy angyal suhant át a szobán…egyetlen felnőtt sem játszik úgy trombitán, mint Ő. Annyira könnyed és súlytalan, olyan művelt, tiszta és még mindig a leggyorsabb.”

A világhírű trombitaművész, Sergei Nakariakov az 1990-es évek óta a világ legnevesebb hangversenytermeiben lép színpadra, a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is visszatérő vendége.

2017-ben a Virtuózok díszvendégeként járt Magyarországon, 2021-ben pedig a Kodály Művészeti Fesztiválon a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral ad közös koncertet július 30-án a Nagytemplomban. Landolása után szinte egyből munkához látott: a következő két napon országos mesterkurzusa zajlik a Hírös Agóra színháztermében.

A résztvevők testközelből megismerhetik a művész módszereit, és segítségével új irányvonalakra tehetnek szert hangszeres játékukban. Egyénenként 45 perc áll rendelkezésükre, hogy dolgozzanak a művésszel.

Ez idő alatt lehetőségük nyílik arra, hogy bemutassák az aktuálisan tanult darabjukat, majd közösen kielemezzék és javítsák az esetleges zenei és technikai hibákat.

 

Egy korábbi Kodály Fesztiválról itt írtunk

 

 

Hozzászólások