A Rodolfo vándorkiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye utazó kiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2019. május 16. – szeptember 8. között.

Rodolfo legendássá vált mondatával a figyelemfelkeltésen túl arra a paradoxonra hívta fel a figyelmet, hogy minden csak illúzió. Ami csodának tűnik, csak az ügyes kezű bűvész mutatványa, aki nemcsak a tárgyaival játszik, hanem velünk, a nézőkkel is.

Gács Rezső bűvész kellékeit, könyveit, kártyáit hagyta az utókorra, ezek mellett pályája kezdetétől, már az 1930-as évektől, megőrizte fellépéseiről a színlapokat, szórólapokat, műsorfüzeteket. Mintha csak tudta volna, ez az egyik legfontosabb tett ahhoz, hogy kulturális emlékezetünkben tartsuk. Ez a precíz dokumentálás mára felbecsülhetetlen kinccsé vált. Olyan évtizedekről mesél, mint a pesti mulatók fénykora vagy a vidéki turnékörutak időszaka.

Megtudhatjuk kikkel lépett fel gyakran, és hogyan változtak a szórakoztatás formái és helyszínei az évtizedek során. Trükkjei apró csodák voltak hétköznapi tárgyakkal, melyekkel nemcsak elkápráztatta a közönségét, de meg is nevettette.

Nagy történelmi változások idején élt, de mindig sikeres tudott maradni, mert hitt abban, amit csinált, szenvedélyesen szerette a bűvészetet, és ennek szentelte egész életét. Mára csak a tárgyai maradtak meg, melyek mesélnek a feledhetetlen bűvész életéről.

Rodolfo a feleségével – 1940

A kiállítás kurátora: Fekete Anetta, DLA színháztörténész
Bűvész szakértő: Csongrádi Béla, Káró bűvész

A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

 

Hozzászólások