Az SOS Gyermekfalvakról – Dobó Kata és Molnár-Szilágyi Szilvi: nincs különbség gyermek és gyermek között. Júliusban indult útjára az a kezdeményezés, amely az SOS Gyermekfalvakra és az ott nevelkedő gyerekekre hívja fel a figyelmet egy online videósorozattal. Karafiáth Orsolya verseit olvassák fel benne ismert emberek.

sos gyermekfalvakrol

 

Nemrég jelent meg Dobó Kata és Molnár-Szilágyi Szilvi videója az SOS Gyermekfalvakról. Mindketten ráismertek saját kislányaikra is a nevelt gyerekek igaz történeteit feldolgozó költeményekben.

Sok minden megváltozott tavaly Dobó Kata és kislánya, Szofi életében, amikor új taggal bővült a családjuk, és cicatulajdonosokká váltak. Szofi számára meglepetés ajándék volt a cica. Egy nap iskola után várta otthon a kéthónapos csöppség, azóta pedig elválaszthatatlanok egymástól.

“Egyszerűen nincs különbség gyerek és gyerek között. Mindannyiuknak biztonságra és szeretetteljes környezetre van szüksége, bármilyen háttérrel is rendelkeznek. A vers, amit felolvasok, az SOS Gyermekfalvakban élő kis Veráról szól, aki mindent megtett azért, hogy cicája legyen, a vágya pedig teljesült.

Ugyanazt a tiszta és felszabadult örömet érezte Szofi is, amikor tavaly megérkezett a családunkba Pamacs, a skót lógófülű cica” – mesélte Dobó Kata, aki Karafiáth Orsolya költeményével szeretné felhívni a figyelmet a Gyermekfalvakban folyó munkára. Arra sarkallja az embereket, hogy segítsék ők is a szervezet tevékenységét.

“Nincs az rendben, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek a szüleik nélkül kell felnőniük, de közben reményt ad, hogy vannak olyan nevelőszülők, akik sajátjukként szeretik a hozzájuk kerülő gyerekeket. Az SOS Gyermekfalvaknak köszönhetően családi környezetben nevelkedhetnek akár felnőtté válásukig” – tette hozzá a színésznő.

Édesanyaként még jobban át tudja érezni, hogy mekkora szükség van egy ilyen szervezetre. Szívesen állt a kezdeményezés mellé, amelynek keretében a Vanish azért buzdít összefogásra, hogy a termékeik eladásából összegyűjtött összeggel támogassák a Gyermekfalvakat.

A kezdeményezéshez örömmel csatlakozott Caramel felesége, Molnár-Szilágyi Szilvi is, aki az általa felolvasott versben ugyancsak ráismert a kislányára.

“Tudom, hogy milyen az, amikor egy gyerek nagyon szeretne valaminek a részese lenni, de azért tart is a dologtól. Szofi 4 és fél évesen vett részt élete első táborában. Az esti buli miatt egész nap nagyon izgatott volt. Felvette a kis csillogó szettjét, de hiába volt nagy a korábbi lelkesedés, a buli elején megijedt, és noszogatni kellett, hogy táncoljon. A végére viszont annyira feloldódott, hogy nem lehetett lelőni!” – mesélte Szilvi.

Ezért is érezte magához közel Karafiáth Orsi általa felolvasott versét, amely Évike élete első farsangját mutatja be. A kislány először még bátortalanul keresi a helyét manó kosztümjében, a végére azonban egy új jelmezben egészen belejön a mulatságba.

A videósorozat célja az SOS Gyermekfalvakról, hogy megmutassák, azok nevelőszülő-hálózata rengeteg nehéz sorsú fiatal életét varázsolja szebbé. Olyan gyerekeknek adnak lehetőséget egy jobb életre, akik valamilyen oknál fogva nem élhetnek együtt a szüleikkel. Akár mentálisan vagy fizikálisan is bántalmazásnak voltak kitéve, mielőtt nevelőszülőhöz kerültek.

„Annyira jó, hogy van egy olyan szervezet, amely ugyanúgy megadja a nevelőszülőkön keresztül a meghitt családi közeget a gyerekeknek. Örülök, hogy ők is szerető és támogató hátteret kapnak az SOS Gyermekfalvakban” – mesélte Szilvi, aki egy kicsit a mindennapjaikba is beengedést engedett.

„Ha anya-lánya programról van szó, akkor a közös bringázás a kedvenc program. De szeretjük a közös főzést is, esténként pedig nem maradhat el a napi egy történet Szofi gyermekbibliájából. Persze az apukájával is megvannak a közös programok. Például a szobájának esti közös összepakolása, a saját fejlesztésű szendvicsük közös készítése és a kutyasétáltatás.

Sokat segít az apukájának a zenélésben is. Azt már tudjuk, hogy amire ő rábólint, abból sláger lesz, ami pedig nem tetszik neki, az megy a kukába” – mesélte nevetve Szilvi. Bízik abban, hogy a mostani kezdeményezéssel sikerül hozzájárulni, hogy az SOS Gyermekfalvak kis neveltjei is olyan kiegyensúlyozott háttérben nőjenek fel, mint az ő kislánya.

Hiszen minden ember ugyanannyira értékes. A cél pedig az, hogy mindenki ugyanazokat a körülményeket és bánásmódot kapja meg kiskorától kezdve, hogy teljes életet élhessen.

Szilvi videója:

Szilvi az Instagramon

Kata videója:

Kata az Instagramon

 

Forrás:  Antik Dalma  /  PR expert

 

Hasonló cikkünk:

Célba ért a több száz plüssjáték

 

 

Hozzászólások